5.12.12

Lest i november + Reisebrev fra Ungarn

I dag skriver vi femte desember, og jeg kan ikke annet enn å konstantere at jeg fremdeles ikke har tatt frem kassene med julepynt. Adventsstaken og lysstjernen ligger like fordømt bortgjemt på loftet. De formildende omstendigheter er at vi var borte forrige helg, og skal være borte denne helgen også. Vips er det bare to lys igjen å tenne før det er jul. Det går… alt for fort.

((((((((((((((HERREGUDJEGMÅFÅKJØPTJULEGAVERSNART)))))))))))))))
- Men det er jo ikke dette en bokblogg skal handle om. Nei visst, en bokblogg skal handle om bøker, og jeg har lest bøker i november. I månedsoppsummeringen for november på en bokblogg skal det handle om bøker lest i november. Det er jo ikke verre enn det.

Rent bortsett fra at det ikke er stort å skrive om.

Lest i november

Fuglehotellet, av Tiger Garte (les min omtale)
Menneskenes hjerter, av Tordis Ørjaseter (se under)
I kjølvannet, av Per Petterson (les min omtale)
Nåde, av Linn Ullmann (les min omtale)

Nordmenn alle som en. Jeg likte alle som en. Nei, nå ljuger jeg. Jeg kunne ikke fordra biografien om Sigrid Undset. Jeg kjedet meg kvekk i hjel. Her var det endeløse sitater fra alskens brev, uendelige referanser til alskens brevskrivere, uforståelige gjentakelser av det som betyr aller minst, og svisj-svosj gjennom mer interessante episoder i hennes liv. Nobelpris-utdeling (Svisj) og barnas dødsfall (Svosj). Jeg lærte nok en ting eller to, og jeg er om mulig enda mer ivrig etter å lese samtlige av hennes verker.

Jeg sa jo det ikke var stort å skrive om.

Det er langt mer å skrive om min reise til Ungarn. Jeg har elsket reisebrevene til Solgunn, og selv om mitt reisemål i november var hakket mindre eksotisk, har det likevel sin slags sjarme. Sammen med min samboer skulle vi reise sammen med tre vennepar i vår naive tro at det ville bli en spa-weekend i Budapest og omegn. Sus og dus, plask og sukk. Kortversjonen er: Det ble det ikke. Langversjonen er:

Det er deilig å være ettertraktede toppidrettsutøvere. Norges landslag i Petanque ble invitert til turnering i Ungarn, kost og losji skulle bli betalt av arrangøren. Vi syns det var stor stas, og mannfolka ble fortalt at dette var en ypperlig tur å ta med seg sine livsledsagere. Vi damene gledet oss stort til fri tilgang til hotellets spa-avdeling, ungarske krydrete gastronomiske kjøttretter, full avslapning og shopping.

Vi ble hentet i Budapest, og under denne transportetappen tenkte vi at det umulig kunne bli verre. 22 voksne mennesker med like mange kofferter ble stuet inn i en maxitaxi med plass til 18 mennesker uten kofferter. Det franske landslaget satt med oppsperrede øyne. Det skotske landslaget så skremte ut. Det svenske landslaget var party-svensker. Det norske landslaget satt oppå koffertene i midtgangen. Bilturen som skulle ta 2 timer, tok 4 timer fordi sjåføren ville unngå trafikkontrollene på hovedveien. Nei, det kunne umulig bli verre.

- Helt til vi ble satt av på hotellet vårt. Eller rønna vår midt ute i ingenting. Utenom brukte høvler i dusjen fant vi også vår egen hund i hagen. Ja, jeg er seriøs. Med i overnattingsdealen fikk vi en hund. EN HUND!


Bilde 1: Vår private spa-avdeling. Tre par på luksuriøst bad med lekkert strikket dolokktrekk inklusive biller og innbydende mørke krøllete hår på dorull.

Bilde 2: Vi kunne velge mellom denne lekre plankesofaskuffen med gassovn med fiffig kjøkkenkrokløsning, eller bestige tidenes bratteste trapp (også kjent på norsk som stige) til nok en plankesofaskuff eller et rom med dør. Det skal også nevnes at det var opptil flere centimeter mellom vår plankesofaseng og trapp (stige).

Bilde 3: Hall med trapp. Også kalt stige opp fra kjøkken/stue/soverom.

Lørdagens eneste måltid. Bein med brusk og fettslintrer (Også kalt hare) og seig potetmelguffe, servert klokken 12.

