18.2.11

En Book-Shopaholicer går bananas

”Oi, har Sophie Kinsella skrevet enda en bok i Shopaholicer-serien?” spør du kanskje.
”Neida!” svarer undertegnede.

Ikke nok med at jeg kan kalles Ellikken Lesesnegle eller Ellikken Lettrørt. Jeg kan også med rette tituleres Ellikken Book-shopaholicer. My name is Book-Shopaholicer. Ellikken Book-Shopaholicer.

”Tungt navn!” slår du kanskje fast.
“Det er tungt å innrømme alle bøkene jeg har kjøpt den siste uka også...” kvitterer jeg.

Tidligere har jeg hevdet at jeg har sittet på hendene mine mens diverse bokhandlere og nettbutikker har reklamert med mammutforhåndsbestilling. Ok, da, så har jeg printet ut pdf-katalogen og sirlig tegnet stjerner ved siden av bøkene jeg helt hypotetisk kunne tenkt meg å kjøpe. Sånn om noen hadde holdt en kniv ved strupen min og tvunget meg til å kjøpe noen. Særlig.

Jeg forhåndsbestilte aldri disse bøkene, det skal jeg jammen meg ha. Her burde jeg avsluttet blogginnlegget, men siden jeg ikke er i stand til å styre meg i korthet skriftlig sett, har jeg et par andre ting på hjertet jeg trenger å få ut.

I går var vi på det lokale kjøpesenteret for å kjøpe lue. Ved siden av lue-butikken ligger bok-butikken. I går var datoen 17.februar. Denne datoen startet… Nei, forresten, dere skjønner allerede tegningen. Før jeg fortsetter burde jeg kanskje også opplyse om at luen ble kjøpt i sportsbutikken utenfor kjøpesenteret, og at bokhandelen lå en etasje over bakkeplan, langt innover en gang. Detaljer, kjære lesere, detaljer.

Med ørliten elendig samvittighet satte jeg meg i bilen med en stk lue og seks stk bøker. Lua var på halvpris og bøkene var fra mammutsalget. Nå er det jo sånn at alt på salg ikke nødvendigvis er fryktelig billig, ei heller Bula-lua eller Mammut-bøkene.

”Hvilke bøker kjøpte du da?” spør du kanskje.
”Jo, nå skal du høre:” forteller jeg ivrig:

Bunny Munros, av Nick Cave: Fordi jeg var veldig fan i min ungdom. Fjordlandet og jeg var på konsert og greier.
Sjelenes herre, av Irene Nemirovsky: Fordi hun får så masse skryt av flere bokbloggere.
Silmarillion, av JJR Tolkien: Fordi jeg aldri lærer av mine feil og ikke vet mitt eget beste.
Mann i mørket, av Paul Auster: Fordi jeg ville det.
Hva sier du, Oskar? Verdenslitteratur fortalt for barn, av Thomas Thurah: Fordi jeg aldri gir opp håpet om at poden skal bli like fasinert av litteratur som sin mor.
Arne Scheies fotballspørrebok: Fordi det i alle fall er en bok som poden kommer til å lese fra perm til perm.

”Ja, men kjære deg” sier du kanskje trøstende. ”Ingen blir da blakke av seks bøker. Du er da ingen book-shopaholicer av den grunn. Ikke bekymre deg. Det er de som er langt verre.”
”Ja, men”
hvisker jeg.
”Det er mer jeg ikke har fortalt deg.”

Og så begynner jeg å fortelle.

Forrige fredag var jeg på et kjøpesenter i Helsingborg. I dette kjøpesenteret hadde de billige bøker, fant jeg ut. Så da kjøpte jeg noen billige bøker da, vet du.

Grabben i graven bredvid, av Katarina Mazetti: Fordi boken jeg nettopp har lest var fra biblioteket.
Oscar och den rosa damen, av Eric-Emmanuel Schmidt: Fordi jeg elsker den. Virkelig elsker den.
Hypnotisøren, av Lars Kepler: Fordi jeg har Paganinikontrakten (ulest) i bokhylla.

Vel hjemme fra Sverige fant jeg en bok i postkassa.

Myren, av Arnaldur Indridason

- Men unnskyld meg! Denne kan jeg faktisk forklare med god samvittighet. Ingalill sendte meg denne bookcrossingboken, og jeg har alle intensjoner om å sende den fra meg og gjøre noen andre glad. Jeg må bare få lest den først. Det kan ta litt… sånn… tid.

