1.12.14

Ellikkens julekalender: 1. desember

Jeg har bokblogget i snart fem år. Snart fem år med fantastiske, unike, uforglemmelige leseopplevelser. Julen er en tid for å dele, så også bokanbefalinger.
- Du som leser så mye, har du noen tips til bøker jeg kan gi i julegave…? 
Jeg har mange tips. Tips til bøker som støver ned, bøker som knapt nok er å finne i bokhandler. Bøker som ikke havner på topplisten, rett og slett fordi bokhandlere har fått beskjed om å pushe på helt andre bøker. Hver dag frem til jul ønsker jeg derfor å presentere mine favoritter, i håp om at glemte perler kan leses av flere. To tips om dag, samt en oppfordring som kan varme både deg selv og andre.


* 1. desember *

Tema: Utfordring

Livet byr på mange utfordringer. Kreativitet i forbindelse med julekalender er en utfordring. Enkelte bøker en annen. Det fine med utfordringer er nettopp at man må jobbe litt ekstra for å fullføre, og at det gjør det hele ekstra mye verdt. Så også å lese – og fullføre – bøker som krever litt ekstra av deg. I dag anbefaler jeg to romaner som begge, på helt ulike måter, utfordrer leserne. Hundre års ensomhet for dens rikholdige fortellinger, hver for seg og på kryss og tvers. Hver dag for dens helt unike fremstilling av en hovedperson som verken er han eller hun, bare noe. Noe helt unikt. Noe.

Dagens gode gjerning

Er du glad i å strikke? Hva med å strikke et lite teppe, en bitteliten lue eller ørsmå sokker? Hvert år fødes tusenvis med ekstra store utfordringer. Bittebitte små babyer, født så alt for tidlig. Ulltepper og ulltøy gjør at de kan bruke kreftene sine på å vokse og bli friske, og slippe bruke dyrebar energi for å holde varmen. Ullen gjør den jobben. (Les mer om Amanda-prosjektet) Jeg har selv hatt to små med slike luer. Ulltøyet fra fremmede varmet jentene og bristende foreldrehjerter.

Boktips I

Hundre års ensomhet, av Gabriel Garcia Marquez
Det er så mye ved denne boken, så mange detaljer, så mange finesser, så mye uforståelig og forvirrende. Så mye å huske, så mye å grunne over. Det er et overflødighetshorn av ord og bokstaver, fargerikt og fabulerende utover alle grenser, en pandoras eske av historier. Og likevel henger alt sammen. Alt gir mening. (Les min bokomtale)

Boktips II

Hver dag, av David Levithan 
David Levithans roman rommer en sårhet så enorm at det nesten ikke er til å ta innover seg. Den er full av håp, men likevel så håpløs. A sin sjelereise er uendelig vakker i all sin smerte, og sorgen romanen etterlater seg etter at siste side er lest, er uunngåelig. Denne boken spiller på hele følelsesregisteret til leseren, vil få deg til å gå inn i deg selv og tvinge deg til å revurdere dine holdninger. (Les min bokomtale)


7 kommentarer:

Tine sa...

For en flott julekalender, denne skal jeg sannelig følge med på! Bøkene du skal anbefale er de for oss med svart belte i lesing, eller er det bøker vi kan kjøpe til "vanlige" mennesker som leser 5-10 bøker i året? Hadde jeg vært hjemme nå skulle jeg hentet strikkepinnene med en gang. Sitter på Hurtigruten som ligger ved land i Finnsnes, snart seiler vi videre. Ha en strålende dag Eli :)

Beathe sa...

Kjempefin julekalender som jeg gleder meg til å følge med på, og en skikkelig god gjerning og hadde jeg kunne strikke så hadde jeg uten tvil strikket noe til dette formål. Jeg linker selvfølgelig til denne flotte kalenderen i innlegget mitt. Ha en fin 1.desember:-)

annkolaas sa...

Så gøy! Jeg har også lekt med tanken på å ha julekalender i år, men er ganske sikker på at tiden min ikke strekker til. Jeg gjør nødig noe halvgjort, og koser meg heller med å åpne lukene i kalenderne deres. Levithan er fantastisk og for alle! Den andre har jeg ikke lest, ENDA, men noe sier meg at den er hakket mer utfordrende.

Marianne Augusta sa...

Dette er jo akkurat sånn en kalender skal være! Gleden ved å gi, å bli utfordra til å oppdage noe nytt - og så Marquez da. Perfekt :)

Silje sa...

Gleder meg til å følge kalenderen din. Hundre års ensomhet leste jeg for over ti år siden og slet litt med å komme gjennom den husker jeg. Så gikk det opp et lys for meg på slutten og den står nå som en av de beste bøkene jeg har lest. Burde kanskje lese den på nytt igjen etterhvert.

Gråbekka`s Blogger sa...

Kjempefin julekalender!:) Skal prøve å følge med her, lover ikke, siden jeg er så dårlig på å følge opp ting. God strikke tips! Må bare bli litt flinkere å strikke først, så skal jeg se om jeg ikke kan kaste meg over prosjektet. Fine lesetips du kommer med. Levithan husker jeg at jeg likte. Den andre har jeg ikke lest, så den skriver jeg opp, så kanskje en gang:) Ønsker deg en fin dag!:)

Bokvrimmel/Belinda sa...

For en hyggelig og inspirerende kalender. Her skal jeg følge med fremover. :)