22.3.15

Endelig er dagen her! *fanfare og konfetti*


I dag har jeg bursdag. Fem gylne år som bokblogger. 22. mars 2010 trykte jeg lettere nervøs på publiser for første gang. - Jeg hadde ingen grunn til det, med tanke på den ene lille kommentaren som kom flere år etter. Men den er fortsatt litt skummel, denne tanken om at andre leser det jeg skriver. Litt uvirkelig, på sett og vis. Og gøy. Herrefred så gøy det er å kunne spre det glade lesebudskap på denne måten. Jeg elsker det. Elskerelskerelsker det.

Boken jeg skrev om betyr noe helt spesielt for meg, og jeg lot samtidig en stor del av meg komme frem i lyset. Slik har jeg fortsatt. Det skal være mening i et hvert innlegg jeg skriver. Jeg engasjerer meg i bøkene jeg leser, og jeg engasjerer meg når jeg skriver.


Men det er ikke poenget. I alle fall ikke helt. Poenget er at jeg er skikkelig lysten på å få litt kommentarer. Særlig i dag. Jeg mener, siden det er min bokbloggbursdag og greier. Og om du trenger hjelp til å finne på noe å skrive, kan jeg gi deg et par-tre-fire, nei da: 5 – det er jo femårsdag - tips:


1) Jeg ønsker meg en bokanbefaling. En jeg vil like, men som jeg enda ikke har lest.
2) Jeg ønsker at du forteller meg om et innlegg jeg har skrevet som gjorde inntrykk.
3) Jeg vil gjerne lese ditt favorittdikt. Eller et sitat som betyr noe for deg.
4) Jeg har veldig lyst til at du forteller meg om din favorittromanskikkelse.
5) Jeg vil gjerne at du tipser meg om et blogginnlegg du har skrevet som du føler flere burde lese.Og bare for å forsøke å sikre meg enda flere kommentarer kan jeg nevne, sånn lettere tilfeldig henslengt, at en like tilfeldig utvalgt får en liten overraskelse i posten. Eller i hånda, om jeg møter deg innen kort tid. Og når jeg skriver tilfeldig er selvsagt ikke dette helt, helt, helt sant. For det er en hake ved det hele: Svarer du på punkt 2 teller du faktisk dobbelt. Litt selvsentrisk må man da få være på bokbloggbursdagen sin. Ja, også har du en uke på deg. Det var (nesten) bare det jeg ville si. Hurra for bokblogging!

10 kommentarer:

Tine sa...

Gratulerer med bloggbursdag Ellikken, siden jeg er stadig innom deg og lirer av meg både det ene og det andre, vet du at jeg digger deg. Digger både deg og bloggen din, noe den lille sommerfuglen som våkner i magen hver gang jeg ser at du har postet, vitner om.
Jeg elsket Amalie Skram prosjektet ditt. Mitt var lagt temmelig dødt helt til inspirasjonen smittet fra deg til meg, og jeg virkelig fikk fart på Amalie lesingen igjen.
Også digget jeg julekalenderen din. For en jobb du har gjort, til stor inspirasjon. Det er ingen vits i å ramse opp alle bøkene jeg har skaffet meg etter å ha lest en omtale hos deg, for det er så mange. Du skriver så levende og overbevisende at det er vanskelig å la være.
Til slutt vil jeg tipse deg om en bok jeg har lest som jeg tror du vil like: http://tinesundal.blogspot.no/2015/03/baobabtreets-frukt-av-spanske-maite.html
Ha en fin bursdag Ellikken, kos deg med alle kommentarene som snart kommer til å hagle inn :)

Ingun Kleppan sa...

Gratulere med dagen!
Jeg har ikke fulgt deg så lenge, men du skriver rett fra hjerte og det liker jeg. Litt morsomt, den dagen jeg oppdaget at du hadde egne sider for Skram, Undset, Hamusun og Garcia M. Alle disse elsker jeg.
Jeg har foresten helt glemt å lese ferdig "hundre års ensomhet" som jeg hadde som drivhusboka mi i fjor. Der mangler jeg bare litt. En bok jeg har lest mange ganger, slik som Kristin Lavransdatter. Fordi til eldre man blir ser man noe nytt i bøkene. Som ungpike var det første boka som var best, som mor var bok 2 best og nå må jeg kansje snart på siste boka(uff, nei)

Ha en strålende dag!
Morsomt med folk som deg!

Hr. Kreatur sa...

Hurra for jubilanten! Fem år er ingen spøk, selv om det for meg som har kommet til det siste året, har sett ut som en dans på roser :) Du skriver alltid bra og med så mye personlighet og engasjement i innleggene dine, at de er lesverdige selv om jeg ikke er så opptatt av alle bøkene som du er. Jeg leser altfor få titler pr år, og da blir det som oftest noew jeg har hatt liggende i noen år, på bekostning av gode anbefalinger.

