7.12.14

Ellikkens julekalender: 7. desember

Jeg har bokblogget i snart fem år. Snart fem år med fantastiske, unike, uforglemmelige leseopplevelser. Julen er en tid for å dele, så også bokanbefalinger.
- Du som leser så mye, har du noen tips til bøker jeg kan gi i julegave…?
Jeg har mange tips. Tips til bøker som støver ned, som knapt nok er å finne i bokhandler. Bøker som ikke havner på topplisten, rett og slett fordi bokhandlere har fått beskjed om å pushe på helt andre bøker. Trist. Hver dag frem til jul ønsker jeg derfor å presentere mine favoritter, i håp om å kunne tørke støv av perler som fortjener å bli lest av flere.


* 7. desember *

Tema: Kreativitet

Noen bøker er de reneste kunstverk, både i illustrasjoner og språk. Disse bøkene vil få deg til å lese på en helt annen måte enn tidligere. Hugo Cabret med alle de fantastiske tegningene som gir liv til fortellingen. Nattens sirkus med forfatterens enestående evne til å ta deg med inn i historien. Begge er en ren nytelse å lese. Eller nei, man leser ikke disse bøkene. Man lever seg inn i de. Bok og leser blir til ett.

Dagens gode gjerning

Gjør en nissestrek! Pakk inn en fin liten gave, det være seg sjokolade eller hjemmelaget julepynt, og legg det i postkassen til en du ønsker å glede. Selvsagt uten avsender. Det er jo det morsomste av alt!

Boktips I

Hugo Cabret, av Brian Selznick
Teksten gir næring til fortellingen, men det er illustrasjonene som gjør historien magisk.
Vakre, forseggjorte, detaljerte. Illustrasjonene i boken er en klasse for seg. Alt er i nyanser av svart og hvitt, og de aller fleste illustrasjonene er blyanttegninger. Sammen danner illustrasjonene nærmest en film, en stumfilm om du vil. Illustrasjonene er like varierte som de er detaljerte, og hver eneste illustrasjon rommer en hel verden. Serien av tegninger, bilder og filmfoto forteller, uten et ord, historien teksten bygger videre på. (Les min omtale)

Boktips II

Nattens sirkus, av Erin Morgenstein
Enkelte kapitler er skrevet fra leserens ståsted. Det er det beste ved hele boken, de blankeste perlene av dem alle. Forfatteren suger deg inn i historien: du er der, du opplever sirkuset. Det er du som lar deg bergtas av akrobatene som kaster seg rundt uten sikkerhetsnett, det er du som smaker på de karamelliserte kanelbollene, det er du som bivåner illusjonisten som forsvinner i løse luften, det er du som går på den hvitmalte plenen, det er du som gråter ned i sorgens kulp for så å gå derifra uten sorger. Du er der, du opplever sirkuset. Du er en del av magien. (Les min omtale)

2 kommentarer:

Tine sa...

For en herlig nissestrek, den skal jeg ha i bakhodet :)

Marianne Augusta sa...

Hugo har jeg lest to ganger - så fin, men har enda ikke turt å se filmen. Har du sett den?
Nissestreker er de beste strekene :)