- Men shopping da, spør dere kanskje.
Stedets eneste butikk hadde et mystisk begrenset utvalg av søtsaker og maxi-tannpastatuber, og stengte dørene klokken 10.30. Ungarske skilt med åpningstider er ikke spesielt enkelt å lese seg frem til.

Velmente tunger kan fortelle at vi sikkert i fremtiden vil være i stand til å le av det hele. Jeg stiller meg sterkt tvilende til at så skjer, og nøyer meg nødigst med å kalle det en uforglemmelig tur.

...

P.S. Gutta kom til finalen begge dagene, noe som attpåtil resulterte i seier på søndag. Hele premiepotten gikk med til en superfin overnatting i Budapest siste dagen. Vi grein oss til middag rundt midnatt, sov som steiner hele natta og gikk fullstendig glipp av spabehandling. Det viktigste er at vi på turens siste dag hadde tilgang til rent - og eget - toalett. Og vi overlevde. Jaggu, overlevde vi.

18 kommentarer:

Marianne sa...

HAHA - ler så jeg griner her, og erindrer egen Russlandstur på såkalt flott lodge ved en fantastisk fiskeelv. NOT! Tro meg, det går over, og du kommer til å hyle av latter over hele turen. Om et år og to fra nå :o)

ellikken sa...

Hyle av latter? Det har jeg vanskelig for å tro på!

Ser jeg rent glemte å opplyse om de to håndklærne vi fikk. Det er ganske lite på seks personer.

astridterese sa...

LOL! Det var en virkelig morsom reisebeskrivelse! Jeg sier som KindleJoy, at om ett par år ser sikkert du også humoren :-D
Jeg har ikke vært i Ungaren, men i Russland, Polen, Tsjekkia og Bulgaria. For å si det sånn, det er ikke alt jeg syntes var like morsomt :-)
Jeg ser at jeg nok må få med meg Fuglehotellet. Den havner på leselisten, så takk for tips!

Solgunn sa...

Fantastisk! Dette berga dagen min! Klarer ikke å slutte å flire! Å for noen bilder! Ser for meg stemninga når dere fikk se sengene - åå, tastaturet rister så det er vanskelig å skriv, og jeg klarer ikke å slutte å le! Kommer tilbake senere, nå har jeg latterkrampe - og ondt i magen!

ALise sa...

Hvor er bildet av hunden!??

Charlotte sa...

Det "festlige" er at vi delte skjebne med resten av busspassasjerene... (OK - synes ikke så synd på svenskene da...!!) OGSÅ mangel på håndklær... Men du må innrømme Eli at vi HAR hatt noen lattermilde øyeblikk når oppgittheten NESTEN tok over... Det er jaggu hardt å være idrettskone..... ;)

Groskro sa...

Jøje meg, for en tur til Ungarn :-) Nå ler jeg høyt!!

Elin sa...

En morsom reisebeskrivelse:) Jeg har ikke lest noen av bøkene du nevner, så takk for tips:)

Anja sa...

HA ha, det er ikke alltid greit, men det var i det minste litt av en opplevelse! Kjenner det var litt trøst, med tanke på at Ungarnsturen min til neste år ikke ble noe av :P Ha ha

Etter litt reising i år, så har jeg funnet ut en ting: Kvaliteten på overnatting må settes på landets målestokk! Vi sov på et trestjerners hotell i Tyskalnd som mer enn gjerne ville gitt flere stjerner, mens det trestjernes hotellet i Praha kunne sikkert mistet en stjerne (hvis man ser bort i fra lobbyen, den fortjente sikkert de stjernene).

Bokelskerinnen sa...

Du og Line er dronningene av morsomme og personlige blogginnlegg! Dette bare styrket den posisjonen ;)Jeg skulle lest Fuglehotellet for lenge siden, men høsten ble ikke helt som planlagt og fokuset gikk andre steder. Kanskje i julen :)

Karen sa...

Jeg får selvsagt vondt av deg. Veldig, veldig vondt. Men jeg klarte ikke å le høyt og lenge for det;)

Haruhi sa...

Fantastisk! Jeg ler så mye at jeg nesten ikke klarer å synes synd på deg. Nesten.

Sier som de andre; om noen år ler du. Tror jeg. Og om du ikke gjør det, så finner du iallefall styrke i opplevelsen; "æææsj, de har ikke gratis wifi her, og doen lukter vondt" - "husker du Ungaren kjære?".

(Petanquefrue > fotballfrue!)

HildeSol sa...

Åh, jeg ville vært grinete -veldig, veldig grinete -om det hadde vært meg. Siden det ikke er meg, ler jeg sammen med resten... Nå har du hvertfall noe å fortelle om i alle juleselskapene -skal litt til å toppe den som "årets verste nedtur".

