31.1.15

Lest og ulest i 2015: Januar

I årets første måned har jeg lest ni romaner og to noveller. Et hinsides antall til meg å være.  Årsaken er mitt forsøk på å venne meg til lydbøker. Jeg benyttet meg av to ukers gratisabonnement hos Storytel.no og lyttet mens jeg trasket av gårde. Til og fra jobb, på toget, på turer, mens jeg hengte opp sokker og mens jeg vasket opp etter middagen. Ordene – og etter hvert også bøkene – fløy av gårde. Jeg ble svett i ørene, halvveis smågal av alskens stemmer i mitt ringe hode, ble trolig ansett som spinnvill av tilfeldige forbipasserende … og rimelig tilvendt lydbok.

Det vil si. Jeg innser dens fortreffeligheter, dens effektivitet og underholdningsverdi. Jeg har sågar forstått at det faktisk er mulig å holde seg våken mens man lytter, i alle fall så lenge man faktisk gjør noe annet underveis. Å ligge på sofaen med bok på øret funker stadig ikke. Men i alle fall. Det er ikke så strålende fantastisk at jeg gidder å betale kronasjer for å abonnere videre.

- Potensielle anklager om å reklamere for Storytel.no stilner øyeblikkelig.

Apropos dette med å leve i tiden: Jeg har til og med lest bøker i elektronisk utgave. Jeg har omsider anskaffet opptil flere nymotens duppeditter, må vite, og har myst meg gjennom et par Skram-verker på nettbrett.

Men folkens. Det hjelper ikke. Jeg trenger papirboka! Jeg trenger å ta på. Kjenne. Lukte. Blaaaaaaaaaaaa.

Jeg er bare så besynderlig elendig til å traske av sted og lese samtidig. Vi har alle vårt å slite med. Dette er mitt.

Leselista, januar

Det beste av alt: Alt er blogget om! Siste bok ut er også beskrevet, og publiseres mandag. Kolla sänn, som de sier i landet forfatteren kommer fra.

To noveller og ni romaner, altså. Mest av alt: Amalie Skram, elskede Amalie. Jeg fortsatte der jeg slapp, og jeg funderer på å ta en liten pause nå, mens jeg enda kan. Det er ikke stort mer ulest igjen av henne, og jeg sørger en smule allerede. Nesten mest av alt: Ungdomsromaner. Det skal jeg definitivt fortsette med utover. Ja visst, i 2015 også.

Skal lese i februar

Ungdomsromaner. Som alltid. Dessuten skal jeg få fullført to jeg har lest litt i denne måneden: Arnhild Lauvengs I morgen var jeg alltid en løve, og Gunn Marit Nisjas Naken i hijab. Lystlesing, og lystlesing må jeg få til også i kommende måned. Samtidig må jeg minne meg selv på at jeg ikke nødvendigvis MÅ skrive om hver eneste bidige og samtlige bøker jeg leser.

Note to myself: Repeter forrige setning og memorer.

Ellers gleder jeg meg stort til å bidra til å gi velfortjent oppmerksomhet til en av fjorårets favoritter. Det bringer oss over til:

Bokbloggerprisen: Kortliste

I midten av januar lettet Bokbloggerpriskomiteen på sløret og presenterte ( Langlisten ). Jeg jublet over enkelte, og gråt en skvett over bøker som slettes ikke kom med. Kortlisten ble offentliggjort for få dager siden, og jeg gråt ikke bare en skvett, men et helt basseng, et helt verdenshav, over at Tiller ikke hadde fått nok stemmer.

Tiller, du vet. Carl Frode Tiller. Det er på plass med et bilde som illustrasjon:

(unnskyld fotograf)
Ikke det at jeg har lest hans Innsirkling 3, men jeg har lest 1 og 2 og eeeeeeeelsker bøkene hans. Skråningen også, ikke minst. Men treer’n altså. Tenk å vente så lenge på at han utgir avsluttende bok i trilogien, og likevel ikke somle seg til å lese den. Lese den. Elske den. Promotere den. Omfavne den. Ja, du vet. Jeg var så klar, og nå må jeg lese den i all ensomhet. Helt uten Bokbloggerprisen i ryggen.

Helt uten at han blir invitert til Bokbloggerprisens utdeling!

Vi skulle ikke tenke oss å foreta en liten omstemming da, folkens? Bjørg? Ingalill? Anita? Anyoooooooooone?

