2.1.12

It’s the end of 2011 as we know it (and I feel fine)

I 2011 leste jeg 76 bøker, noe som er nøyaktig 33,33333333 % mer enn året I forveien. Bare for å ha det på det rene: Jeg har ingen intensjoner om å lese så mye i 2012. Gjør jeg det, er det hyggelig. Gjør jeg det ikke, er det greit. (Leser jeg derimot under 50 bøker får jeg riktignok spader) The thing is, jeg orker ikke stresse med målsetninger på lesefronten. Ikke akkurat nå, i alle fall.
Jeg får fremdeles vondt i magen ved tanken på Silmarillion. Like forbanna ulest i år som i fjor og før det igjen. Det gikk ti år fra Ringenes Herre kom i hus til jeg fikk lest den, og i Silmarillions tilfelle har det ikke en gang gått et helt år. Ingen nevnelig grunn til å stresse altså.

Det jeg hadde satt som mål og som jeg innfridde var å oppdatere meg på Harry Hole.

Jeg kom meg også til biblioteket opptil flere ganger, lånte en del, men kjøpte enda mer.

Jeg kjøpte, kjøpte og atter kjøpte. Herregudfreeeed som jeg har kjøpt bøker. Mammut, full pris, billige, loppiser, bruktboksalg, jeg har fått bøker i gave og jeg har fått fra forlag. Mine kostelige bokhyller har blitt stadig fullere. Hva skjer’a? Må jeg virkelig begynne å gi bort bøker? Å påstå at jeg kaldsvetter bare ved tanken er sterkt underdrevet. Å vurdere å slutte å shoppe bøker er en tanke jeg ikke en gang velger å slå tankene inne på, ei heller formulere setningen godt nok til å bli ferdig med den. Da vil jeg heller ha et stort hus. En gedigen sveitservilla. The sky’s the limit!

Sigrid Undset? Jo, jeg skulle vel egentlig lese meg opp på forfatterskapet hennes i 2011. Jeg leste ikke en eneste bok av henne. Jeg har lyst til å gjøre det i 2012, men jeg nekter vil ikke orker ikke tør ikke makter ikke lage noe mål ut av det.

Når alt dette er sagt, skal det også sies at jeg kom meg litt ut blant bok-folk i året som var. Det begynte i februar med Tiller og Grimsrud, eksploderte i september med Oslo Bokfestival (minn meg på å ikke stille som frivillig i 2012) og fikk en avslutning i desember med Frobenius og Liv Gade, kvinnen med de mange utropstegn og aaaaaah’er. Innimellom har det vært mindre anledninger, og også pingleavslåtte invitasjoner til for eksempel Lucinda Riley-lansering. Jeg skal jobbe videre med kulturkjerringprosjektet, om ikke annet får det meg i alle fall til å føle meg voldsomt ung og lovende.

Men altså, 76 leste bøker i 2011. Jaggu er jeg fornøyd med det! Attpåtil har jeg skrevet bittelitt, passe eller altfor mye om hver eneste en. Det eneste målet for 2012 er å ikke begynne på en ny bok før jeg har skrevet omtale, i det minste noen stikkord, om forrige bok.


Men altså, nok en gang, 76 leste bøker i 2011. Det må sies å ha vært et strålende bokår for meg: 9 bøker har fått terningkast 6, hele 27 bøker har fått terningkast fem og 25 bøker har fått terningkast 4.

Mmnem, Forsoningen, Doktor Proktor og verdens undergang (kanskje), Hett blod, La kloden spinne, Sementhagen, Usynlig, Ikke rart det kommer kråker og Utrenskning fikk alle toppkarakter. Litt av en forsamling, egentlig.

På motsatt side av skalaen finner vi chicklit-mursteinen Vintageaffæren og den norske fantasyromanen Dødsengler. Disse bøkene tok fra meg mye verdifull tid jeg aldri kommer til å få tilbake. Heldigvis er de klart i mindretall. Så utrolig mange bøker ga meg enormt mye tilbake.

Nesten halvparten av bøkene har vært av norske forfattere. Nesten like mange har vært av andre nordiske eller europeiske forfattere. Ikke en eneste bok stammer fra Afrika eller Sør-Amerika. Ille.