Jeg måtte le litt av den første kommentaren som du fikk etter så lang tid :) Sånn er det jo bare i blogglandia, og det er de som holer ut lengst - som holder ut lengst...
Så stå på og følg den kursen som du allerede har inne!

PS: Om mulig, trekker jeg herved 0 lodd i konkurransen, sånn at dine faste lesere får en litt større vinnersjanse - så snill er jeg bare :)

Kos deg med masse kake!

astridterese sa...

Gratulerer så mye med 5 års jubileum, det er jammen ingen spøk! Du er flink som holder ut!
Jeg er veldig glad i bloggen din og i det du skriver. Du har en så lett, morsom og av og til veldig alvorlig skrivestil som tiltaler meg :-)
Det første jeg tenkte på når du spør om et innlegg du har skrevet som gjorde inntrykk er mnem av Simon Stranger. Jeg leste det innlegget da du skrev det og gikk ett på biblioteket og lånte boken. Men så av grunner jeg ikke husker nå så fikk jeg ikke lest den og leverte den tilbake. En god stund senere (det må ha vært over et år) fant jeg mnem iblant bøkene som skulle selges på biblioteket. Husket at det var noe med den og tok den med hjem. Før jeg begynte på den slo jeg den opp på Google, fant innlegget ditt og husket hvorfor jeg skulle lese den :-) Til slutt fikk jeg da lest den, og jeg vet ikke om du husker det men jeg fløy oppe under taket etterpå! Det første jeg gjorde var å låne alt Stranger har gitt ut slik at jeg kunne lese alt av denne fantastiske forfatteren. :-) Takket være deg! Du spør også om bokanbefaling og da anbefaler jeg Simon Strangers bok Tamarind som kommer ut til våren. Jeg har selvfølgelig ikke lest den, men er sikker på at den blir like bra som alt annet han har skrevet :-)
Ønsker deg en fantastisk flott dag!

aariho sa...

Gratulerer med fem-årsjubileum på bloggen! Det er ikke en enkel utfordring du har gitt oss. Her må en tenke grundig etter hva en skal svare.

1. Min bokanbefaling? Oi – ikke lett dette. Men havner på en av de siste jeg har lest: Edvard Hoem: «Slåttskar i himmelen». Og flere bøker av Hoem, f.eks «Heimland barndom».
2. Innlegg som jeg har merket meg på din blogg er heller ikke enkelt, da du har så mange bra. Men trekker fram et om Gabriel Garcia Marquez : «Hundre års ensomhet». Dette fikk meg til å bli nysgjerrig på forfatteren og forfatterskapet hans. Og så var julekalenderen din kjempebra!
3. Mitt favorittdikt blant mange, mange, er «Ord over grind» av Haldis Moren Vesaas. Et nydelg dikt om kjærlighet og om å «beskytte» sin egen integritet.
4. Og min favorittbokskikkelse må vel bli Karita, fra bøkene av islandske Kristin Marja Baldursdottir. Karita er en sterk kvinneskikkelse med stort behov for frihet og å kunne utfolde sine kunstneriske evner. Kampen for å oppnå dette kommer i konflikt med det å være hustru og mor, og hun må gi avkall på familie i lange perioder, noe hun har store vansker med å klare.
5. Av mine blogginnlegg jeg syns flere bør lese er de to jeg skrev om Karitasbøkene, men jeg vil likevel trekke fram en annen sterk bok : Ann Heberlein: «Jeg vil ikke dø, jeg vil bare ikke leve.»
Ha en fin uke med vår i lufta!

Synne sa...

(Plutselig har jeg oversett min egen 8-årsdag:))
Gratulerer, Elliken! Jeg kikker litt igjennom blogglista di for å se om det er noe jeg husker spesielt, men egentlig er det mest av alt hele bloggen jeg biter meg merke i. Du skriver så personlig og særegent, jeg vet alltid når jeg leser noe skrevet av Elliken!

Synne sa...

Forresten, yndlingssitat/ dikt kommer her:
I choose…
to live by choice, not by chance. To make changes, not excuses.
To be motivated, not manipulated. To be useful, not used.
To excel, not compete.
I choose self-esteem, not self pity.
I choose to listen to my inner voice, not to the random opinion of others.

Marianne sa...