En vakker dag googler han seg selv. La oss forte oss å skifte fokus.

Og det passer fint, for i februar skal Bokblogglandia ha fullt fokus på Unnskyld av Ida Hegazi Høyer. Vi skal samlese og analysere og kritisere og bejuble. Jeg gleder meg stort! Min intensjon er å lese den på nytt, kanskje med litt andre briller, og søke å finne svar på de spørsmål som har dukket opp i ettertid. Nysgjerrigheten og iveren overgår frykten for å ikke like den så godt som ved første gjennomlesing.

Kulturkjerringa

Månedens aller mest fornedrende punkt på lista: Hva har man så gjort av kulturelle ting denne måneden? Ingenting, selvsagt. Det nærmeste er å ha grått seg fullstendig i hjel av filmen Faen ta skjebnen. Jeg har lest og elsket boken og visste at jeg ville være sjanseløs, men oh my gosh, it blew me away. Knasende god filmatisering!


Jeg blir litt tom for ord. Det er ikke mer å si. Come what may in February!

9 kommentarer:

RandiA sa...

Det var da en grundig oversikt - du ligger godt an i det nye året. Jeg greier bare "å lese" når jeg går jeg - hvis en bok finnes i lyd, må jeg ha den i lyd. (Men selvfølgelig må jeg jo lese papirbøker der lyden ikke finnes). Jeg har gått meg høy på bøker siden MP3 spillerne kom, og gikk over til iPod og iPhone med en gang de kom på markedet - mer enn 20 år med "lyd-gåing" nå. For tiden går jeg på Stoner, den er fantastisk.

Elisabeth sa...

Det er godt jeg ikke er den eneste i bokblogglandia som ikke er hekta på lydbøker. Føler meg som en særdeles skeptisk dinosaur, men er en sta sådan, så har fremdeles ikke forsøkt meg. E-bøker derimot har jeg lest og likt. Men så lenge jeg drukner i fysiske papirbøker, har min flotte Kindle støvet ned ubrukt i skuffen det siste året eller så. Å lese på mobil er uaktuelt for annet enn nettaviser og blogger.

Anita Ness sa...

Du som liker Tiller nyvåkna med hår på brøstet, så leste du ikke Treern? Tenk om det var det som gjorde forskjellen , ift til om han kom på kortn eller ikke.. (salt i såret..nei, da, stakkars, fikk bare så lyst) Btw-- Har lest to av de du skal lese i februar, dvs Lauvengs bok ble jeg ikke jeg ikke helt ferdig med, ikke fordi den ikke var interessant, men jeg har bare ikke kommet i gang igjen (så mange bøker, så mange bøker..), og Naken i hijab, kose-mose-bok jeg likevel ble forbanna av å lese.. God februar til deg.:)

Tine sa...

Så kjekt at du har testet ut lydbok. Jeg har merket meg at andre gjøremål ofte distraherer, så jeg har begynt å sitte helt stille til jeg er godt inni boken, for så å dure ivei med husarbeid etterpå. For en herlig leseliste du har vært gjennom i januar, og så så masse Amalie Skram da. Er enig med deg, det er best å bremse litt, for forfatterskapet hennes er ikke uendelig stort. Så kjekt å høre at du likte Faen ta skjebnen i filmversjon, det gjorde jeg også :)

Ellikken sa...

Randi: Å gå på bøker... ☺ Jeg måtte ta i bruk to nye uker rett etter at jeg publiserte innlegget. Oooops☺

Elisabeth : Men hallo! Dinosaur med Kindle...? Selvmotsigende! Du er bare SÅ med!

Anita: Første setning fikk meg til å hvine av fryd! *fnis* Men altså, gjett om jeg tar selvkritikk på dette. Håper han forter seg å gi ut ny bok. Helst allerede i år. DAAAA skal jeg utføre alt hva fangirl jobben innebærer...

Tine: Besøkte biblioteket i dag og stod lenge og bladde i div Skram - biografier. Vi har da alltids disse ☺

Anita Ness sa...

Tihi… han er jo ikke så kjapp med disse bøkene sine da..kunsten krever sin tid. Men han kommer, og du..

Kleppanrova.com sa...

Fint å høre at flere er lydboknarkomane, det kaller jeg meg. Det er jo en flott form for narkomani,må ha.....

Ellikken sa...

Skal jeg love deg!

Ellikken sa...

Ble fjorten nye dager på meg, gitt 😊