27.12.12

Leseåret 2012

I 2012 leste jeg 64 bøker, men det er litt jug. I 2012 leste jeg 63, men det er en liten underdrivelse. Bok nummer 64, eller 63 alt ettersom, avbrøt jeg. Orket ikke, ville ikke, gadd ikke. Det er ille nok i seg selv, men jeg toppet det hele med å avbryte en bok av nettopp en av mine favorittforfattere. Kardinalsynd, eat your heart out.

Fire av bøkene ble lest på engelsk, noe som er verdt å ta av seg hatten for. Dette er sjelden kost for Ellikken. De resterende bøkene ble ikke overraskende lest på, jammen meg, norsk. – Skjønt en av bøkene er jeg fremdeles i tvil om hvilket språk det egentlig er skrevet på. Språket godt er det i alle fall ikke. La oss for guds skyld ikke ødelegge den fine stemningen ved å fortelle hvilken bok dette er.

Mine egne skriblerier kunne absolutt vært verre, selv om jeg ikke etterlevde mitt eneste mål for året:


Det eneste målet for 2012 er å ikke begynne på en ny bok før jeg har skrevet omtale, i det minste noen stikkord, om forrige bok.
*hosteanfall*

Altså, for å gi meg selv litt kreditt: Jeg skaffet meg en notisbok jeg har skrevet i, og jeg har skrevet flere omtaler enn ikke skrevet omtaler. – Men helt hundre prosent, det greide jeg ikke. Jeg tror heller ikke verden er et spesielt mye verre sted ene og alene fordi jeg ikke skrev noe om Året rundt med Finn og Yan (for øvrig en absolutt fornøyelig bok, bare så det er sagt), og mine tanker om Menneskenes hjerter hadde uansett ikke vært frydefull lesning (hint: gjeeeeesp). Jenta på klippen var en eneste stor klisje og følgelig sørgelig å ødelegge med kritikk som ingen ende ville tatt. En himmel full av stjerner og Potensgiverne var hyggelige å lese, men mer som tidsfordriv å regne. Piccadilly-romanen ga meg så lite at jeg brøt alle prinsipper. Jeg tok derimot ikke ut bokmerket, så kanskje en dag... Lysnatt avsluttet min fasinasjon for Alice Hoffman, stort mer er det ikke å si om den saken. Hun ga meg i alle fall mange deilige paint-stunder. Ord uten lyd, A child called it, The lost boy og A man named Dave sparte jeg til så lenge at jeg glemte hva jeg skulle skrive. Det angrer jeg på, for historien rundt hvordan jeg fikk bøkene var søt nok for en hel omtale alene. Og jeg likte dem, jeg gråt av dem, og jeg er glad jeg leste dem. Kanskje utenom den siste boken. Absolutt utenom den siste boken. Never let me og burde jeg skrevet om. Det gnager litt ekstra på samvittigheten. Jeg skulle se filmen og skrive om begge opplevelsene, men jeg leser bøker i stedet for å se filmer, så utfallet ble magert. – Men unnskyld, da!

Om jeg ikke definerte det som noe mål, uttrykte jeg definitivt et ønske om å lese flere bøker av Sigrid Undset. Det gjorde jeg ikke. Dessverre. Dessverre nok en gang valgte jeg heller å lese om henne. Det hele var usigelig kjedelig, men lysten til å fortsatt pløye meg igjennom hennes forfatterskap lever videre. Ønsket er faktisk såpass intenst at jeg har laget det som prosjekt for 2013. Fint om du ikke nevner det med et ord, for aldri i livet om jeg klarer å gjøre noe med det. Innlegget er uansett laget, men det lar vi forbigå i stillhet. OK?

22 av bøkene er skrevet av norske forfattere. Det er en klar forbedring fra i fjor, om slikt kan kalles forbedring. Temamessig har det vært, tradisjonen tro, uhorvelig mye melankoli og høy gråtefaktor. Overraskende mye romantikk, mens jeg har lært en solid dose av flere. En del krim, men ikke så mye som tidligere. Litt humor, faktisk mer enn før. Bittelitt over dusinet ungdomsbøker. Alt for få klassikere.

Topp 3

Bøkene ramler inn, enten lånt bort eller generøst servert av venner og bekjente, eller sendt fra forlagene. Mange har vært bra, noen geniale. Andre har vært tidstyver, og de fleste har vært grei skuring. – Og ingen har slått disse tre perlene:

Disse bøkene er så glimrende at jeg får fysisk vondt av tanken på å ikke gjenoppleve dem for første gang. Disse bøkene satte meg alle så til de grader ut at jeg ikke maktet begynne på nye bøker før det hadde gått lang tid. Fremdeles den dag i dag ønsker jeg ikke å gi slipp på følelsene bøkene ga meg underveis i leseopplevelsen. Ord blir noen ganger altfor fattige.

