31.12.14

Leseåret 2014

I 2014 har jeg lest 64 bøker. Hele 30 av disse er 2014-utgivelser. Særlig markant er dette, naturlig nok, i siste halvdel. Bokhøsten har vært en ren gavepakke til Bokblogglandia. Bokbloggerprisen har gjort dette ytterligere interessant.

Det har vært et veldig fint og lærerikt leseår. Takk for at du har inspirert og fulgt meg. Takk for året som har vært, jeg gleder meg til fortsettelsen.

Bokbloggerprisen
Norske utgivelser i 2014

Av de tretti bøkene som er utgitt i 2014 finner vi hele 26 av norske forfattere. Hele sju av disse klassifiseres som ungdomsromaner. Ytterligere tre er tilpasset de enda yngre. To sakprosa og en novellesamling. Resterende er hva man kan kalle rene, skjære voksenromaner, inkludert en krim. Så vanskelig det enn er å plassere bøker.

Bokbloggeri
Bokbloggera

Jeg hadde ambisjoner om å skrive om hver eneste leste bok. Jeg har greid det.

Nesten.

Amalie Skrams verden ble eneste ikke-omtalte bøker. Noen ord kan det bli likevel: Rikt illustrert. Grundige analyser av hennes verker, Hellemyrsfolket i særdeleshet. Spennende om paralleller mellom eget liv og diktning. Forunderlighet: Forfatterne nevner ikke med et ord hvordan hun døde. Sånn. Ferdig snakka, jeg er glad for at jeg leste og glad for at jeg stadig er nysgjerrig på denne dama.

Besøkstallmessig er jeg ikke særlig stø på statistikk. Jeg ser at bloggen blir besøkt, at noen få kommenterer og at folk sender e-poster relatert til mine innlegg. - Og familie, venner, bekjente og kollegaer kommenterer hva jeg skriver. Jeg skvetter like mye hver gang, her jeg tusler rundt og tror at jeg kanskje bare skriver for meg selv.

Topp tre innlegg hva besøkstall angår: 1) Battle, av Maja Lunde, 2) Miguel Littins hemmelige oppdrag i Chile, av Gabriel Garcia Marquez, og 3) De som ikke finnes, av Simon Stranger.

Høydepunkt 
- På godt og vondt

Årets egoboost

Emo-Elliken, av Tiger Garte. Tenk å ha et så tøft kallenavn at man får en romanskikkelse praktisk talt oppkalt etter seg? Attpåtil en supermodig kvinnelig ungdomsromanskikkelse?

Årets skuffelse

Sigrid Undset-prosjektet mitt samler støv. 2014 har vært et ekstremt dårlig Undset-år. Ikke en eneste bok av henne, ikke en gang en novelle, er blitt lest. Heldigvis har jeg tatt det igjen så det monner med lesing av Amalie Skram og Gabriel Garcia Marquez.

Årets slit

Ellikkens julekalender. 24 innlegg med to boktips og en god gjerning. Jeg takker gudene for forhåndslagring av innlegg, for du verden det tok sin tid å snekre det hele sammen.

Årets tåreperser

Tørk aldri tårer uten hansker. Døden, av Jonas Gardell. Noen burde fremsnakke disse bøkene enda mer enn de allerede er blitt gjort.

Årets klassiker

Hellemyrsfolket, av Amalie Skram. Bind 1 eller 4, eller hvorfor ikke hele pakka. Disse bøkene er så gode, gjør så stort inntrykk, at de kan leses om igjen, og om igjen, og om igjen. De slipper ikke taket i deg. De glir inn under huden på det. Hvor enn vondt det gjør.

Årets uforståelige

Innsirkling 3, av Carl Frode Tiller. Lett. At jeg ikke har lest Innsirkling 3. Enda jeg har ventet i flere år. Enda jeg dånte inni meg under Oslo Bokfestival da jeg bare var et par millimeter unna han. Årets uforståelige 2: At jeg ikke nedverdiget meg til å ta bilde av meg selv sammen med Tiller. Jeg tror han merket snikfotograferingen. Jeg tror i alle fall at alle andre merket det.

Årets ungdomsbok

De som ikke finnes, av Simon Stranger. Jeg liker måten han forteller på, men mest av alt liker jeg budskapet han forsøker å formidle. Engasjementet han forsøker å skape. Det er beundringsverdig. Viktig, Vakkert. – Og ufattelig vondt. Årets ungdomsbok satte meg fullstendig ut.

Årets blurb

Den onde arven, av Thomas Enger. Bloggomtale skrevet i fjor, men blurb oppdaget i år. Jeg ble ordentlig pinlig berørt. Jeg likte boken veldig godt, men guttungen likte den enda bedre, så jeg tok med noen sitater fra ham. Og jammen meg ble det brukt. På paperbackutgaven står blant annet følgende, sitert fra Ellikkens bokhylle: "Terningkast 7!" Jeg dør på meg. Jeg, som med viten og vilje ikke triller terninger på bloggen.