Kjønnsmessig har det vært relativ likestilling, muligens med en bitteliten overvekt av kvinner. 13 bøker har vært kriminalromaner, elleve bøker har handlet om oppvekst, og 10 har omhandlet sorg. Heldigvis har hele ni bøker blitt kategorisert som humoristiske. Fire bøker har vært novellesamlinger, tre bøker har vært faktabøker og ni bøker har blitt skrevet for barn og unge.

- Excelarket mitt er for stort til å gjengis på bloggen, men tro meg. Her er det ordning & reda. Nå er det redigert for siste gang og kan legges i arkivet med god samvittighet. 2012, bring it on!

Hele sulamitten:

76. En kort historie om traktoren i Ukraina 75. Baby Jane 74. Byttet en trylle triologi 73. Utrenskning 72. Skyld 71. Maria & Jose 70. Ikke rart det kommer kråker 69. Snøbarnet 68. Beretningen om herr Roos 67. Dødsengler 1 Momentum 66. Kim Novak badet aldri i Genesaretsjøen 65. Minus meg 64. En helt annen historie 63. Gjenferd 62. Usynlig 61. Våkner om natten og vil noe annet 60. Sementhagen 59. Nede i himmelen 58. Mot 57. Gratiskyss i mørket 56. Menneske uten hund 55. Lærern 54. Roser i et sprukket krus 53. Elsi Lund 52. Poplene på St.Hanshaugen 51. Små nøkler store rom 50. La kloden spinne 49. Vokterne 48. Livet er et annet sted 47. Til Sibir 46. Dama som gikk på dører 45. Jernvognen 44. Trylleglasset 43. Reiser 42. Nattmennesket 41. Ved Chesil Beach 40. Den som reddes kan 39. Orkideens hemmelighet 38. Ville svaner 37. Simon og eiketrærne 36. Sorgenfri 35. Søsteren min på peishylla 34. En sannsynlig historie 33. Eg elska ho 32. Hanumans maske 31. Gulldronning, perledronning 30. Idas dans 29. Sjelenes herre 28. David Golder 27. Hett blod 26. Mann i mørket 25. G for Georg 24. Skyskrapersommer 23. Svik 22. Savn 21. Morgen i Jenin 20. Doktor Proktor og verdens undergang. Kanskje 19. Den rettferdige 18. Bunny Munros død 17. Ulovlig norsk 16. Myren 15. Rødby-Puttgarden 14. Gutten i graven ved siden av 13. Forsoningen 12. Skomakernes konge 11. Nattefokk 10. Mirakel 09. Etter skjelvet 08. Jo fortere jeg går jo mindre er jeg 07. Hvit tiger 06. Mnem 05. Tett inntil dagene 04. På vegne av venner 03. Vintage-affæren 02. 31 år på gress 01. Underjordiske timer

11 kommentarer:

Anonym sa...

Stilig oppsummering :-)

Jeg har helst lånt bøker på biblioteket men i fjor kom det jammen en hel haug hjem på andre måter. Og da ble bokhyllen min så liten i forhold at jeg ga vekk 5 esker! (Ja, du leste riktig :-))
Jeg elsker bøker og vil helst ha så mange som mulig, men siden jeg ikke bor i den sveitservillaen du nevner, må det nesten bli slik!

Et riktig godt nytt bokår til deg!

Haruhi sa...

Jeg får angst når aller så tidlige ute med oppsummeringene. Både fordi jeg kjenner på min egen treghet, og fordi jeg kommer til å føle meg som tidenes copycat når jeg endelig får skrevet min. Din var skikkelig sansen - med bilder og supergod flyt.

Karin sa...

Bra leseår!

Fulle bokhyller og manglende sveitservilla begynner å bli et problem, men det er fortsatt gulvplass:-)

Haruhi: Jeg nekter forøvrig å komme med års-oppsummering før jeg har skrevet om de siste bøkene jeg har lest i 2011, så jeg skjønner hva du mener.

Ingalill. sa...

haha, Karin, hadde jeg fulgt det rådet hadde det ikke blitt noe oppsummering før 2014 -)
, men jeg skal nå som Ellikken prøve å skrive så fort som mulig, helt kun minutter etter ferdiglest bok. det kan jeg si, for jeg har sagt det før, og kommer til å si det år etter år, helt til det skjer!

