22.4.13

En bokshopaholiker blir skamløs

Hun: Åh!! Det er loppemarked i helgen! Vi må dit!
 
Han: Nei, du har nok bøker!
 
Vi dro på loppemarked.
 
Selvsagt.
 
 
I forgrunnen: 80-ish % av utbyttet, podens fotballbøker ble ikke med på bildet. I bakgrunnen: En trøste-cola, en stk oppgitt, resignert privatsjåfør og en overfyllt bokhylle.
 
Han: Vi har ikke plass til flere bøker!
 
Hun: Nei...
 
Det kommer flere bøker i hus. Man trenger ikke være rakettforsker for å forutsi dette.
 
 

Ok, så må bøkene stå stablet på bordet enn så lenge. Ok, så må du få kink i nakken for å se på loppis-funnet mitt. Ok, så trenger jeg strengt tatt ikke bøkene, men gud hjelpe meg så lykkelig de likevel gjør meg.

Jo visst, har jeg lest flere av bøkene fra før. Trylleglasset for eksempel, hvis bok jeg leste i forifjor og enda gråter litt inni meg av. Klart jeg må ha en slik i hus. De dødes tjern for eksempel, hvis bok og film er lest og sett mer enn en gang. Men jeg hadde den ikke fra før, og det MÅ man bare. Den engelske pasient for eksempel, en bok jeg leste for altfor mange år siden som definitivt må leses igjen. En dag. Senere Lena, som var blant bøkene jeg valgte ut i norsk særemne for nesten et kvart århundre siden. Elstad-samlingen min er slettes ikke fullført, men jeg jobber definitivt med saken.

Nei visst, kommer jeg ikke til å lese alle disse bøkene. I alle fall kommer jeg neppe til å lese Miguel Littíns hemmelige oppdrag i Chile med mindre jeg faktisk gjør alvor ut av Gabriel Garcia Marquez-forsettet mitt. Mitt personlige oppdrag er likevel og like fullt å fullføre samlingen av hans bøker. Av grunner jeg ikke kan publisere i all offentlighet.

Resten derimot, resten gleder jeg meg til å lese. Innsirkling, definitivt, for da får jeg også omsider lest Innsirkling 2 som jeg har ulest og signert i bokhyllen. Gravstille, som er perfekt vente-på-toget-lektyre. Noen ville kalt det galskap, men jeg velger altså å gå masse bratte bakker for å måtte vente på toget en halv time etter jobb, i stedet for å gå noen hundre meter til bussholdeplassen, vente noen minutter på bussen som tar meg rett hjem. Kjærlighetens historie knappet jeg før jeg fikk tenkt meg om, blodet suste for mine øyne og ører. "Vent, denne har jeg hørt om. Ja! Ett eller annet sted!"

Og så da, dere. To kill a mockingbird. I've got chills, they're multiplying. And I'm loosing self control.  Her mistet jeg all kontroll. Mannen som stod ved siden av meg kan bekrefte dette.

Kjære ukjente mann. Du som nå googler "Skamløs heks i Askerhallen stjal bok rett foran nesen på velmenende eldre herre". Jeg innrømmer det, jeg så at du hadde samlet deg en pen bunke Penguin-bøker og at du så gjennom fangsten din i ro og mak. Jeg innrømmer at jeg ikke tenkte meg særlig godt om da jeg knabbet To kill a mockingbird og skjelvende hvinte "Denne har jeg sett etter i såååå mange år". Jeg innrømmer det. Jeg innrømmer til og med et stikk av dårlig samvittighet. Det skal du vite. Jeg vet at det ikke hjelper stort, men tenk deg den umiddelbare lykkefølelsen boken ga meg.

Ja menn, unnskyld, da!

17 kommentarer:

Marianne sa...

HAHA herlig :o) Han: Marianne, skulle ikke du gå 100% over til e-bøker? Hun: Jeg kan ikke prosentregning...

Når det er sagt så syns jeg bare du skal nyyyyte "To Kill a Mockingbird" kuppet! Jeg opplevde det samme da en snerten, eldre frue knabbet en John Steinbeck bok rett foran nesa mi på salget i februar. Jeg hadde til og med hånden utstrakt etter boka da denne dama spurtet forbi både meg og bokhylla og knabbet med seg SISTE eksemplar av boka. AAARRRGGGHHH... Men jeg var for sein. Og det innrømmer jeg. Så neste gang - DA bør du ikke møte meg på loppis, for jeg er definitivt skamløs :D

ellikken sa...

Fryktelig godt å høre, Marianne! Er nok ikke særlig beskjemmet jeg heller. Definitivt mest glad, kjenner jeg.
Apropos John Steinbeck: Jeg tror dette er bortimot første gang jeg er på et loppemarked uten å knabbe med meg et eksemplar av Vredens druer.

Knirk sa...

Mmmmm....fantastisk! Bøker er det beste som finnes å kjøpe - gammelt eller nytt. Du fikk jo stort utbytte da!

ellikken sa...

Og alt dette for bare 20 kroner! Da jeg startet var prisen 50 kroner pr. pose, men plutselig ropte damen over høytaleranlegget noe helt annet... O'lykke!

