14.12.14

Ellikkens julekalender: 14. desember

Jeg har bokblogget i snart fem år. Snart fem år med fantastiske, unike, uforglemmelige leseopplevelser. Julen er en tid for å dele, så også bokanbefalinger.
- Du som leser så mye, har du noen tips til bøker jeg kan gi i julegave…?
Jeg har mange tips. Tips til bøker som støver ned, som knapt nok er å finne i bokhandler. Bøker som ikke havner på topplisten, rett og slett fordi bokhandlere har fått beskjed om å pushe på helt andre bøker. Trist. Hver dag frem til jul ønsker jeg derfor å presentere mine favoritter, i håp om å kunne tørke støv av perler som fortjener å bli lest av flere.


* 14. desember *

Tema: Søskensorg

I dag anbefales to ungdomsromaner som, nærmest helt tilfeldig I denne sammenheng, begge omhandler ungdom som har mistet en eldre søster. Ellers er de nokså forskjellige, og appellerer attpåtil i hver sin ende av målgruppa hva alder angår.

Fra lub.no: Barn opplever ikke bare et tap. Mor og far endrer seg og hverdagen blir utrygg. Sinne, tristhet, taushet, kroppslige plager og økt behov for oppmerksomhet og nærhet, er kjente sorguttrykk. Støtte fra voksne, barnehage og skole har stor betydning for barns mestring av sorg. (Les mer

Dagens gode gjerning

LUB, Landsforeningen for uventet barnedød: (Tenn et virituelt lys) for barn som er blitt frarøvet muligheten til å vokse opp, og støtt foreningens viktige arbeide med å tilby sørgende foreldre og søsken hjelp og støtte i en vond tid.  Send sms LYS til 2490 og gi 50 kroner til LUBs forskningsfond.

Boktips I

Søsteren min på peishylla, av Annabel Pitcher 
Sorgen har mange ansikter. Storesøster farger håret rosa og tar piercing. Far drikker. Mor forsvinner. Familiebildet går i tusen knas og ingen makter å lime bitene sammen. På peishyllen står urnen med Roses aske. Peishyllen er et tempel og husets midtpunkt. - Sorgen er husets midtpunkt. Alt som ikke ble, og alt som skulle ha vært. Han var bare fem da Rose døde. Alt rundt ham dreier seg om sorgen over henne, men selv føler han ingen sorg over søsteren. ”Du må savne henne veldig”, sier de som ikke forstår. De som ikke forstår at de gir ham dårlig samvittighet. For hvordan kan han vel sørge over en søster han ikke husker? (Les min omtale)

Boktips II

The Sky is Everywhere, av Jandy Nelson
Denne ungdomsromanen er en reise på flere plan. Sorg skal bearbeides, ensomhet skal godtas, hun skal lære seg selv å kjenne og stå på egne bein. – Og attpåtil oppleve tenårene, med følelser og begjær hun ikke tidligere har kjent. Praktisk talt ukysset, og nå – midt i all fortvilelsen – finner hun seg selv sjonglerende mellom to gutter. Toby, som er utrøstelig etter sitt tap av Bailey. Joe, som aldri har kjent henne med Bailey. To gutter som får blodet hennes til å bruse, men som samtidig gjør at hun svikter søsteren. (Les min omtale)