13.2.12

Hanas koffert, av Karen Levine

Hvis du skal kjøpe en bok på Mammutsalget i år, la det bli denne:

Hanas koffert, av Karen Levine
En ung japansk kvinne, Fumiko, deltar på en konferanse hvor hun lar seg inspirere til å etablere et holocaustsenter i Tokyo. Det er langt fra enkelt. I Japan er interessen for å grave i skjebnene fra andre verdenskrig laber, og Fumiko får liten respons når hun kontakter andre holocaustsentre for lån eller donasjoner av utstillingsartikler. En dag mottar hun likevel en stor eske med tre minner fra konsentrasjonsleirene. En liten brun koffert er blant disse. Kofferten er merket

Hana Brady, født 16. mai 1931, foreldreløs

Kofferten stilles ut på senteret, og ungene som kommer på besøk flokkes rundt den. ”Hvem var Hana?” ”Hva skjedde med foreldrene hennes?” ”Hva skjedde med henne?” ”Hvordan så hun ut? Kofferten og barnas nysgjerrighet blir en drivkraft for Fumiko. Gjennom møysommelig detektivarbeide faller puslespillbrikkene litt etter litt på plass.

Forfatteren av denne boken, Karen Levine, har flettet Fumiko og Hanas historier sammen til en barne- og ungdomssbok helt utenom det vanlige. Boken er veldig enkelt skrevet og rikt illustrert med både bilder, tegninger og fotokopier av dokumenter. Hanas koffert forteller historien om nazistenes jødeforfølgelse på en måte som dagens unge kan ta inn over seg. Likevel, bokens handler ikke først og fremst om grusomhetene, folkemordene og håpløsheten. Det viktigste er håpet. - Man kan lære av tidligere tiders feil, man kan gjøre en forskjell. Det nytter, tvil aldri på at det nytter.

Det enkle språket til tross, her er det mye som skal bearbeides underveis. Boken passer fra 10 år og oppover, men en voksen kan med fordel lese boken høyt for de aller yngste. Dette er til dels veldig vondt, og barna vil ha behov for å snakke litt underveis. Det er mye som skal fordøyes, også for voksne som tidlig forstår hvordan det hele ender. Det betyr ikke at det er for trist og vondt til at barn skal høre eller lese om det. Det betyr bare at man skal snakke seg gjennom det.

Den er dypt opprørende, men mest av alt er den dypt rørende. Det nytter, fremtiden er vår.

Som nevnt, boken kan kjøpes til redusert pris under årets Mammutsalg fra og med 28. februar. Holocaustsenterets hjemmeside kan besøkes, og for de av oss som ikke er spesielt stødige i japansk kan den engelskspråklige bloggen sjekkes. Mer om Hana Brady og hennes familie kan leses her. Takk til Karin fra En verden full av bøker som gjorde meg oppmerksom på boken. Les gjerne også hennes omtale.

6 kommentarer:

Gråbekka`s Blogger sa...

Fin omtale av boken:) Lånte den en gang på biblioteket men rakk desverre ikke å lese den, men skal prøve igjen en annen dag:)Takk for påminnelsen:)

Krigen er ett tøft og vanskelig tema og formidle til barna, men det er jo veldig viktig at de får høre om den. Krig er jo grusomt, som du sier er det jo viktig de har noen å snakke med underveis:)

Vil også anbefale Sofie og Katrine bøkern om andre verdens krig i Norge/Finnmark. Som er skrevet av Grete Haagenrud. Passer for barn fra 6 - 12 år. Der får man se krigen ut fra barnas ståsted. Der tar de opp alt fra rasjoneringskort, flyalarm, bombekjellar og fangeleirer:)Finnes også på lydbok, og er en serie på fem bøker, med litt tegninger i.

Ønsker deg en fin dag videre!:)

ellikken sa...

Så flott med anbefaling i en anbefaling :) Har ikke hørt om denne serien før, så måtte google litt. Nå er nok ikke guttungen min i målgruppen, men jeg skal absolutt ta med meg tipset videre.

Takk :))

annkolaas sa...

Denne har jeg hatt lyst til å lese. Tror jammen jeg må kjøpe den:)

astridterese sa...

En flott omtale av noe som ser ut til å være en viktig bok. Jeg har satt den opp på innkjøpslista (til skolebiblioteket) og tror det kan være en bok vi kan bruke i mange sammenhenger. Takk for tips!

Karin sa...

JAAAAA! (og værsegod)!

Julie sa...

Hmmm... Denne ser det ut som jeg burde lese. Takk for tips!