Årets nordmann

Alt av Amalie Skram. Noen ganger skulle jeg ønske jeg var høggammal. Så gammel at jeg hadde levd på Amalie Skrams tid og kunne reddet henne fra galskap og fortapelse. Reddet henne slik at hun kunne skrevet enda mer. Gitt henne uendelig med ros og anerkjennelse på min bokblogg anno 1885-ish. 2014 har vært et vidunderlig Skram-år for meg.

Årets overraskelse

Kaoshjerte, av Lise Forfang Grimnes. Jeg ble veldig overrasket da en medblogger fortalte at hun skulle debutere med egen roman. Tenk det. Egen roman. Først overrasket, så glad, så veldig rørt. Rørt, fordi noen realiserer sin drøm etter mange års jobbing. En drøm man ikke helt har turt å fortelle til noen, et produkt som nesten blir so, ditt eget barn. Overraskelsen ble total da det viste seg at det ferdige produktet ble veldig bra. Jeg likte boken utrolig godt. En gledelig overraskelse, ikke fordi jeg ikke trodde hun kunne skrive rasende godt, men fordi jeg falt pladask uten noe mer om eller men.

Leste bøker i 2014

(-)


(A)

Amalie Skrams verden, av Engelstad/Køltzow/Staalesen

(B)


(D)


(E)


(F)


(G)


(H)


(I)


(K)


(L)


(M)


(O)


(P)


(R)


(S)


(T)


(U)


(V)

5 kommentarer:

Marianne Augusta sa...

Det er årets siste dag så jeg gjentar meg sjøl: Jeg liker måten du skriver på ! :) (og så får jeg heller prøve å være mer kommentarkreativ i 2015)
Godt nytt år og alt det der :)

Marianne sa...

Nyter å lese Høydepunkt! Jeg sitter og funderer over mine. Noen mål er nådd, andre ikke. Griner ikke av den grunn, jeg har jo fått lest så mye bra likevel!
Kikket gjennom lista di. Selv om vi bokblogger i samme land så har vi faktisk kun tre fellesbøker av 2014. Det beviser en gang for alle at bokbloggere nødvendigvis ikke leser de samme bøkene! Felles var nemlig kun Lyden av Asfalt, Sandmannen og Urd. Det er likevel kjekt å følge deg, for du skriver veldig bra om bøkene du leser. Om jeg ikke kommenterer så spøker jeg her ute i kulissene nemlig! Mitt største mål for det kommende året er å få skrevet om hver eneste bok jeg leser. I år ligger jeg på ca 20% av leste bøker. No good. Og jeg kan ikke kun skylde på studiene. Da lyver jeg (og er er ikke pent, sa min kjære mor engang). Godt nyttår Ella ;-)

Beathe sa...

Har lest tilsammen 13 av "dine" og 11 av dem i år.Jeg skal bli flinkere til å kommentere i 2015 og jeg har fulgt med på kalenderen din og jeg håper du får anledning å lage det flere ganger, ja, det tar tid og derfor er det kjekt at man kan lage innleggene en stund i forveien. Så artig med slik topp 3 mest besøkte gjennom året, det fant jeg ikke ut av på min blogg enten månedsvis eller totalt og det er nå ikke særlig interessant. Ønsker deg en fin nyttårsaften og et godt nytt bokår, gleder meg til å følge deg i 2015.

Tine sa...

Skal si du har kommet deg gjennom en hel del bøker. Jeg digger at du leser så variert, og at du stadig vekk inspirerer meg til å prøve noe nytt. Tusen takk for den herlige julekalenderen, selv om det var et slit (for deg) så skal du vite at der var madammer der ute som ventet på hvert eneste innlegg :) Ser for meg at du river deg i håret av blurben, sitter her og skratter ved tanken. Hadde jeg hatt en post som heter "Den koseligste frokosten" så hadde det stått Ellikken der, utrolig kjekt å bli kjent med deg :)
Håper du og dine får en fin kveld i kveld, og ønsker deg alt godt for det kommende året :)

Ingalill. sa...

Du vet, Emo-Ella, til å være de 2 i bokbloggrike men, muligens, den mest forskjellige lesesmaken, har jeg lest hele 14 av fjorårslista di, dog noen av de har jeg lest forut. Merkelig nok lest vi begge, iår, og LIKTE, både Forrådt og Fru Ines. Vi liker begge de triste horene og annen Marquez. Og vi liker Helle Helle, selv om ingen av oss har lest henne iår. Skal hun ikke komme med noe nytt snart??

Det er når det kommer til samtidslitteraturen det skjærer seg, bortsett fra Unnskyld da, og jeg er også sikker på at du ville likt de Hekla Mytene (still time). Liker vi begge boka er det opplest og vedtatt at den er framtidens klassiker. La oss bare være enig om det! Done.
Jeg gleder meg også vilt til offentligjøringen av langlista, men sliter som besatt med å bli ferdig med det jeg skal lese, og ikke minst med nomineringsrekkefølgen.