8.8.12

Lest i 2012 - Juli

Godt ute i august måned allerede, men man har da feriert for pokker, og spanske internetcafeer er intet egnet sted for bokblogging. Man slutter nemlig å tenke når luften står stille. Spesielt når luften måles til 40 pluss.

Neida, jo da. Det var himla varmt. Deilig, vil jeg si. Helt herlig, faktisk. Batteriene ble ladet opp, skuldrene ble senket, behovet for å besøke uendelig antall tyrefekterstadioner, katedraler, trange smug og AC-nedkjølte kjøpesentre ble tilfredsstilt, man badet på seg armmuskler, feriehunden ble foret på serranoskinke og mozarellaost, engelsk ble byttet ut med fingerspråk og verdens beste tradisjon ble ivaretatt. Vi snakker selvsagt om siesta.

Jeg elsker siesta. 

Og, selv om jeg allerede har skrevet det: Det var himla varmt. Jeg er ikke i stand til å sole meg. Kjedeligere ting fins ikke, om man ikke regner med lesing i Kafkas Prosessen eller noen av disse bøkene. Solen var der uansett, det var begrenset hvor tildekket man orket å gå, og siesta varer tross alt ikke hele døgnet. Jeg gikk altså fra å være likbleik til ”herregud så brun du har blitt”. Dessverre badet jeg også i klor hver bidige dag, så lykken varte sånn cirka til første arbeidsdag etter ferien før hudfargen bare var sorgen igjen. Slik er det når man er livredd maneter, spisse steiner, sjøstjerner og sånn cirka alt annet som fins i saltvann. Det inkluderer også overfylte strender med mer eller mindre nakne fremmede.


Noen ganger må jeg minne meg selv på at dette er en bokblogg. Særlig nå som jeg fikk intenst ønske om å skrive om min rykende ferske fasinasjon for badminton, turn, dressurridning og revnede frontpartier på 1500 meterløperdrakter. Jeg har derimot ikke et intenst ønske om å uttrykke – ingen - glede over at håndballjentene vant sin kvartfinale. Tårer ble felt under åpningsseremonien og tårer vil felles under avslutningsseremonien. Dette er en bokblogg. Fokus. Bokblogg.

I juli har jeg lest åtte bøker:

  • Jenta på klippen, av Lucinda Riley (Se under) 
  • Hver dag, av David Leviathan (Se omtale
  • De gjorde et barn fortred, av Tove Ditlevsen (Se omtale
  • Din nestes hus, av Jette A. Kaarsbøl (Se omtale
  • Fjellet, av Arnaldur Indridason (Se omtale
  • Orakelnatt, av Paul Auster (Se omtale)
  • Irrganger, av Arnaldur Indridason (Se omtale) 
  • Indias datter, av Shilpi Somaya Gowda (Se omtale

4 av kvinner, 4 av menn. Likestilling, bokstavelig talt. 1 ungdomsbok, 2 kriminalromaner, 1 semibiografi, 1 kjempeklisje og 3 skjønnlitterære romaner hvorav 1 må defineres som langt høyere kvalitet enn de andre. Ungdomsbøken Hver dag (utgis i september) er den soleklare favoritten i juli, kanskje til og med også så langt i 2012.

Jeg forguder Paul Auster. 

Samtlige er omtalt, med unntak av Lucinda Rileys Jenta på klippen. Det er noe ved hennes fortellinger som appellerer til meg, de er fantastisk underholdende, men klisjeene og pinlighetene er tidvis så ekstremt tilstedeværende at man kan dåne av mindre.

I august kommer jeg til å lese færre enn åtte romaner. 

Stort flere planer eller spådommer er vanskelig å komme med. Siste del av sommerferien var et rent litterært helvete, for ingen solgte bøker på forståelig språk. Først på flyplassen hjem fra Madrid fant jeg en kiosk med engelskspråklige bøker. Utvalget var katastrofalt. Jo Nesbø og Camilla Läckberg på tysk, spansk, fransk og engelsk er hyggelig for en skandinavisk turist, for all del, men ikke særlig spennende å bruke penger på. Ken Follet var som alltid representert i hyllene, men det var uaktuelt av mer kjedsommelige grunner. Valget falt på Tami Hoags Down the darkest road. Krim, men coveret har så langt gitt meg mer frysninger enn selve innholdet. 450 sider på engelsk er overkill for meg, så jeg forventer ikke at jeg blir ferdig før nærmere jul.

I mens kikker jeg stadig i mine bokhyller. Gjensynsgleden var stor da vi kom hjem fra ferie. Det er så mange bøker jeg ønsker å lese, men utålmodigheten er gjerne større mens man allerede holder på med en bok, enn når den faktisk er avsluttet. Akkurat nå er jeg så utålmodig at selv Tolkiens Silmarillion virker forlokkende. Tenk det.

13 kommentarer:

KindleJoy sa...

Haha.. herlig oppsummering :-) Vel overstått ferie og velkommen tilbake! Brunfargen min har igrunnen hatt samme utvikling som din, og med samme deprimerende resultat. Jeg tror jeg la min igjen på flyet hjem... Når det gjelder bøker - august er også treig her. Hodet har gått i dvale, eller så har det omsider oppfattet at det er sommerferietid - etter ferien er over... You can't win them all...