Gratulerer så mye med vel overstått bloggbursdag Ellikken! Jeg leser deg oftere enn jeg kommenterer, men husker likevel ikke om du har lest Ishiguro's Gå Aldri Fra Meg eller Anna Gavalda's Eg Elska Ho. To bøker som har gjort stort inntrykk på meg i år og som jeg kanskje tror du vil like.
Et innlegg som du har skrevet som uthever seg over alle andre er faktisk et innlegg som ikke har med bøker å gjøre i det hele tatt. Jeg tror det het En spesiell 11-års dag. Det traff meg midt i hjertet. Aldeles nydelig!
Et favorittdikt jeg har tatt med meg fra VGS (noen tiår tilbake) som jeg ikke kan glemme (som da må ha betydd mye for meg, ønsker jeg å tro?) er Inger Hagerup's Jeg Tror:
"Jeg tror"

Jeg tror på mange ting. På blod. På ild.
Jeg tror på stier hvor en kan gå vill.
Jeg tror på drømmer som en hører til.

I blinde går jeg. Led meg ikke hjem.
La natten føre meg bestandig frem.
Et sted i mørket står en dør på klem.

Et sted på grensen mellom ånd og kropp,
et sted hvor selve tiden sier stopp
- der skulle vel mitt hjerte flamme opp -?

Hør ikke på meg. Alle mine ord
er farlige profeter, falske spor.
Jeg er en ganske annen enn du tror.
:-)
Favorittsitat, eller - heller mer favorittuttrykket mitt: "Man får til det man virkelig vil!" Og det er faktisk veldig så sant!

Favorittromanskikkelse? Humm... Jeg husker jeg ELSKET Sol, fra Margit Sandemo i hine hårde dager. Hun var pen, manipulerende, sjarmerende og farlig heks'ete. Ellers har jeg ingen favoritter faktisk. Jeg syns mange romanskikkelser er kule, eller interessante og spennende, eller gjør uutslettelig inntrykk som Eli i Beate Grimsrud's bok, men en favoritt klarer jeg ikke å plukke ut.
Håper at bloggbursdagen ble feiret behørig i heimen, eller med en runde Petangue - leste jeg ikke at du er i sving igjen for året?
Vil forresten tipse deg om fargeleggingsboka Secret Garden fra Johanna Basford. For en herlig avkopling etter en lang arbeidsdag! Storytel lydbok på øret og en halvtimes fargelegging i min egen verden. DET er å lade batterier :-)
Ha en fortsatt flotters dag!

Lena sa...

Hurra og gratulerer på etterskudd! Og gratulerer med den flotte sønnen din! Jeg ser deg for meg for fem år siden. Nei, jøssenavn, nå begynner Gabriel å bli så stor at mor kjeder seg. Så setter du deg ned og skribler i vei. Heldigvis! Min femårsdag gikk meg jammen hus forbi i fjor. Jeg får ta det igjen på seksårsdagen i stedet.

Ellikken, jeg husker så godt det første innlegget hvor jeg virkelig "oppdaget" deg. Det var da du skrev så lidenskapelig om Jasper Jones. Så jeg tror jeg må velge det som nr. 2 selv om de fleste innleggene dine gjør inntrykk. Du skriver så levende og inderlig at det meste gjør inntrykk. Positivt altså. Innlegget ditt om "Snøbarnet" gjorde også sterkt inntrykk. Og sterkt. Nr. 1. Hmm, jeg husker ikke om du har lest den, men jeg anbefaler i alle fall Richard Yates` "Påskeparaden". Fantastisk bok. Her kan du lese hva jeg mente om den 29. mrs 2010 (!):http://lesmye.blogspot.no/2010/03/paskeparaden.html
Nr. 3. Mine favorittdikt er så å si alle av Engelke Revold. Her kan du lese min bloggpost om henne:http://lesmye.blogspot.no/2010/01/engelke-revold.html
Nr. 4. Jeg ble så inspirert av Marianne over her at jeg tror jeg velger min favoritt fra Isfolket jeg også. Det er selvsagt Villemo.
Nr. 5. Hmm. Jeg har jo slengt rundt meg med blogginnlegg bare i denne kommentaren, så jeg får la det bli med ett av de to.

Hurra! Hurra! Hurra!

Groskro sa...

ja, hurra for bokblogging og Ellikkens bokhylle!

Du er en av mine absolutte favoritt bloggere, og jeg syntes faktisk du var litt skummel i starten. Du skrev så gode anmeldelser og så morsomme anmeldelser, i tillegg til at kommentarfeltet ditt stadig var fylt med mange morsomme kommentarer.

Fremdeles skriver du gode omtaler, men du er ikke skummel lengre. Nå har jeg truffet deg i hvertfall to ganger, og du er jo bare en søt og trivelig nordmørsjente :)

Jeg vet ikke helt hvilket blogginnlegg jeg har likt best, men oppsummeringen fra Bokbloggertreffet var det jeg har ledd mest av - det var hysterisk morsomt og bra!

jeg gleder meg til å lese bloggen din de neste fem årene også Ellikken og ikke forandre på noe, fortsett i denne stilen, den er så humoristisk og bra!

Ha en fin lørsdagskveld :)