- Men det var vanskelig å fylle opp posen. Jeg hadde på en måte alle interessante bøker fra før... Rart det der.

Mari sa...

Tusen, tusen, tusen takk for at du deler dette med oss, Ellikken. Det gir meg en lykkefølelse bare å få lov til å ta del i din opplevelse gjennom ditt herlige innlegg.

Neste gang min kjære samboer kommenterer at jeg har nok bøker, skal han nok få se at det finnes flere som meg :D

Nå ble jeg forresten påminnet at Lions sikkert snart skal ha bokmarked. Da får jeg ta med meg sekk *trallalla* I fjor fant jeg ut at det var litt knotete å dra alene med en sjuåring i hånda og en ettåring på armen. Allikevel fikk jeg faktisk buksert det til så jeg klarte å plukke med meg en pen liten bunke med bøker.

Hvem vil egentlig, sånn innerst inne, finne ut av hva som skjer hvis man gir sin elskede bokshopper en "book restraining order"? Da er det nok bedre å slå seg til ro med en trøste Cola.

Kommentardiare? Nei det har vi ikke sett!

ellikken sa...

Kommentardiare er nesten like fantastisk som bokshopping. Nesten, fordi ingenting i hele univeeeeeeeeeeeeeerset kan slå følelsen av å shoppe bøker! (Det bobler seriøst inni meg bare av å skrive det)

Lions hadde bokmarked på kjøpesenteret "vårt" i fjor. Poden forsøkte febrilsk å få meg til å se en annen vei, men jeg lukta lunten lang vei :D

astridterese sa...

Jeg elsker loppemarked! Jeg har i midlertid en som absolutt ikke vil ha flere bøker i hus. (Han er ikke fullt så påståelig etter at jeg begynte å blogge.) Han ser at nye bøker kan være nødvendig (nå) - men bare når de lånes på biblioteket. Men gamle bøker har ingen verdi. Jeg har heldigvis funnet ut at når jeg står der med favnen full så gir han seg, men det er litt dumt når det blir gnisninger av det og da lar jeg heller være. (Jeg kjøper bøker som virkelig betyr noe for meg).

siljeblomst sa...

Herlig innlegg, Ellikken :-). Og så blir jeg så glad over at slike samtaler ikke bare foregår hjemme hos oss. He he ;-)

Ingalill. sa...

Gleder meg vilt til du skal lese Tiller! Nå MÅ jo snart treern komme og da kan jeg ikke tenkte meg bedre oppvarming enn at du leser og skriver omtaler av de 2 første.

Den Engelske Pasienten utsetter jeg stadig vekk og lese, fordi jeg husker filmen og at det var død.
(shhh).

(Loppis er den beste måten å skaffe seg bøker på. Anmeldereks og butikker er altfor lettvint.)

Bokelskerinnen sa...

Jeg trenger heller ikke flere bøker, men det verste av alt er at etter å ha lest dette innlegget, gikk jeg rett inn på loppemarked.info for å sjekke når det er loppemarked i nærheten her. Du er ikke den eneste som er uforbederlig ;:)

Karen sa...

Fnihihihis..

Karete sa...

Ha-ha-ha så festlig!
Veldig betryggende at du går "bananas" på boksalg du også....

Kos deg med fangsten!

Anonym sa...

Jeg fikk nå min samboer til å lese dette og han kommenterte tørt at dette var som å lese om oss...

Herlig! Og til helgen skal jeg også på loppis!

annkolaas sa...

Det var en finfin bunke. Den eldre herren er sikkert bare glad for at det finnes flere som setter pris på god litteratur. Jeg merker selv at det er vanskelig å bli sint på lesende mennesker. Jeg skulle handle i en butikk en dag, jenta i kassa lot som jeg ikke eksisterte da hun var langt inni romanen sin. jeg måtte vente noen minutter før det behaget henne å ekspedere meg, men jeg var bare glad for at hun leste. Dog skulle ønske det var noe annet enn "Øya", men likevel..

Anja sa...

Herlig :) Masse bra du fikk tak i også! Selv forsøker jeg å styre unna, for bokhyllene velter snart og jeg eier ikke gangsyn eller kontroll på noen måter...

ellikken sa...

Ingalill: Jeg har prestasjonsangst så det holder. TENK om jeg ikke liker Tiller! Håper på i det minste ett tragisk dødsfall i boken.

Bokelskerinnen: Oh, lykken er et slikt nettsted *bredt fårete glis*

Karen: Enig med du :D

Karete: Gjett om jeg gjør, selv om stabelen fortsatt står på bordet i mangel av ledig bokhylleplass.

Karin: Takk for tips, jeg skal jammen få samboeren min til å lese KOMMENTARENE, for å få han til å forstå at jeg ikke er noe unikum i dette henseende. Da, tenker jeg! Da!

Lena: Øya! Hahahahah!

Anja: Åh, tro meg. Jeg forsøker jeg også. Skikkelig hardt. Det går bare ikke 8-)

Reeta / Les! Lue! sa...

Kjærlighetens historie er en nydelig bok! Bra at du kjøpte den! :-D