30.12.14

Urd, av Ruth Lillegraven

Jeg skulle ønske jeg hadde brukt lenger tid på denne diktsamlingen. Virkelig smakt på hvert ord, hver strofe. Skrevet side etter side om hvor sterkt den berørte meg.

For det gjorde den. Selv om jeg brukte bare en liten kveldsstund på å lese meg igjennom hele fortellingen. Jeg vil lese den igjen. Og jeg vil at også du skal lese.Urd, av Ruth Lillegraven
Lyrikk. Utgitt i 2013.

Bare omslaget i seg selv er en nytelse. Et frempek på en historie som berører. Så er også hennes diktsamling premiert både med Brageprisen og Bokbloggerprisen i Åpen klasse.

Vi følger to kvinner, Seselja og Cecilia. De to bor i samme hus, men i hver sin tid og med hver sine forutsetninger. Seselja er en enslig eldre kvinne som syr for andre og lever i stillhet. En gang hadde hun en liten bror. En gang for lenge siden, før alt ble mørkt og stille. Før moren stengte seg inne og ble hard. For litt siden hadde hun en kattepus. For litt siden, før også kattepusen døde.

Og så blir Cecilia født. En ung kvinne med mann og snart barn. En ung kvinne med livet fremfor seg, bosatt i Seseljahuset.

To kvinner. To liv. To epoker. En uten barn. En med to. To stillferdige kvinneskikkelser i ett og samme hus.

Det gjør inntrykk. Sterkt inntrykk. Diktene innehar en stemning som gjør det hverdagslige, og saktmodige usedvanlig vakkert. Det varsomme språket innhyller historiene til noe du ønsker å lese igjen og igjen. Det er ikke nødvendigvis så mye som skjer. Verken Seselja eller Cecilie lever livet til det fulle, men det gjør likevel og unektelig inntrykk. Vakkert, sørgmodig og vart.

Så skriver hun seg selv inn i historien også, på sett og vis, når hun lar Cecilia ligge på OBS-posten for gravide, desperat rugende på tvillinger. Det hele blir litt ekstra sterkt, selv om Lillegraven aldri bruker de store, dramatiske ord.

Og når man tror man ikke kan bli mer berørt, legger man merke til at selv diktene danner bilder. Vemodig vakkert.Kilde: Lånt på biblioteket.
Relatert: Jeg har tidligere blogget om Lillegravens roman (Mellom oss).

Les også: Andre bokbloggeres innlegg om diktsamlingen i (dette) kommentarfeltet.

2 kommentarer:

Tine sa...

Jeg og likte URD veldig godt. Etter du fikk meg til å plukke ned Rød sone fra pilasteren, har jeg nå Mellom oss liggende øverst. Tror sannelig den skal få komme ut av "skal lese hyllen" snart også. Ønsker deg en super nyttårsfeiring i morgen :)

Marianne sa...

Urd var nydelig. Jeg leser sjelden dikt, men Urd har jeg faktisk lest to ganger allerede. Vakkert, vemodig og nostalgisk.