For la oss innse det. Skal lese-hyllemetrene mine blir ikke mindre. På bokbadet med Tiller og Grimsrud hadde jeg med meg En dåre fri, men manglet av Tiller. Derfor måtte jeg kjøpe en bok, sant, som han kunne signere i. Jeg måtte jo det, må du da skjønne.

Skråninga, av Carl Frode Tiller: Fordi jeg allerede har forklart grunnen.

”Det var litt av en liste” sukker du kanskje henført med et snev av oppsperrede øyne. ”Har du nok penger til salt i grøten din resten av måneden?”
”Jo. Nei. Egentlig ikke.”
svarer jeg mutt.
”I alle fall ikke etter at jeg ramlet over et bruktboksalg på tirsdag.”

Svik og Savn, av Karin Alvteigen: Fordi jeg er helt sikker på at jeg vil like dem.
G for Georg og Skyskrapersommer, av Tove Nilssen. Fordi jeg har Skyskraperengler i bokhylla.
Haikerens guide til galaksen, av Douglas Adams: Fordi jeg har den på engelsk. Ooops.
Hundre års ensomhet, av Gabriel Garcia Marquez: Fordi det sier seg selv. Derfor.
Til Sibir, av Per Petterson: Fordi jeg elsker Ut og stjæle hester.
Små nøkler store rom, av Bjørg Vik: Fordi jeg har den tredje Elsi Lund-boka i triologien.
Hvite tenner, av Zadie Smith: Fordi jeg mangler denne boken i hennes forfatterskap.

- Og 6 andre bøker jeg ikke husker i forbifarten. Det er kanskje et dårlig tegn.

”Greit, greit, greit. Jeg orker ikke mer!” utbryter du kanskje desperat. ”Si at du ikke har kjøpt flere bøker denne uka! Vær så snill!”
”Nei, det har jeg ikke.”
svarer jeg.

Og da sa jeg faktisk ikke mer.

25 kommentarer:

Karin sa...

Ha ha, så herlig!

Jeg forhåndsbestilte ganske mange bøker, det er lenge siden jeg har kjøpt så mange. Men så skulle jeg kjøpe en bursdagsgave i dag, på Outland i kirkegt og da jeg var ferdig så tenkte jeg at i stedet for å ta t-banen fra jernbanetorget som er traurig plass kunne jeg gå til nationaltheatret. Og da ville jeg bare gå forbi Tanum på Karl Johan som er min favoritt Tanum, eller favorittkjedebokhandel punktum og de kunne skilte med byens største mammutsalg. Og da ble det med noen flere bøker hjem gitt...

Og nå skal jeg bare bestille tre bøker på The BOok depository og så - så er det slutt...

Forresten - har du lest noe annet av Eric-Emmanuel Schmidt? Jeg har ikke lest Oscarboka, men Noahs ark som jeg likte godt og den om Hitler (har så lang tittel at jeg ikke husker!).

fjord sa...

*ler og ler og ler*

Men du, Ringenes Herre er rene lettles-boka i forhold til Simarillion, så jeg gleder meg virkelig til å høre hvordan det går når du skal lese den.... *fniser litt onskapsfullt*

ellikken sa...

fjord: *ANGST* Jeg kjenner det i magen, faktisk!

Karin: Hehe! Logikk kan av og til være katastrofalt. Hva kjøpte du?? (Sant det er gøy å shoppe??? :D )

Skrev littegranne om Oscar og den rosa damen/Noas barn i sommer. De traff meg midt i hjertet, selv om jeg forstår andre kan ha litt tungt for å svelge innhold og budskap. http://ellikkensbokhylle.blogspot.com/2010/08/lest-i-2010-2223-oscar-og-den-rosa.html

Karin sa...

I dag kjøpte jeg tre barnebøker, to om Tilly av en britisk forfatter som heter Dunbar. I tillegg så kjøpte jeg Den store boka om Ruffen som var et spesialtilbud hos Tanum. Jeg leste ikke om Ruffen da jeg var lita, men samboeren min gjorde det og jeg tror han blir veldig glad for å lese disse historiene høyt til datteren vår senere (det var i alle fall unnskyldningen jeg kom på der og da!).

Shopping er gøy, ja.

Noas barn traff meg også. Jeg skjønner at kanskje budskapet kommer veldig godt frem for enkelte, at det blir vel tydelig, men for meg fungerer det.

Oscar og den rosa damen står på leselisten min også.

Nemirovsky er god - gled deg til å lese henne:-)

labben sa...

Haha, genialt!

Dette innlegget burde premieres eller i det minste motta mye ros. Jeg tror vi er mange som kjenner oss igjen i det du skriver, og må le litt av oss selv på grunn av dine fantastiske formuleringer. Takk for en god latter =)

ellikken sa...