Anonym sa...

Ken Follett - kjedelig? Hva slags planet kommer du fra?

Snakk gjerne om OL, i går kikket vi på synkronsvømming og oppdaget plutselig at datteren min på to hadde lagt seg ned på gulvet og viftet med føttene i været slik som i svømmingen! Moro, elsker OL!

ellikken sa...

KindleJoy: Aj, skulle ønske jeg hadde tatt samme fly som deg, bare etter deg, om du skjønner? ;) Enda har jeg et minimum av skille, derfor måtte jeg justere frem datoen på etter-bildet, men jeg vet det er bare et par dager om å gjøre før likblekheten trer inn.

Karin: Jeg har ikke belegg for å hevde at Ken Follett er kjedelig. Jeg har ikke lest hans romaner, men jeg har sett dem. De er... mursteiner. Case closed for now 8) Og synkromsvømming har jeg bedrevet hele ferien, i alle fall helt til pappaen fortalte sønnen at ingen menn driver med det. Makan! Ikke rart mange ektepar må bruke hele høsten på samlivsterapi etter sommerferien.

astridterese sa...

For en flott oppsummering! Jeg synes det er fint med glimt av den personen som finnes bak bokbloggen. Så selv om du skriver bokblogg vil jeg gjerne høre om ferien din!

Hver dag leste jeg også i sommer og ble helt oppslukt! Og Jenta på klippen er blant de bøkene jeg skal lese snart. Fjellet og Irrganger har jeg lest og jeg er veldig begeistret for bøkene til Arnaldur Indridason

ForfatterfrueKaren sa...

Å hallo, hvilken blogg! Glad jeg fant deg, du felles nordmøring her på østlandet.

Jeg var faktisk også i Spania i juli. Og det der fargekartet ditt var fantastisk treffende også her i gården. Nå, når jeg titter ned på de bare armene mine på kontoret, ser det ut som jeg har vært på Nordmøre hele ferien. For der regnet det jo, selvsagt. Som alltid.

Ja, og gjett om jeg kommer til å følge deg her på bloggen fremover da!

ellikken sa...

AstridTerese: Jeg blir kjempeglad når jeg hører andre også er begeistret for Hver dag!
Og hvordan syns du Fjellet og Irrganger står seg i forhold til Arnaldurs andre bøker?

Karen: *jubler* Ditto! - Eller likææææns :D

Lena sa...

Jeg eelsker å høre om personene bak bloggene:) Min brunfarge led samme skjebne, men tradisjonen tro kommer finværet hit i neste uke - samtidig med skolestart, så jeg håper å snike til meg litt ansiktsfarge etter arbeidstid. Jeg får trøste meg med Londonturen jeg har bestilt til hele familien i desember. Jehu! Mannen er selvsagt småsur, da ferie er unødvendig. Han om det. Han blir pent nødt til å bli med.

Jeg holder på med Rileys "Orkideens hemmelighet" og skal lese "Jenta på klippen" etterpå - digger sånne eventyrlige historier, enn så klisjeaktige de er..

ellikken sa...

Lena: Hils mannen og tilby at jeg kan overta plassen hans. Jeg blir med glatt! Jeg nærer en inderlig kjærlighet til London, baby.
Orkideens hemmelighet er forresten mindre klisjefyllt enn Jenta på klippen, umulig som det enn kan virke ;-)

Siljeblomst sa...

Flott oppsummering, og jeg liker godt illustrasjonene dine - de er herlige!

Haruhi sa...

Velkommen hjem :)

Enig angående Follett. Uaktuelt med mindre han finnes i intravenøs form.

Jeg har blitt solbrent inni øret, til det punkt hvor det blør, væsker og flasser på en gang. Her. Hjemme. I Norge. Nord-Trønderlag. Synes derfor at brunfargen din ser helt fantastisk ut, samme hvor kortvarig den er.

Lena sa...

Jeg skal videreformidle det. Da får du i så fall to kranglete barn på kjøpet;) Om Jenta på klippen: Haha, er det mulig?!

Gråbekka`s Blogger sa...

Elsker dine oppsummeringer Elikken, ler og fniser her jeg sitter mens jeg storkoser meg:) Kunne da skrevet mer om ferien, for så nysgjerrig er jeg på deg, hehe:)

Kan ikke klage av at jeg har mistet brunfargen når jeg ikke har fått en enda, så heldig der:)(Har da feriert bare i Norge, forklare vel det meste).

Liker du er like skeptisk som jeg å bade i sjøen, hehe trodde bare det var jeg som hadde den fobien:) Selv må jeg innrømme jeg er redd for litt mer en maneter og spisse steiner. Jeg tenker da ofte på de andre dyrene som ikke er oppdaget ennå der nede i dypet,så jeg skjønner da det er helt klart lurt å holde seg langt unna vannet og at bassenger er tryggere alternativer:)

Så herlig du har fått leselysten tilbake, den er kommet tilbake til meg også:)Kos deg masse med bøkene og ha en flott August måned:)

Knirk sa...

Ha ha, måtte bare le av det du skrev om Lucinda Riley - kjenner meg igjen kan du si....