1.3.17

FabFeb | Fabulous February

Årets ultrakorte måned er ubønnhørlig over. Da jeg skrev oppsummeringsinnlegg etter endt januarmåned påpekte jeg at jeg ikke hadde intensjon om å skrive månedsrapporter. Ikke sånn egentlig. Vel, det ble noen leste bøker i februar også, langt flere enn fryktet, og vipps meldte behovet seg for dokumentering.

Det ble slettes ikke elleve leste bøker, jeg hadde allerede overgått meg selv i forrige måned. By far. Derimot ble det gylne antall åtte. Jeg tror faktisk dette er nest-mest i løpet av en måned gjennom tidene. Attpåtil i bittelille februar. Noen ganger, assa ...!

Med andre ord, et veldig bra antall til meg å være. Faktisk nærmer jeg meg allerede halvparten av fjorårets totalantall. Og mens jeg jubler for det, la meg også juble for variasjonen i februar:

En krim beregnet for barn og unge (Hodeskallegåten, av Jørn Lier Horst), en lyrikksamling (Om hvor langt det er til Ullern, av Cecilie Cottis Østreng), en Fosse-bok (Morgen og kveld, av Jon Fosse - ikke omtalt), to sakprosa om vidt forskjellige tema (To søstre, av Åsne Seierstad) (Vår ære og vår avmakt, av Gunnar Jerman – ikke omtalt), en novellesamling anno 2017 (Jeg vet hva du driver med, av Jakob Arvola) og to romaner (En jente og en gutt, av Morten Brask) hvor av den ene (Det synger i gresset, av Doris Lessing - ikke omtalt) er klassiker så det holder i lange baner. Når det er sagt, må det også nevnes at begge romanene er oppført på Off the shelf-listen. Det gjør alt enda bedre.

Men tilbake til de gylne åtte: Seks er norske, en er dansk og klassikeren er engelsk med handling i sørlige Afrika. Tanken HAR slått meg at jeg kanskje hadde hatt godt av å lese flere utenlandske bøker, men året har mange måneder. – Det er jeg glad for også når det gjelder mine prosjektmål. Hu hei, som det ikke går. 
# 1 | Antall: 19 av 52 leste bøker, 15 av 19 omtaler
# 2 | Norsk på norsk: 5 av 7 bøker på Bokbloggerprisens kortliste, 1 av 10 norske 2017-utgivelser
# 3 | Prosjekt: 0 av 2 av eller om Amalie Skram, 0 av 4 av Sigrid Undset, 0 av 2 av Gabriel Garcia Marquez
# 4 | Off The Shelf: 4 av 16
Mer stas er det skriftlige: Fem av bøkene er omtalt i egne innlegg. Totalt har jeg skrevet om hele femten av de nitten leste bøkene. Det er jeg veldig fornøyd med. Bonusinnlegg er min formidling av opplevelsen av teaterstykket (Det er Ales) på Det Norske Teatret, og ikke minst en litt sår slektshistorie om min (oldefars ukjente søster). Leseglede og skriveglede, hånd i hånd. 

Hurra for kulturkjerringeri, forresten. Måtte jeg komme meg ut på vift også i mars!

Mer viktig:

15. februar er verdens barnekreftdag. Bokbloggeren Line Skori fra MoonStar's Bokverden har i flere år arrangert innsamling til støtte for Barnekreftforeningen denne dagen. Så også i år Pengene går til en sak som jeg veldig gjerne støtter: Når barnet ditt blir alvorlig sykt stopper verden opp. Man slites mellom den altomslukende angsten for at det skal gå galt, og den opprivende dårlige samvittigheten for å ikke være nok til stede for barnets søsken. I tillegg tærer det på parforholdet. Barnekreftforeningen bidrar ikke bare til forskning på barnekreft, men også til at FAMILIEN får gode opplevelser, både på og utenfor sykehuset, både den syke, dens søsken og foreldre.

Selv fikk jeg ikke deltatt på maratonlesingen, arbeid og andre sysler tok all tid, men jeg var likevel med på å donere en liten sum. Av og til trenger man en dytt, og jeg er veldig glad for Lines innsats.

Vil du hjelpe? Send SMS barnekreft til 2160 (kr. 100 pr. melding).

Tilbake til MIN bokverden: Som nevnt har jeg også kommet i gang med lesingen av årets norske utgivelser. En annen lest bok er på kortlisten til Bokbloggerprisen. Boken som skal samleses i mars, Bøddel av Torgrim Sørnes, ble lest for ett år siden. Tematikken tyder på en veldig interessant måned i bokblogglandia!

Ellers er det straks klart for Mammutsalg. Salgskampanjen har jeg skrevet om i det vide og brede i (dette innlegget). Her maser og kjaser jeg om egne favoritter, men klart, det er jo litt vel mange av bøkene jeg selv kan tenke meg å kjøpe. Tanken om butikkturer i mars har slått meg.