Med ønske om et godt nytt leseår...Lest i 2012
63. Potensgiverne 63. Og Piccadilly Sircus lå ikke i Kumla (avbrøt) 62. Alt må vike for natten 61. Nåde 60. I kjølvannet 59. Menneskenes hjerter, Sigrid Undsets livshistorie 58. Fuglehotellet 57. Oppdrag Mottro 56. Da Henrik Husten kom hjem 55. Picasso-kvinnen 54. Jeg tenker nok du skjønner det sjøl 53. Nærmere høst 52. Skyggedød 51. Uka etter 50. Nattsyn 49. Svart frost 48. Stalins kyr 47. Brooklynsk dårskap 46. 21/12 45. Madonnaene i Leningrad 44. Down the darkest road 43. Indias datter 42. Irrganger 41. Orakelnatt 40. Fjellet 39. Din nestes hus 38. De gjorde et barn fortred 37. Hver dag 36. Jenta på klippen 35. En himmel full av stjerner 34. Lysnatt 33. Hvite hester 32. Magi i praksis 31. Året rundt med Finn og Yan 30. Begynnelsen på et farvel 29. Fortellingen i fiolinen 28. Never let me go 27. Alt jeg er 26. Frihetens vinder 25. Ord uten lyd 24. Hånden som først holdt min 23. Himmelstormeren 22. Død sjel 21. Hugo Cabret 20. A man named Dave 19. The lost boy 18. A child called it 17. Ville hester 16. Keiseren av Portugalien 15. Mus 14. Ransom 13. Nattens sirkus 12. Tegn 11. Sa Mor / Sa terapeuten min 10. Historien om Manchester United 9. Hanas koffert 8. Vokternes hemmelighet 7. Mørketid 6. Danseren 5. Mellom oss 4. Amsterdam 3. The Postmistress 2. Sirkelen (Engelfors) 1. Blomstenes hemmelige språk

20 kommentarer:

Haruhi sa...

Jeg er som vanlig imponert over bokbildene, og fatter ikke at slikt går ann. Synes også at du leser som en helt - men klarer egentlig ikke å fokusere på noe annet enn dette ene "hvilken bok avbrøt hun?!".

Lenes blogg sa...

Ser ut som du har lest mange bra bøker. Ser at jeg har lest noen av disse og flere står på listen over bøker som skal leses. Lykke til med lesingen i 2013

Birthe sa...

Virkelig bra leseår, og en er jo ikke nødt til å skrive omtaler av hver bok. Uansett fikk du med få ord sagt noe om dem du nevner her :)

Ønsker deg et like godt leseår i 2013!

Haruhi sa...

....også står det jo! Hvis man bare tar seg tid til å se på den nederste lista. Dårlig bloggleser, fy!

ellikken sa...

Fy deg! Fyyyyyy deg! - Neida, du gjør alt godt igjen ved å lese innlegget på nytt <3

ellikken sa...

Du og! Takk for kommentar :-)

ellikken sa...

Jeg tror jeg ønsker meg et enda bedre leseår, egentlig. Leste litt for mange anmeldereksemplarer og litt for få gode gamle... Strålende godt nytt år, du!

Elin fra Av en annen verden sa...

Jeg fører faktisk aldri opp avbrutte bøker på "har lest"-lista mi, nettopp fordi ei avbrutt bok ikke er lest ut. :)

Jeg ble veldig nysgjerrig på hvilken bok du har lest som hadde så dårlig språk...?

Godt nytt år!

annkolaas sa...

Godt nytt år! ÆÆ! Hva slags bok har dette omtalte språket som i alle fall ikke er norsk??

Anette sa...

Herlig oppsummering :) Og kommentaren din hos meg var jo bare typisk en ManU-fan, he he ;) Blunkesmilefjes :)

ellikken sa...

Elin: Du har rett, jeg vil heller ikke ha slikt på min allerede dårlige samvittighet ;-)

Boken som er på særdeles dårlig norsk (ugg) er skrevet av en person som ikke er noen forfatter. Nuff said!

Anette: Hoi! Vi bruker i alle fall ikke all vår tid på å klage på dommeren! :-D

astridterese sa...

Et virkelig bra innlegg! Jeg skulle ønske jeg klarte å beskrive mitt leseår like tydelig!
Jeg ser at jeg ikke har lest en av de du setter som de tre beste. Det må jeg gjøre noe med (En blir alltid fristed av andres virkelige gode leseopplevelser) :-)
Jeg klarer heller ikke få skrevet om alt. Sånn er det bare :-)
Ønsker deg et godt nytt leseår!

astridterese sa...

Tullejente! Selvfølgelig har jeg lest Hver dag! (Og elsket den!) :-)

ellikken sa...

... Og det er det viktigste! Hurra for Hver dag og hurra for 2013 :-)))

Jannicke sa...

Godt nytt leseår, Ellikken! Godt du avslørte den boka du ga opp lenger ned, for jeg hang meg litt opp i den jeg også... ;)

Og takket være dette innlegget (litt slapp bloggtilværelse i 2012, ja) oppdaget jeg omtalen av Delphine de Vigans bok, så den håper jeg å få lest i 2013!

ellikken sa...

Håper og tror du vil like de Vigan, Jannicke :)

Mari sa...

Prisen for årets herligste blogginnlegg PUNKTUM er jeg helt sikker på at går til deg, Ellikken. Du er litt fantastisk, vet du det? :)

Men altså the book we shall not mention, du må da kunne gi oss et par hint? Så kan den som gjette riktig få heder og ære(eventuelt eder og galle)?

Hæppi hæppi new year!

ellikken sa...

Dersom jeg er litt fantastisk, er du veldig fantastisk. Sånn er det med den saken :)

- Men takk, skjønne du!

Mari sa...

Da kan vi være fantastiske sammen, det er jo veldig hyggelig :D

Anonym sa...

I delight in, cause I found just what I used to be having a look for.
You've ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye
Also visit my webpage comprar perfume