Karin: You got mail :)

Labben: Du er vel fiiiiiin! Tusen takk :)))

Anita sa...

*Ler* Herlig innlegg! Gleder meg til mange gode anmeldelser...

annkolaas sa...

Hahaha! Herlig! Jeg har kjøpt akkurat like mange bøker som deg på like kort tid, noe som betyr at jeg ikke kan hamstre av Mammutsalget (har allerede forhåndsbestilt og mottatt seks bøker derfra).

Men jeg må en tur til byen på lørdag, og da må jeg nesten se etter Barbapappa til minstemann. Og kanskje noe attåt..

Ingalill. sa...

haha

Det er sjelden jeg kan heve meg opp på lekehesten og smile overbærende over andres svakheter, men nå klapper jeg meg selv på gratulerende på ryggen. Mammuten frister ikke, overhode, har vært på 2 bokhandler idag og ikke kjøpt ei bok.
Jeihei :-)

Askeladden sa...

Jeg synest dette innlegger var bare helt herlig=)

Jeg har fått høre fra bestevennina som elsker J.R.R Tolkien at Silmarillion er for spesielt interesserte.

Bokelskerinnen sa...

Fantastisk innlegg :) Jeg har lagt inn en link til det i boknyhetene mine denne uken :O)

Elida sa...

Fantastisk innlegg! Ler og ler! Eg har bestilt bøker på Mammut (mottok 7 stk idag, og venter på to!), men eg kjøpe ikkje på langt nær så mange bøker som deg. Eg er av den oppfatning at bøker eg ikkje liker vil eg ikkje ha i bokhylla (med fleire unntak!).

Anonym sa...

Silmarillion - har lest den og det tok si tid.

Kjempebra innlegg, men kanskje litt nifst. Spesielt sidan eg må gå forbi ein bokbutikk i morgon... Også fordi det er så lett å handle til ein Kindle og eg har kjøpt meir bøker dei 2 siste månadene enn dei siste 2 åra før den elektroniske dingsen kom i hus.

God lesing :-)

MoonStar sa...

Fant dette innlegget via bokelskerinnen.
Og må si det er kjempe bra innlegg..
Kjente meg veldig godt igjen :P For og si det sånn..
Sa forgje månte ingen flere bøker i ein heil mdr. og hva skjer.. Jeg har allerede kjøpt 4 og bestilt 9 :S
Og hyllene mine er så fulde at jeg faktisk ikke har hylle plass engang.. Så hvis noen kjenner noen fine hyller på tilbud.. I gammel brun stil. Så gi beskjed xD hehe Vi bokaholikere må holde sammen :P

Unknown sa...

Knallinnlegg. Jeg kjenner meg bare så altfor godt igjen... I forfjor innførte jeg totalforbud mot så mye som å nærme seg en bokhandel, bare fordi jeg ikke hadde selvbeherskelse nok til å bare se og så gå ut igjen. Jeg blir nemlig helt nevrotisk ved tanken på at jeg av en eller annen grunn kommer til å gå glipp av en bok jeg vil ha. Bokhyllene mine er BØYD av vekten...

Julie sa...

Jeg kjenner meg så innmari igjen. Mer er det ikke å si om den saken. :P

Kanskje bortsett fra at dama på postkontoret (i Oslo) utbryter "Å? Ikke bøker i dag?" når jeg mot formodning plukker opp en pakke som ikke er fra en bokhandler.

ellikken sa...

Fy søren, dette er jo julaften, påskemorgen, bursdag og nyttårsaften på en og samme gang: Tusen takk for alle kommentarene :-) Godt-vondt at vi er så mange som deler samme skjebne!

Anonym sa...

Vi er mange som deler den skjebnen, ja, men jeg tenker på det som en slags bok-bulimi. Fråtsing og anger, fråtsing og anger. Jeg husker ennå med gru Mammutsalget i 2005. Jeg klarte ikke å slutte å kjøpe bøker. Gjerne i tre-fire bokhandler på en dag. Men hva skal man gjøre, da, når man finner Shakespeares samlede verker i praktutgave med gullskrift; en sånn svær bok som på avstand ser ut til å være full av trylleformularer og spennende hemmeligheter? Og koster 200 kroner?

Du får trøste deg med dette:
1. Et menneske uten laster er et menneske ingen kan fordra.
2. Summen av laster er konstant. Og bøker er en bedre last enn f.eks. opiater.
3. Blir det for ille, oppretter vi en forening for Bookshopaholics Anonymous. (Og bruker møtetiden til å shoppe bøker og tilgi hverandre våre synder)

For min del gleder jeg meg bare til å lese mer om alle disse bokskattene du har sikret deg! :-D

ellikken sa...

