2.5.11

Lest i 2011 - April måned + Bonus

I mars måned har jeg produsert 2 blogginnlegg. Jeg gremmes! Ikke bare gremmes jeg, jeg velger også å gjenta meg selv: ”I mars måned har jeg produsert 2 blogginnlegg”. Seriøst, 2!! To skarve innlegg hvorav det ene er et rent mimreinnlegg om en viss detektivfrøken. Det andre er om tre bøker lest i april, men det er en akk så stakkarslig unnskyldning. Ikke en gang månedsinnlegg fikk jeg somlet meg til å skrive i april måned.

Heldigvis har jeg lest litt mer, men det igjen har jo medført at jeg henger etter i omtaleskriblerier. Synd, for så mye går i glemmeboken, både av innhold, tanker og følelser i leseprosessen. Måtte mai plage vettet av dere med mine uendelige bokomtaler! (heh!)
Gulldronning, perledronning - Idas dans - Sjelenes herre - David Golder - Hett blod - Mann i mørket - G for Goggen

Jeg kunne lest mer, men man er jo så travel, så travel… Påskeferien ble langt fra så effektiv som jeg hadde forventet. Jeg gikk glipp av samtlige påskekrimepisoder, jeg så 1/3 av en episode av NRKs Påskenøtter, og jeg leste fem sider i en bok. Litt leit i seg selv, men antall påskegodt som jeg rakk å trøkke i meg er til å grine av.

Ja, også fikk jeg endelig møtt Fjordlandet igjen. Det var stas! På gjengrodde stier fant jeg også vår nedgravde skatt, nesten 30 år etter. Boken vi gjemte var borte vekk, men på plassen lå gullsmedesken med tusen millioner liksom-diamanter. Det var så søtt at dette får bli denne (les: forrige) månedens kulturinnslag.

Terningkast:
Det er kanskje jeg som er for lett-begeistret, og for lite kritisk, men april måned ble en høydare for terningen min. Alternativt har jeg vært ekstremt flink til å velge gode bøker. Faktisk syns jeg ingen av bøkene fortjener mindre enn 5. Idas dans fordi jeg ikke fant store litterære feil, men lot meg rive med i mors fortelling om sin kreftsyke datter. G for Goggen fordi jeg levde meg helt inn i historien om Tove og Goggen. – Fordi den fikk meg til å få lyst til å hoppe inn i boken og gjøre livet enklere for ham. Resten av bøkene trenger jeg ikke å forsvare. Jeg klinket til med en 6’er for Hett blod. Har du lest boken skjønner du formodentlig hvorfor, med mindre du heter Line. – Men det er greit siden Line antakeligvis leste en bok med samme navn men av en annen forfatter. Ja, vi sier det slik!

Kjønn:
Seks av bøkene er skrevet av en kvinne, den siste av en mann. Det var da voldsomt! Hva annet kan man vel skrive? Jo, at tre av bøkene er av samme kvinnelige forfatter. Det er vel for så vidt et ganske vesentlig poeng.

Land:
Jeg følger muligens opp i april måned med mars måneds molbotendenser. Tre av sju er fra Norge. De resterende er tre fra Frankrike og en fra USA. Jeg må intensivere min visjon om å lese mer fra mer eksotiske kontinenter. Riktignok er handlingen fra boken jeg har slitt med i ukesvis fra Thailand, men det gjelds ikke. Håpet er å få fullført boken i mai, for jeg kan jo ikke (gisp!) avbryte en bok, kan jeg vel.

Sidetall:
Ingen mursteiner. Jeg er rett og slett lite glad i mursteiner. Før jeg begynte å blogge var jeg vel ikke særlig glad i bøker i fjærvektklassen heller, men jeg får stadige bevis på at de er vel verdt å lese. Hett blod var således en av disse påminnelsene. Jeg elsket, elsket, eeeeelsket å lese Hett blod. Det er vidunderlig å lukke igjen en bok med et fårete glis og en mindre veloverveid spontan uttalelse: ”Åååååh! Denne var kul!”

Tema:
Kjære vene, så tåredryppende! Hadde ikke solen forbarmet seg over oss hadde jeg nok skapt tendenser til oversvømmelser i Asker. Idas dans var av naturlige årsaker den mest tåredryppende. Man rekker å gråte ganske mye i løpet av en kveld, fant jeg ut. Jeg tror ikke dyna mi greide å kvele all hulkingen min. Gulldronning, perledronning fikk også tårene til å renne, det skulle da bare mangle. G for Goggen skapte stadige klumper i halsen.

