4.12.14

Ellikkens julekalender: 4. desember

Jeg har bokblogget i snart fem år. Snart fem år med fantastiske, unike, uforglemmelige leseopplevelser. Julen er en tid for å dele, så også bokanbefalinger.
- Du som leser så mye, har du noen tips til bøker jeg kan gi i julegave…?

Jeg har mange tips. Tips til bøker som støver ned, som knapt nok er å finne i bokhandler. Bøker som ikke havner på topplisten, rett og slett fordi bokhandlere har fått beskjed om å pushe på helt andre bøker. Trist. Hver dag frem til jul ønsker jeg derfor å presentere mine favoritter, i håp om å kunne tørke støv av perler som fortjener å bli lest av flere.


* 4. desember *

Tema: Tilgivelse og anerkjennelse

Det er snart 70 år siden freden kom til Norge. Likevel slutter vi aldri å skrive og lese om Andre verdenskrig. Dens grusomheter ryster oss stadig. – Men nå, mer enn noe annet, rystes vi over statens passive rolle, statens regelrette overgrep og samfunnets kollektive lynsjestemning. For å gå videre må vi vite, forstå og tilgi. – Og jobbe for at det aldri, aldri skjer igjen.

Det er anslått at mellom 50.000 og 100.000 norske kvinner hadde et forhold til tyske eller østerrikske soldater under krigen. De færreste av kvinnene var medlem av nazistiske organisasjoner. Likevel ble tyskerjentene internert, deportert og fratatt statsborgerskap av Gerhardsen-regjering. 649 norske skip gikk ned. 3.734 sjømenn omkom. Mange flere ble på et eller annet vis hardt og urettvist rammet.

Dagens gode gjerning

Aldri glem: Sammen er vi sterke. Ingen skal være alene. Kjenner du noen som sliter, tilby en hjelpende arm. Noen ganger er ikke det viktigste å snakke om det vonde, men å vite at noen vet.

Boktips I

Tyskerjentene, historiene vi aldri ble fortalt, av Helle Aarnes
Det gjør unektelig vondt i magen å lese annonser i avisen, der det selges brukte ski og gis bort barn… Man ligger søvnløs i timevis etter å ha lest om gutten med det krøllete håret som returneres moren med hakekors påmalt bagasjen. Og så tyskerjenten, da, som ble lobotomert og døde kort tid etter fordi legene ikke orket bry seg om henne. Å gå til retten…? Sakene ble henlagt. (Les min omtale)

Boktips II

Om vi heftes underveis, av Kristine Storli Henningsen
Krigsseilerne og deres pårørende. Historien er større enn boken. Jeg hadde ønsket meg en enda mer omfattende bok, enda flere fortellinger, enda mer dyptgående. Enda mer fakta. For det berører. Det forklarer familiehistorien. Det setter ting i perspektiv. Det understreker viktigheten av å lære av historien og ta fatt i nåtidens utfordringer. Dette angår oss alle. (Les min omtale)

3 kommentarer:

aariho sa...

Så absolutt aktuelle bøker å lese. Holder på med Den største forbrytelsen nå. Ha en fin adventsettermiddag!

Tine sa...

Om vi heftes underveis har jeg lest, og jeg likte boken godt. Min farmor hadde en bror som var torpedert to ganger, så dette med krigsseilerne er ofte oppe når vi prater. Herlig boktips!

Anita Ness sa...

Jon MIchelet har vel skrevet masse om krigseilerne i sine tre siste bøker. Han var forresten nettopp i trondheim og møtte gjenlevende krigsseilere. I Adresseavisa var det en reportasje om det nylig, og de sa at de kjent seg så godt igejn det Michelet skriver- og Michelet selv var så takknemlgi og rørt fordi han fikk treffe dem..)