... Og Bookshopaholics Anonymous sitt nettsted må selvfølgelig hete Book(s) of Shame. Jeg har alltid ønsket å være medlem av en lesesirkel, og anser dette som mitt eneste håp!

Shakespear? Heh! Minner meg om da broren min (som aldri leser bøker) endte opp med Agatha Christies samlede verker under en auksjon en gang for mange herrens år siden. Kjekt å ha, sa han, og bøkene ligger i eskene sine enda. Tror det var så mange at han ikke forsto seg på å ha de i bokhylla til pynt en gang. Skulle gjerne unnskyldt shoppemanien min med "det ligger i slekta", men dette er sannsynligvis den eneste gangen noen av slektningene mine kjøper annet enn lydbøker.

Anonym sa...

Finnes Agatha Christies samlede verker??? Det skulle jeg gjerne slått kloa i. Inntil videre må jeg nøye meg med Agatha Christie stykkevis og delt, surmule, surmule. Men Shakespeare-boken er fin, den. Inneholder riktignok ingen trylleformularer, men til gjengjeld mange fine illustrasjoner av tightskledde Cassiuser og Mercutioer i skjebnesvangre øyeblikk. Og jeg føler meg veldig klok og smart når jeg har den boken i fanget.

Book(s) of Shame er det perfekte navn for en lesesirkel! Den må jeg gruble mer på... med den store kloke Shakespeare-boken i fanget.

fjord sa...

Kremt. Du har i det minste fjerne slektninger som kjøper bøker dann og vann.

ellikken sa...

EDIT:
"Skulle gjerne unnskyldt shoppemanien min med "det ligger i slekta", men dette er sannsynligvis den eneste gangen noen av slektningene mine utenom en bookshopper happy tremenning kjøper annet enn lydbøker."

Jeg tenkte faktisk på deg da jeg skrev den forrige kommentaren, men sliter fortsatt med å tro at noen skulle gidde å gå inn på kommentarfeltet mitt enten det er for å lese eller for å skrive. Jeg blir lykkelig hver gang det skjer, altså, men jeg syns det er like surrealistisk hver gang :D

Anja sa...

Så deilig å vite at man ikke er alene!

Nylig var jeg nødt til å ta en tur til Oslo. Jeg hadde egentlig ikke råd til toget t/r en gang, men skrapet sammen penger, og litt ekstra, siden jeg kom til å trenge noe mat. Vel fremme måtte jeg sjekke minibanken, og der ver det jo penger på kontoen! Hadde allerede speidet inn bokhandel, med engelske bøker, 3 for 2... Snappet til meg 800,- fra kontoen og lusket bort...

Så hadde jeg flere timer med venting foran meg. Toget bort til universitetsplassen, vurderte litt om jeg skulle på utstillingen på Nationalmuseet. På veien dit sto plutelig Norlig MIDT I GATA og skrek "MAMUTSALG, DU MÅ INN HIT!" Tenkte at jeg hadde jo kjøpt bøker, men skadet ikke å se, bare for å drøye tiden. Hvor naiv kan du bli! Med en slik bokhandel hvor de ikke har en rosa fluffy ting, ark og penner i alle farger! Neida, bok etter bok etter bok osv... 4 bøker (eller nei, 40,- krones bok lå ved døra på vei ut, så det ble 5) rikere, og endel kroner fattigere, tuslet jeg ut av bokhandelen, og fortsatt hadde jeg minst en time med vandring, med tunge poser å bære. Ikke hadde jeg lenger råd til utstillingen heller...

Ja, ja, satser på mange lykkelige leseroplevelser i allefall!!!

ellikken sa...

Heksa: Nå har jeg ikke shoppet bøker på lenge (Det er sant! Det ER det!), og kjenner absistensene sakte ta kvelertak på meg. Det er et sug i magen jeg kjenner så altfor godt igjen. Bare for å ødelegge meg ytterligere: Hvilke bøker kjøpte du?
- og kom du deg egentlig hjem igjen...? :D

Enda godt vi ikke er interiørbloggere, tenker jeg. Det er langt mer sjarmerende med bokstabler i alle husets krinkler og kroker, enn stabler med knuste green gate-kopper.

Anonym sa...

you're truly a just right webmaster. The website loading pace is amazing. It sort of feels that you're doing any diѕtinсtiѵe trick.
Μοгeοѵer, Thе contеntѕ аrе mаsterωork.

you've done a wonderful process in this subject!

Feel free to surf to my web-site ... garden center coupons