Ironisk nok gråt jeg ikke av Mann i mørket, selv om det handlet om en sterkt deprimert eldre herremann som søkte tilflukt i fantasiverden. Jeg gråt heller ikke av Nemirovskys tre bøker, selv om hennes skjebne er verdt mer enn en tåre. Det var sterkt å få et innblikk i datidens Mellom-Europas antisemitiske samfunn. Mindre sympatiske hovedpersoner og deres kamp om å klatre opp i samfunnsstigen var særdeles verdt tiden.

Hva mer?
Jeg må nesten le. Jeg var ung og meget naiv i mars måned. For bare se hva jeg den gang skrev:
”Full av pågangsmot og selvtillit er jeg derfor rede til å lese Silmarillion i april måned. Nå er det skrevet og publisert, og da må man jo utføre det også.”


Vel, tydeligvis greide jeg å snike meg unna. Denne måneden lærer jeg av mine feil og prøver omvendt taktikk:
”Full av erfaring og selvinnsikt akter jeg overhodet ikke å lese Silmarillion i mai måned. Nå er det skrevet og publisert, og da må man jo holde det også.


Shop till you drop
Jeg visste det ville komme, og det kom. Heller ikke april ble en shoppefri måned. Nei, gud og bevare meg. Slikt går jo ikke an. Halv pris av halv pris av mammutsalg er en fristelse for stor til å holde seg unna. To skatter ble med meg hjem: Hett blod og Gulldronning, perledronning. Strengt tatt kjøpte jeg også en bok til, men den var jeg hodeløs nok til å gi bort i gave. Jeg vurderte, og dette innrømmer jeg med skam, å lese den (pent!) før mor godhjerta selv ga den videre. Jeg innrømmer dette siden jeg gudskjelov ikke gjennomførte planen.

Jeg trodde det skulle bli mer. I forrige månedsinnlegg uttrykte jeg meg like pompøst som en av de fire store da jeg skrev at jeg valgte meg april, men ikke fordi


fordi den stormer, feier, fordi den smiler, smelter, fordi den evner eier, fordi den krefter velter,-


men fordi det er denne måneden alle loppisene plopper frem i idrettshaller og skolegårder. Jeg tok feil! Jeg kom meg ikke på loppemarked før den første dagen i mai! I går, med andre ord, og for å være ærlig dunker hjertepumpa temmelig hardt og raskt enda. Det er som en rus, hvinte jeg, og travet opp og ned med skjelvne bein i Askerhallens skumle tribuner. Posesalg = the best Ellikken can get.

Jeg er sjanseløs. Jeg vise frem fangsten min, selv om dette strengt tatt hører til mai-innlegget. For vet dere hva? Jeg er allerede sent ute med april måned, så jeg kan likegodt være tidlig ute med mai måned.Sant jeg fikk masse fint for den nette sum av 100 kroner! Posene til femti kroner stykket var mer enn stappfulle og over kanten hva revneferdige var, men jeg slapp altså billig unna. Bokstavelig talt.

Mai, come what may
Jeg skal, virkelig skal, fullføre boken jeg holder på med, om det så blir den eneste boken i mai. Tanken er for trist til at akkurat det skal skje. Jeg tenker jeg nøyer meg med å si det slik. The plan is to have no other plans.

11 kommentarer:

ellikken sa...

- Og for de av dere som tror jeg har vært spandabel med enter-tasten i dag, think again. Jeg sliter veldig med formateringen, avsnittene blir fryktelig lange, og jeg redigerer meg halvt ihjel uten hell. Noen som har noen gode råd?

labben sa...

Du har vel ikke tilfeldigvis lyst til å skrive ned titlene og forfatterne på alle bøkene du fikk med deg fra posesalget? Noen av bøkene kjenner jeg igjen, men bildet var smått og jeg kan ikke trykke på det for å gjøre det større. Jeg kjenner nysgjerrigheten tar overhånd: hva er det du har kjøpt?

Hvis du holder løftet ditt og lar være å lese Silmarillion i mai (selv om jeg skjønner at det ikke var hensikten med løftet) er jeg med på samlesing i juni. Jeg har enda ikke lest den (annet enn begynnelsen) og det er jammen meg på tide. Silmarillion og eksamen blir likevel for tøft, jeg trenger ferie når jeg skal begi meg ut på et slikt prosjekt.

labben sa...

