31.3.17

Måtelige Mars Måned

Observante månedsrapportlesere vil hevde det går nedenom og hjem med lesingen min, jo lenger ut i året vi kommer. 11 i januar, 8 i februar og 5 i mars gir dårlige utsikter for juni og fullstendig vanvidd i juli. Etter det orker vi kanskje ikke en gang å tenke oss. – Men fakta er at jeg stadig ligger meget godt an i forhold til all-time-kriseåret 2016. Det er alltid godt å ha noe fryktelig dårlig å sammenligne med.

Derimot har jeg skrevet mer enn jeg har lest, i alle fall med tanke på antall innlegg. 8 stykker, derav 3 bokomtaler og en formidling av leseopplevelse. Et slektshistorieinnlegg er postet, i tillegg til lenke til min omtale av filmen Kjempen (Jätten) på Petanque.no. – Filmen jeg i mars måned mente ville revolusjonere hele landets syn på verdens beste sport/idrett/hobby/livsstil. Vel. Anmelderne har alle vært begeistrede, filmfestivaler har tatt filmen til sitt bryst, men publikum har vært fraværende. Den er faktisk allerede, etter akkurat en uke, allerede tatt av lerreter på de fleste kinoer. Petanquehjertet mitt brister, men det lappes formodentlig sammen igjen når dvd-en slippes på markedet. 

Om dere skal eie EN dvd, sørg for at det er Kjempen.

Men altså. Bøker. Det er jo det det skal handle om. De to resterende innleggene har vært en påminnelse om MammutsalgetFun Fact: Jeg kjøpte ikke en eneste bok under Mammutsalget | og en fremsnakking av månedens samlesingsbok Bøddel.

Oooooooooooog apropos samlesing: Bare vent til APRIL! Min superfavoritt på kortlisten til Bokbloggerprisen er i fokus denne måneden, og Beathe og jeg har ansvar for samlesingen. Vi skal skryte og mase og kjase og kanskje attpåtil fjase om Catherine Blaavinge Bjørnevogs Um sakne springe blome, og vi gleder oss.
**************** 
Meld deg på vårt eget (Facebook-event) for å ikke gå glipp av våre innlegg på diverse sosiale medier. Alle som deltar er med i trekningen av bokpakke!
 **************** 
Sånn smile-gjennom-tårer-glede, du vet. Det er jo ikke akkurat spesielt lystig lesing. – Men himmel og hav, fanfare og konfetti, som det likevel er verdt det. Les! Les! Les!


Les-t har jeg altså også gjort i mars. Som utbasunert innledningsvis: 5 bøker. Kortversjonen er at det har vært av noe ymse kvalitet, fra det ytterst elegante og velformulerte (Det dyrebare, av Linn Ullmann) til det anmassende kjedsommelige og flaue. Tre av bøkene er omtalt i egne innlegg (Love Warrior, av Glennon Doyle Melton) (Ulvens år, av Anders Bortne), og det får stå som langversjonen-e. De to øvrige havner nok lett i samleinnlegg på et senere tidspunkt. 

Ellers har mars måned vært preget av irritasjon over den massive markedsføringen av Jo Nesbøs Tørst. – Akkurat som om det ikke er andre bøker, andre forfattere, der ute, liksom. Jeg trenger ikke ti e-poster daglig om snart-kommer, tjue e-poster daglig om nå-er-den-er og tretti e-poster daglig om les-utdrag-av. Og da har jeg enda ikke nevnt noe om aviser, blader, Billboards eller pappmennesker. Forrige gang jeg ble fullstendig mettet takket være markedsføringen var etter Politi, som jeg har et meget anstrengt forhold til. Så anstrengt at jeg ikke gadd lese Sønnen eller de spekulative retrokrimmene, ingen nevnt ingen glemt.

Faktisk, jeg har vært så møkk lei av Harry Hole-hypen at, at, at jeg begynte å lese Tørst umiddelbart etter å ha åpnet opp pakken som lå i postkassen. 

Jeg er skikkelig prinsippfast.

Intensjonen, i alle fall unnskyldningen, var å tære den fra hverandre i limingen, kritisere den nord og ned, men jeg forguder Nesbø, jeg liker alle de fordømte cliffhangersene som avløser hverandre, de samme tørrvittighetene bok etter bok, heier på Oleg og spyr av Truls. Akk, enda har jeg 400 sider igjen av boken, så muligheten er fremdeles til stede. Nok om det. Til å være møkk lei Harry Hole-markedsføringen skriver jeg litt for mye om boken på egen blogg. Jeg slutter nå, faktisk. NÅ.