Beundrer Ellie at du har skrevet om alle, og jeg vil også lese Baby Jane - men ikke før jeg har lest om kyra - og den ligger i hylla på andre året. Ufattelig hvor tregt det går selv om man vil. Godt Nyttår. Godt Oppsummert.

Haruhi sa...

(Sansen = snasen. Har fremdeles ikke lært meg å stave når jeg skriver fort, men har heldigvis vett til å lese over kommentarene mine, om enn etter at de er postet)

linesbibliotek sa...

Grattis med knakende vel gjennomført leseår! Ikke bare er jeg dypt misunnelig på dine 76 mot mine 40, men du har jo lest så mye bra også!

Tolkien er en forfatter jeg har et meget avslappet forhold til. Når jeg endelig får lest Atter en konge, er det slutt mellom oss. For alltid. Så denne Silmarillion skal aldri innenfor dørstokken min. Ikke engang på besøk. Altså, du kan glemme den dårlige samvittigheten og heller føle deg som en tapper heltinne.

Hvis du noen gang kommer i den meget kjedelige situasjonen at du må gi vekk noen bøker fordi de vokser deg over hodet, har jeg bare ett tips: Gjør det i det små. Esker kan du bare glemme, de sårene vil aldri gro. En etter en kan gå bra. Men selvfølgelig, vi krysser fingrene for at det heller blir sveitservilla på alle mann.

Godt nytt (lese)år!

annkolaas sa...

Dere er jo så flinke til å oppsummere! Jeg får panikk bare ved tanken av å sette meg ned og tenke gjennom året - linker og bilder og blæh. Men det er veldig gøy å lese andres altså. Jeg er bare litt lat. Forstår godt hva du mener om stress. Jeg vil ikke ha noen nyttårsforsetter i år, bare for min egen del. Jeg vil lese flere klassikere, alle disse alle burde ha lest. Ellers har jeg lest over 20 bøker mer enn i fjor, så jeg burde nok ikke ha forhåpninger om å nå 100 i år heller. Oj, jammen greide jeg å presse ut en aldri så liten oppsummering;)

ellikken sa...

Astridterese: 5 esker? 5 ESKER??? Hallo, hvorfor sa ingen fra til meeeeeeeeeeeeg? 8) Takk i lige måde!

Haruhi: Pschh, det er bare fordi jeg er nevrotisk og manisk. Måtte få ut omtale av årets første leste bok, for tenk. Ja, også har jeg dette evinnelige, og nokså pinlige, excelarket mitt, da.

Karin: Dessuten har vi rammemadrass, og da kan vi ta av beina og legge bøker under madrassene. Det fins ingen problemer, bare muligheter!

Ingalill: Kuboka håper jeg også å få lest snart. Kanskje den kommer på mammut? Oh, kjøpe kjøøøøpe KJØØØØØPE!!!! (Jeg har glemt å nevne at jeg fikk gavekort på bøker på tilsammen 1600 kroner til jul)

Haruhi II: Det er lite som gleder mitt hjerte mer enn skriveleifer :D

Line: Tusen takk for oppbacking og krisepsykologi, og en enda større takk for din urokkelige tro på at det ordner seg ;D

Lena: Det handler ikke om flittighet, det handler som nevnt om nevrotiskmaniskhet. Ikke for å stresse deg, men jeg ser frem mot å lese din egen oppsummering.

Godt nytt år dere fabelaktige bloggmennesker!

Mari sa...

Dette var virkelig en fantastisk oppsummering av leseåret 2011 for din del, ellikken :) Jeg har latt meg inspirere i mitt Excel skjema for bøker jeg leser i 2012.

Dødsenglene hadde jeg faktisk gledet meg til å lese etter å ha lest et par gode anmeldelser men nå er forventningene senket betraktelig.

ellikken sa...

Mari: Hurra for flere excelboknerder! Selv har jeg utvidet min exceloversikt for 2012 med en ny kolonne: Kjærlighet. Æsj, egentlig, for jeg liker egentlig ikke kjærlighetsromaner. Egentlig. - Men med årets første leste bok må jeg vel innse at jeg med har blitt mykhjertet. Lavere forventninger er en bra greie, for da slipper du å bli like skuffet som jeg ble :)

Mari sa...

Ja, hurra for oss!

Noen ganger må vi alle svelge en kamel eller to ;)