8.8.19

Estalåni, av Eli Fossdal Våge

Ikke avfei denne diktsamlingen allerede ved tittelen. Boken i sin helhet er lettlest og forståelig, samtidig med et vell av tolkningsmuligheter.


Estalåni, av Eli Fossdal Våge
Dikt. Utgitt i 2019.

Det noe forvirrende ordet henviser til forfatteren og bokens jeg-persons kallenavn, gitt av søsteren en eller annen gang i oppveksten. Hun er gravid og vi følger hennes tankespinn gjennom graviditet, fødsel og etter hvert også datterens første leveår, hele tiden med tilbakeblikk til egen oppvekst.

Like skiftende er hennes uttrykk. Det veksles hele tiden mellom korte noveller, dikt i ulike format og nærmest utdrag fra vitenskapelige skrifter. Likevel er det et system i vekslingen som gir orden i kaoset. På samme vis er handlingen enkel å forstå, selv om det rommer et vell av tolkningsmuligheter. 

Det føles nærmest respektløst å forsøke skrive en omtale av Estilåni etter kun en gjennomlesing. Her er så mye.

En gang skal du spørre hvordan det var den dagen du ble født, sier hun og svarer at hun vil fortelle om været. Akkurat slik det var, helt i sin egen lille boble hvor kun det nære og kjente fikk innplass. Og så, denne mørke skyen, ondskapen, det den vesle jenta må beskyttes fra.

En eller annen gang rundt tjueandre juli blir hun født, den vesle jenta som en gang var en celle. Og kanskje var det en før henne også, slik leste jeg det i alle fall. At det gikk galt, for så å etterfølges av en øredøvende stillhet. Først når fosteret, det som snart blir hennes datter, er levedyktig lar moren igjen tankene få utløp. Om jeg har lest dette riktig har dette tomrommet sjeldent vært bedre beskrevet. - Helt uten ord.

Før dette igjen, dilemmaene. Dette med å gi liv eller ta liv. Og senere, flere dilemmaer. Hvordan gi nok kjærlighet og ballast til at barnet skal være lykkelig. Hvordan gi nok beskyttelse til at barnet ikke skal rammes av ondskap. Eller selv utføre ondskap. Foreldre blir foreldre når barnet blir født, sier hun. 

Hvordan kan hun, som aldri før har vært mor, være mor? Og hvordan kan hennes opplevelser i oppveksten, alle disse minnene, ubehaget og gleden, styrke henne i sin nye rolle? Hun famler, uroer seg og er trygg i seg selv i samme stund, et sårbart system i kaoset.

Dette kaoset alle kvinner, menneskeheten, opplever, og kanskje særlig når et nytt liv vokser frem. Når cellen deler seg, når et menneske dannes i et annet menneske, når hjertet til den lille tilpasser seg morens hjerteslag, bare for så en dag, helt plutselig, finner sin egen vei. 

Alle kvinner som får barn, kjenner på de samme følelsene, det livsomveltende, men likevel er ingen like. Akkurat som oppvekst, tenker hun. Mange deler oppvekst, men ingen oppvekst er lik de andres.

Det finnes ingen oppskrift på å ta vare på sitt barn. Det finnes ingen fasit på oppdragelse og oppvekst. Og på samme måte finnes det heller ikke noe fasit på hvordan man skal lese Estalåni. - Akkurat som diktene der ordene står tett i tett uten noen form for tegnsetting. Leseren velger selv hvor pausene skal tas, hvor man skal begynne på nytt og avslutte …

… Eller lese på nytt. Boken anbefales med glede, men for fullt utbytte: les flere ganger!
Kilde: Leseeksemplar.


5 kommentarer:

Beathe sa...

Du skriver så nydelig med følelsene utenpå kroppen om denne nydelige diktboken som jeg også likte så godt! Håper flere får øynene opp for denne boken og ikke blir skremt av tittelen på boken. Jeg har også lest "Hekla myter" som jeg fant mer tilgjengelig enn denne selv om denne ikke på noen måte er så forferdelig vanskelig å forstå.

Er enig med deg,dikt bør leses flere ganger.

ellikken sa...

Tusen takk, Beathe :)

Jeg husker vagt tittelen Hekla myter fra noen år tilbake, og kommer til å se etter den neste gang jeg er på biblioteket.

Hadde null forventninger når jeg begynte på boken, tenkte at denne ville drukne i det store hav av norske lyrikkutgivelser de siste årene - men jeg oppdaget raskt at Estilåna hadde det lille ekstra.

Tine sa...

For en nydelig omtale, du vet hvordan du skal treffe rett i hjertet. Jeg må innrømme at jeg har lest litt i den, men erklærte raskt at jeg ikke plukket opp noen vibber, og la den vekk. Nå angrer jeg, men håper den som finner boken i bruktbutikken, fryder seg over å ha gjort et kupp :) Fortsatt god søndag Eli!

Adit sa...

Thanks for sharing this article


pes university admission

direct admission in ms ramaiah institute of technology

direct admission in bms college of engineering

Ulla Lindström sa...

Hei, jeg vil dele mitt fantastiske vitnesbyrd. Etter å ha vært i forhold til ektemannen i mange år, slo han opp med meg, jeg gjorde alt for å bringe ham tilbake, men alt var forgjeves, jeg ville ha ham tilbake så mye på grunn av kjærligheten jeg har for ham ba jeg ham med alt, jeg ga løfter, men han nektet. Jeg forklarte problemet mitt for vennen min, og hun foreslo at jeg heller skulle kontakte en stavebeslag som kunne hjelpe meg med å kaste en spell for å bringe ham tilbake, men jeg er den typen som aldri trodde på stave, jeg hadde ikke noe valg enn å prøve det, jeg sendte en e-post med stavekasteren, og han fortalte at det ikke var noe problem at alt vil være i orden før tre dager, at eksen min vil returnere til meg før tre dager, han kastet trylleformularen og overraskende den andre dagen, det var rundt 16.00. Eksen min ringte meg, jeg var så overrasket, jeg svarte på samtalen, og alt han sa var at han var så lei seg for alt som skjedde at han ville at jeg skulle vende tilbake til ham, at han elsker meg så mye. Jeg var så glad og gikk til ham at det var slik vi begynte å bo sammen lykkelig igjen. Siden den gang har jeg gitt et løfte om at alle jeg kjenner som har et forholdsproblem, jeg vil være til hjelp for en slik person ved å henvise ham eller henne til den eneste virkelige og kraftige stavekasteren som hjalp meg med mitt eget problem. e-post: babaidadawiseman01@gmail.com
 kan du sende ham e-post hvis du trenger hans hjelp i ditt forhold eller noen annen sak.

Elsker staver
Tjen gode penger eller vinn et lotteri.
Oppnå suksess i virksomheten.
Åndelige problemer.
Vinn rettssak.
Se etter din livspartner.
Få en godt betalt jobb.
Få kontroll over ekteskapet ditt.
Motta tjeneste og få tiltrekning fra folk.
Få tilbake tapte penger.
Helbrede deg av alle sykdommer. både helbredelig og uhelbredelig.
Løs graviditetsproblemer og velsigne deg med babyer osv ...

Kontakt denne flotte mannen hvis du har noen problemer med en varig løsning
gjennom babaidadawiseman01@gmail.com
WhatsApp: +2348136951551
Viber: +2348136951551

Takk meg senere