Har du prøvd å redigere innlegget i en annen nettleser? Jeg bruker Safari, men den er ikke alltid like samarbeidsvillig. Når den oppfører seg som en sint og sta liten unge bytter jeg over til Firefox før jeg blir sint selv.

Pleier du å skrive innleggene under "rediger HTML" eller "skriv"? Jeg syns førstnevnte er enklere og skaper mindre problemer, men jeg vet ikke om det har noe å si egentlig...

ellikken sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
ellikken sa...

Nå ble det i alle fall mye bedre... Som takk for hjelpen skal du få listen over posesalginnkjøpet mitt... :o)Jeg fikk jo selvsagt ikke til å forstørre bildet heller. Sukk!


The New York Trilogy av Paul Auster
Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede av Jan Wiese
Musikantenes uttog av Per Olov Enquist
Brostein av Toril Brekke
Hotellet på hjørnet av Bitter og Søt av Jamie Ford
Lysnatt av Alice Hoffman
Lykkens datter av Alice Hoffman
Paradis av Toni Morrison
Eg elska ho av Anna Gavalda
Tristan og Isolde av Joseph Bédier
Poplene på St. Hanshaugen av Bjørg Vik
Roser i et sprukket krus av Bjørg Vik
Løvekvinnen av Erik Fosnes Hansen
Spionen som kom inn fra kulden av John Le Carré
Simon og eiketrærne av Marianne Fredriksson
Kjærlighet i koleraens tid av Gabriel García Márquez
Frøken Smillas fornemmelse for snø av Peter Høeg
Skammen av Bergljot Hobæk Haff
Øst for Eden av John Steinbeck
Tora-triologien av Herbjørg Wassmo
Matilda av Roald Dahl
Geisha av Arthur Golden
Siderhusreglene av John Irving
+ to bøker til poden.

Ingalill. sa...

Det var litt av en fangst. Litt surrealistisk at både Lysnatt, Lykkens datter, Bittersøt, Eg elska ho - ligg klar ved senga mi.
Ikke det at det nødvendigvis betyr at de kommer til å bli lest iår, men man vet jo aldri -)

Forresten har jeg 3 Irene N. bøker liggende i samme haugen, jeg leser skryt etter skryt men det er et eller annet som alltid kommer i veien.
Tror jeg skal la dette være sparke i baken som får meg til å lese Hett Blod iløpet av mai

fjord sa...

Det var litt av en fangst, Ellie! Masse, masse bra! Jeg gleder meg til å høre hva du synes om Bjørg Vik.

Og så ler jeg veldig av månedens kulturinnslag. ;) Og neste gang må vi treffes litt lengre!

Anja sa...

Jeg har Silmarillion stående i bokhylla, og kjenner at jeg føler meg LITT ekstra smart av den grunnen... Skulle noen finne på samlesing av den boken, så hyl ut! Kanskje det kan gi meg et mål og et aldri så lite tupp i baken!

Og jeg som aldri har tenkt over loppemarked som en mulighet til billige bøker... Ellers synes jeg du har vært flink jeg, jeg kjøpte MYE mer enn deg på salg etc. denne perioden, for penger jeg sikkert kunne brukt til mye mer fornuftige(?) ting...

annkolaas sa...

Jeg ler meg i hjel av innleggene dine! (På en positiv måte altså;)

ellikken sa...

Heksa: Strålende! Vi leser den sammen, og jeg sier det er en avtale uten å høre med deg først, så da må vi jo gjennomføre det... ;-) Yey! Dato? Tja, jeg lar meg friste til å sitere en viss dikter som skrev noe slikt som "I make a date with you six o’clock in the evening a thousand years from now"
Neida. Joda. :)

Takker til alle!

Anonym sa...

"Med mindre du heter Line..." Du er god, du, Ellikken! Og så har du kjøpt hele seks av bøkene jeg har stående i kø i hylla allerede (og en jeg har lest), så smaken er det ingenting å utsette på. Posesalg tør jeg vanligvis ikke å begi meg utpå, for da blir jeg fort forvandlet til en siklende tulling med senebetennelse i begge armer. (Om enn en svært lykkelig tulling.)