# 1 | Antall: 24 av 52 leste bøker, 19 av 24 omtaler
# 2 | Norsk på norsk: 5 av 7 bøker på Bokbloggerprisens kortliste, 3 av 10 norske 2017-utgivelser
# 3 | Prosjekt: 0 av 2 av eller om Amalie Skram, 0 av 4 av Sigrid Undset, 0 av 2 av Gabriel Garcia Marquez
# 4 | Off The Shelf: 5 av 16

Hva så med april? Samlesingen vil ta det meste av fokuset på bloggen, men jeg må jo lese i tillegg. Tørst (ops, jeg sprakk) er jeg som kjent i gang med. Som jeg nettopp tydeliggjorde i oppsummeringen over er det strengt tatt på tide med et jafs i prosjekt-målsettingen min, fortrinnsvis noen av bøkene som også står på OTS-listen. Jeg kommer jo ikke til å fullføre dette, men jeg kan i alle fall la håpet leve. - Strengt tatt frister Edvard Hoem-bøkene jeg nettopp har fått tilsendt langt mer.


Du da?

6 kommentarer:

Anita Ness sa...

5 bøker? jeg har bare lest fire- 4! (men så har jeg flyttet da.. ) og håper å få lest ferdig en til i løpet av dagen. Må begynne nå.
Altså. Hvis jeg velger diktsamlinger, kan jeg lese to, men jeg er ikke helt i poesimodus i dag. Ikke i Bøddel-modus heller, som var planen å få ferdig, mest i krim-modus egentlig. Får lese litt Bøddel og se hvordan det går.. Nu.

Tørst ja, den har jeg også fått. Skal prøve å lese den i påska. Har ikke kommet meg gjennom en Holebok enda..
Ønsker deg en fin april:)

Ellikken sa...

Anita: Litt ironisk at jeg med min krimaversjon kastet meg over Tørst. I det hele tatt, hva er det med den mannen? Har lest alle utenom Sønnen, og favoritten er og blir Rødstrupe. Har du forsøkt deg på den? Ellers skulle jeg gjerne ha flyttet i stedet for å lese bøker, og du som har fått til begge deler har all grunn til å være strålende fornøyd :)

Anita Ness sa...

Ja, hva er det med ham? Jeg har vært på konsert med ham og lest de to retrobøkene uten Harry Hole, som var greie nok.
Nei, jeg har nok ikke prøvd meg på Rødstrupe..tror jeg. Tror det var Marekors og en fra Frelsesarmemiljø.. men husker ikke sikkert. Har Rødstrupe i alle fall , et sted i eskene..

Takk, ja, man rekker jo ikke alt.. Gleder meg til mer lesetid etterjvert, i påska for eksempel.

Ingalill. sa...

Ja, du denne Tørst. Har klart å motstå Nesbø (minus et mislykket retroforsøk), men jeg tror hjernevasken har virket denne gangen. Føler meg meget klar for Tørst. Må bare lese alle de andre først. Gleder meg til dere skal ha samlesing. Dere skal få jobbe hardt for å få meg til å lese denne - sørgelige - samlinga..

Tine sa...

Jeg heier på DVD`en (finnes de fremdeles?) Herlig at du brenner for denne idretten :) Jeg digger prinsippfastheten din, Harry Hole er jo glimrende lesning, det vet alle som leser krim, og Tørst er virkelig en godbit. Jeg var på bokbad og hørte om Vampyr i uken, samtidig som jeg leste Tørst, en smule psykedelisk. Ønsker deg en fin helg Ellikken!

HildeSol sa...

Jeg leste mine første Harry Hole-bøker i '99, og har kastet meg over alle så snart de har kommet siden - til og med kjøpt dem i innbundet utgave. Egentlig er jeg ikke spesielt glad i krim og synes Hole-bøkene er altfor groteske, men ja, det er noe med den mannen... Han er så flink med ord, jeg drømmer om at han skal bruke den evnen til å skrive mer ikke-krim. Men nå er jeg faktisk mettet på Harry Hole, jeg orker ikke flere blodige seriemordere og vampyr-konseptet gjorde meg enda mindre lysten, så jeg har ingen umiddelbare planer om å hverken kjøpe eller lese "Tørst". Dessuten likte jeg at Rakel og Harry endelig fikk litt lykke og medgang, så jeg vurderer å anse "Politi" som deres happily ever after og ignorere at Nesbø har skrevet videre...