25.9.12

Gå ikke glipp av Sofi Oksanen

Jeg elsker Sofi Oksanen. Jeg elsker henne såpass høyt at jeg ikke makter å skrive side opp og side ned om hennes romaner. Det blir kort, upresist, svevende og famlende. Oksanen skildrer en så mørk dysterhet at man gjør forfatteren urett ved å forsøke å beskrive stemningen. Man må føle den.

I 2011 leste jeg Utrenskning og Baby Jane. I høst har jeg lest hennes debutroman Stalins Kyr. Jeg strever slik med å skrive om bøkene hennes at jeg i beste mening ønsker å gjemme omtalene langt nede i arkivet. Mine ord blir så fattige. Det er ordene jeg ønsker å gjemme, ikke bøkene. Absolutt ikke bøkene. I omtalen av Stalins Kyr skrev jeg blant annet:
Det er så mye som ikke skal snakkes om, ikke spørres om, ikke tenkes på. Det handler om fortielser, hemmeligheter, mangel på kommunikasjon og mest av alt. En grensesprengende mangel på nærhet.


Likevel aner vi et uuttalt håp, et lys i mørket. Anna, hennes mor og bestemor famler videre, tilsynelatende uten noe fokus på at ting vil bli bedre. Ett sted langt der inne, finner man en spire til en fremtid hvor alt vil gå bedre. Bare litt til, litt til, enda litt til.


For å lese mer om både Stalins Kyr og hennes to andre romaner, syns jeg du skal klikke deg inn på mitt samleinnlegg. Gå ikke glipp av Sofi Oksanen. Vær så snill.

6 kommentarer:

Solgunn sa...

Jeg elsker også Sofi Oksansen. Drømmer om at hun skal komme på Finnmark internasjonale litteraturfestival og ha et litterært arrangement i baren, om kvelden, i mørketiden - og at alle som er der enten elsker henne eller kommer til å elske henne i løpet av kvelden. Jeg ga både Utrenskning og Baby Jane 6ere - og hadde det vært 7ere hadde begge bøkene fått det!

Forfatterfruen Karen sa...

Åh, Sofi! Har enda ikke lest alt av henne, og skammer meg litt over akkurat det. Men det blir, det blir!

Og du? Jeg tillot meg en aldri så liten gratisreklame for deg & giveawayen din (+ verdens beste britiske TV-serie Black Books) på bloggen min i dag:)

HildeSol sa...

Sofi Oksanen er en av de forfatterne (sammen med bl.a. Siri Hustvedt) jeg stadig tenker at "H*N burde jeg lese noe av", og så blir det borte igjen. men jeg skal nok -en gang... (men jeg har sett henne, på gata i Tallinn. Relativt lett gjenkjennelig...)

ellikken sa...

Solgunn: Woah, kommer hun kommer jeg! (i alle fall i teorien)

Karen: Mhm, mustread. Og takk :)

HildeSol: Heldig, heldig, heldig! Jeg var selv i Tallinn for et par helger siden, og tenkte på henne non stop.

Elin sa...

Jeg har aldri lest noe av denne forfatteren, kanskje det er på tide:)

Reeta / Les! Lue! sa...

Jeg leser akkurat Oksanens nyeste bok "Kun kyyhkyset katosivat" på finsk og det er veldig bra! :-D Håper den snart kommer ut på norsk så dere kan også lese det!