Forøvrig har jeg ikke begynt å kjøpe julegaver ennå, og tar det helt med ro. Det er fortsatt flere uker igjen, og man skal ikke glemme hvor vanvittig mer effektiv man blir når siste-liten-panikken setter inn ;)

Ingalill. sa...

Jeg stusser litt på dette med premiepotten. Hvis den var stor nok til ei natt i luksus til 6. Sier det seg jo selv at de måtte knipe inn på komforten under selve konkurransen.
Ain't no fotballfrue, som det ble sagt lenger opp. Du er så morsom at jeg kan spise deg opp.
Og møtes vi noen gang, dvs, møter du opp noen gang, skal jeg sette deg på everlasting storytelling og lene meg tilfreds tilbake. DET må bli verdens beste aften.
14.des?

Fabelaktig!

Stjernekast sa...

Å næi, noe så grusomt! :-( Den bussen hadde aldri noen fått meg inn i, og om de hadde gjort det hadde jeg ligget i en krok et sted med pustevansker. Maten, æsj!! Jeg må le også men mest synes jeg synd på dere.

Åå, så ble jeg så glad når jeg forsto jeg hadde misforstått: Jeg trodde de på hotellet hadde KIDNAPPET hunden DERES fra Norge og plassert han i hagen. Hæ hæ hæ. *Lettet*

Støvkorn sa...

Å gud, tror det hadde tatt meg MANGE år å komme over det... en ting er maten, men urene sengetøy og kjønnshår??? spy!!

Anonym sa...

zipusemirrorsoftlayer Rename the file fbembed the Entertainment pack with 140+ channels to offer[url=http://www.robertgriffiniiijersey.net]Robert Griffin III Jersey[/url]
is priced at $29 While slim and toned women easily get what they want from malls and sports shops[url=http://www.russellwilsonjersey.net]russell wilson Womens jersey[/url]
plus size women have to struggle hard to find apparels which can fulfill all their needsSweepstakes Links:Click Here to Enter this SweepstakesClick Here for the Official Sweepstakes RulesClick Here for the Sweepstakes' Home PageNote: If the sweepstakes entry link doesn't work for you[url=http://www.AndrewLuckJerseynike.com]Andrew Luck Authentic Jersey[/url]
try entering through the home page and looking for a link to the sweepstakesreply > span background-position: 0px 3px; p
ï»?The angry mobster then begins making threats[url=http://www.AdrianPetersonJersey.net]Adrian Peterson Jersey[/url]
phoning Rockford by mistake My eyes adjusted to the newfound sunshine anxiously hoping that the colors of spring would soon emerge in their annual cornucopia of color and nature As more bad news came down on their offensive line[url=http://www.russellwilsonjersey.net]russell wilson jersey[/url]
could the Birds look to the Miami Dolphins and left tackle Jake Long for help?Jason Peters ruptures Achilles again and shuts door on 2012 NFL seasonPhiladelphia had hoped bringing in tackle Demetrus Bell from Buffalo was just a temporary fix until their All-Pro left tackle Jason Peters recovered from his Achilles injury suffered back in March He was a relief pitcher who was quite valuable to the teams that he played for[url=http://www.AndreJohnsonJerseys.net]Andre Johnson Authentic Jersey[/url]
as he had a winning career record and an ERA around 3 They usually have two pivot points between the tubes[url=http://www.robertgriffiniiijersey.net]www.robertgriffiniiijersey.net[/url]
and are more difficult to adjust to the spacing of your eyes In many cases they are calling for longer suspensions and heftier penalties in order to ensure that the number of slew-footing incidents decreases in the league[url=http://www.robertgriffiniiijersey.net]Robert Griffin III Authentic Jersey[/url]
resulting in a game which is fairer[url=http://www.AldonSmithJersey.net]Aldon Smith Authentic Jersey[/url]
cleaner[url=http://www.AlfredMorrisJersey.net]Alfred Morris Authentic Jersey[/url]
and less injury-filled

Anonym sa...

It can be used on tricep pulldown machines as well for a truly brutal arm workoutjpg) no-repeat;padding: 20px;}k Some of the bikes are built around custom BMX frames with solid 4-bolt stem InsteadJason Pierre Paul Womens Jersey
end with a bang and enjoy the applause They allow you to add up to friends each day Goldwww.BobbyWagnerJersey.com
silverwww.KevinWalterJersey.com
clear and glitter are also catching attention at the same time
The racist spectator is apparently the father of the racist player whom Oher unceremoniously removes from the field Trapping coyotes is an artcom/socialditto/everything-spritev2 Jackson5