3.12.14

Ellikkens julekalender: 3. desember

Jeg har bokblogget i snart fem år. Snart fem år med fantastiske, unike, uforglemmelige leseopplevelser. Julen er en tid for å dele, så også bokanbefalinger.
- Du som leser så mye, har du noen tips til bøker jeg kan gi i julegave…? 
Jeg har mange tips. Tips til bøker som støver ned, som knapt nok er å finne i bokhandler. Bøker som ikke havner på topplisten, rett og slett fordi bokhandlere har fått beskjed om å pushe på helt andre bøker. Trist. Hver dag frem til jul ønsker jeg derfor å presentere mine favoritter, i håp om å kunne tørke støv av perler som fortjener å bli lest av flere.


* 3. desember *

Tema: Norske perler


Ruth Lillegraven har de senere årene blitt nokså viden kjent for sine diktsamlinger Urd og Manilahallen. Men visste du at hun også har skrevet en roman? Og har du noen sinne hørt om Karine Nyborg? Hennes novellesamling Ikke rart det kommer kråker er vel verdt å lese. Norske forfattere teller flere enn Ambjørnsen og Lindell. Norske forfattere produserer nydelige romaner på løpende bånd. Det er så mange å ta av, og her er to av de aller beste.

Dagens gode gjerning

Dersom du har tilgang på Sumo anbefaler jeg deg å se på Klaus Sonstads Hvem bryr seg. – Viktig å være bevisst.  

Boktips I

Ikke rart det kommer kråker, av Karine Nyborg 
Felles for novellene er ensomme sjeler på søken etter nærhet og trygghet. Alle er de på jakt etter noe eller noen som kan gi livet mening. Novellene inneholder en god del lange setninger. Komma etter komma som etterfølger komma. Skrivestilen er intens og leseren rives unektelig med. Likevel, det er når man tar seg tid til å stanse etter hver novelle, at novellesamlingen glimter med sin storhet. (Les min omtale)

Boktips II

Mellom oss, av Ruth Lillegraven 
Slekt, svik og spenning. Alt er sett fra ståstedet til tre generasjoner. Ikke et sekund betviles troverdigheten til det rike spekteret av personer, uansett årstall eller livserfaring. Leseren tror på den trettiårige prostituerte, og leseren tror på den åtti år gamle mannen med et tatovert minne fra hans tid i konsentrasjonsleir.Alt fortelles rolig og nøkternt. De store følelsene uteblir. Forfatteren dysser det hele ned, holder litt tilbake, akkurat slik menneskene i romanen gjør. (Les min omtale)

6 kommentarer:

Marianne Augusta sa...

Du og Beathe har laget årets beste kalendere (det kan endre seg om jeg vinner hovedpremien i filmweb sin kalenderda..)!!!
Varme og vennlige kalendere med omtanke og litterære innspill gir god julestemning for meg :) Takk!

Mari sa...

Jeg elsker "Mellom oss", jeg anbefalte den til min moder som også falt pladask og ville prakke den på sin mor igjen. Det er jo nødt til å være et kvalitetsstempel det ;)

Tine sa...

Å nå ble jeg glad! Ruth Lillegraven har revolusjonert mitt syn på nynorsk, og jeg har blitt veldig glad i hennes måte å skrive på. Urd og Manilahallen har jeg lest, også er jeg så hoppendes glad for at jeg har Mellom oss liggende ulest i hyllen :)

Beathe sa...

Tusen takk for helt sikkert fine tips! Lillegraven vil jeg absolutt lese mer av og denne står på ønskelisten min, og novellelesingen skal jeg ta opp igjen etter jul så det var kjekt å få tips om en bra novellesamling. Ønsker deg en fin kveld:-)

Ellikken sa...

Marianne: Enn så lenge er det gøy, spør meg igjen om noen dager :D

Mari: Så fint å høre! Jeg har anbefalt denne til en av mine sjefer, og forhåpentligvis pakker han et eksemplar inn i julepapir akkurat i år.

Tine: ... Og hennes stemme...! Jeg ble helt betatt da jeg lyttet til diktopplesingen hennes i september. Det er nesten så jeg vurderer lydbok i akkurat hennes tilfelle :)

Beathe: Du och jag... Hold ut, hold ut, snart er det julaften!

aariho sa...

Må nok låne meg en lydbok med Ruth Lillegraven, skjønner jeg. Nytt prosjekt! Ha en fin dag, Ellikken!