- Akkurat som vi har plass til flere bøker. Jeg er redd min tørre vits om ledig plass oppe ved baderomstaket snart blir oppbrukt på alle måter. En løsning vil være å donere flere bøker til jobbens superhemmelige bibliotek, slik som i januar. I februar klarte jeg å kvitte meg med kun en eneste bok, så her er forbedringspotensial.

Hva så med mars? Punkt 1 blir selvsagt å forsøke skrive noe klokt om Det synger i gresset. Omtale må skrives, selv om det nærmest er umulig med tanke på bokens klassikerstatus. Sakprosaen om krigsseilerne under første verdenskrig, Vår ære og vår avmakt, må også få behørig plass her på bokbloggen. Men hvilke bøker jeg skal lese …? Kan tiden være inne for biografien Den unge Amalie Skram? Eller kanskje Undsets Ida Elisabeth?

Vi får se. Kanskje jeg ender opp med Bloggerne-bonanza på nettbrettet, fortapt i lengselen etter Unge lovende 3 og Skam 4. Eller bruker all ledig tid til kulekasting, både planlegging og utførelse. Dere vet, denne petanquen. For 24. mars skjer det noe stas på norske kinolerret. DET skal jeg definitivt skrive et innlegg om. – Totalt uten litteraturreferanser, dere får ha meg unnskyld. Plutselig er hele Norge petanqueifisert. Det gleder jeg meg til!

Hvilke planer har så du for mars?

6 kommentarer:

neverendingcircles sa...

Imponerende antall bøker i februar! Har ikke lest noen av disse, men har lyst til å lese "To søstre" i hvert fall. Planene mine for mars er å ta opp igjen mine gode leserutiner, som har sklidd litt ut i januar og februar. Har akkurat starta på en Murakami-bok, og det pleier aldri å slå feil.

aariho sa...

Som alltid interessant å lese dine innlegg. Du er så mangfoldig. Du nevner Dorsi Lessing. En av klassikerne jeg skal lese mer av. Hun blir ikke avlegs. Jeg er på hytta noen dager, og oppdaget at jeg har uleste bøker i hyttebiblioteket, der det for det meste er krim. (Blant anna masse Agatha Christie!) Og så har jeg planlagt bibliotekbesøk på Oppdal i dag. Ha en fin marsmåned!

Ellikken sa...

Sirkeldama: Takk! både for kommentar og livstegn, nå er du lagret i rollen min, du slipper ikke unna, det skal leses og leses og leses, og jeg liker hvordan du skriver, og jeg kunne bare fortsatt og fortsatt og fortsatt, men det får da være grenser for komme, får det ikke? :)

Ellers har jeg aldri hatt leserutiner. Rykk og napp al maz, dette anstendige antallet vil aldri i livet holde seg utover året!

Aariho: Jeg har nettopp (for to timer siden) trosset meg gjennom iskald slaps og forsiktig frydet meg over begynnende vår (minus: klissvåte sko, pluss: snø som smelter), men fikk nå nesten bittelitt lyst på en Oppdalstur. Vel, mest av alt lengter jeg hjem til kjære Nordmør'. Men hytteidyll og herlig litteratur - ah, kos deg masse :)

Karoline sa...

Fin oppsummering, åtte bøker er absolutt noe å være stolt over. Av bøkene du har lest i februar er det bare diktsamlingen til Cecilie Cottis Østreng jeg har lest selv, men jeg husker at jeg likte den. Hva angår Mammut-salget så har jeg av en eller annen grunn aldri brydd meg så mye om det, mye fordi jeg ofte er mer interessert i mer ukjente engelske barn- og ungdomsøker og fordi jeg foretrekker å bruke biblioteket til de bøkene man gjerne finner på Mammut-salg. Selv handler jeg lite bøker på salg og så har jeg heller to ganger i året da jeg går litt ekstra bananas og kjøper massevis på nettet og så handler jeg ellers bøker når jeg kommer over noe interessant eller når jeg er på ferie eller har litt ekstra penger å kose meg med.

Tine sa...

Er det en sånn Petanque minutt for minutt film som kommer? Spent på hva det er du gleder deg til, som kan angå hele Norge :) Herlig at du igjen er fornøyd med egen innsats forrige måned, sånn skal det låte! Du leser virkelig variert, og det er gøy å se. Selv gikk jeg på en smell der, denne måneden, men skjerpings er foretatt. Lykke til med den laaaaange lesemåneden mars! (håper noen tipser meg når den serien du vet, begynner igjen)

Ingalill. sa...

(haha Tine, Petanque by the minute, det ville blitt en kjempehit, og selv om jeg mener det sarkastiskironisksyrlig, er jeg redd for at det bare er påtatt, for plutselig har det blitt brøytingifinnmarkfeber i heimen, minutt for minutt = jeg er klokkeklar for petanque.)

Jeg er for misunnelig til å kommentere innlegget videre, blåholder på syrligtonen, og det eneste bemerkningen blir derfor - ja, du bør nok lese litt mer utenlandsk....