19.3.19

Å bera nakne nyklar, av Per Helge Genberg

Jeg har lest en helt spesiell bok. En bok som av forlaget beskrives som (…) ei livshistorie, slektshistorie og ein liten bit av noregshistoria. - Og alt dette på bare 60 sider. 



Å bera nakne nyklar, av Per Helge Genberg 
Lyrisk kortroman. Memoarer. Nynorsk. Utgitt i 2019. 

Romanens jeg-person, åpenbart forfatteren selv, vokste opp på en gård med flere generasjoner på samme tun. Vel så viktig er alle dyrene og omgivelsene. Fjellene. Husene. Dette noe som alltid har vært der, dette noe som må vernes om, dette som ingen som selv har vokst opp på en gård i ei lita bygd, ikke helt kan forstå. 

Det er han og mor og far, og det er besteforeldrene, oldemoren og søsteren til oldemoren. De som har fått odel i gave ved fødselen, de som ble giftet inn, de som ble elsket og ofret. I generasjon etter generasjon har hele livet vært viet til gården, til tradisjonene, til generasjoner før og generasjoner etter. Alt man har fått, alt man har ofret, alt for å holde gården i familien. 

De lever tett, tett sammen, men likevel med avstand. Han beretter om besteforeldre som ikke husker sin egen bryllupsdag og foreldre som vier all sin omsorg og kjærlighet til han, sønnen, odelsgutten. 

Det er en begrenset verden. Her var det ikke rom for engelske fotballspillere, skriver han. Alt dette som han aldri fikk innblikk i, et slags savn over minner han ikke fikk ta del i. Likevel, en takknemlighet over alt det unike han fikk ta inn over seg. Alle redskapene, ordene og uttrykkene, ømheten man føler for et nyfødt lam, varmen i et seterhus, innrissede initialer i et sommerfjøs, alt som er i ferd med å forsvinne. Ikke bare forsvinne fra hverdagen, men også fra folks erindring. 

Ved første lesing oppfattes dette som det mest elementære. Minnene og verdien av disse. Begrensningene, men samtidig dette enorme. Det som er vanskelig å sette ord på. Nærheten til gården og naturen, men samtidig den emosjonelle avstanden mellom menneskene. Livshistorien, men også slektshistorien. Det som var, som kanskje ikke skulle vært, men som samtidig må forsøkes å tas vare på. 

Kanskje vel så viktig er bokens kjærlighetserklæring. En kjærlighetserklæring til han som åpnet hans verden, og som fikk lov til å ta del i hans verden. 

En bok på 60 sider er rask å lese igjennom. Denne vil gi deg ønske om lese boken på nytt. Her fins mange lag. Livshistorie, slektshistorie og norgeshistorie. Stadige referanser til andres verker. Et språk som vel så mye er dialekt som nynorsk. Og dette noe som er så vanskelig å sette ord på. 




Kilde: Leseeksemplar.


5 kommentarer:

aariho sa...

Jeg har lest og omtalt boka. Likte den svært godt, og er imponert over at ei så lita bok har så mye innhold. Jeg liker korte bøker bedre enn kolosser, uansett.

Tine sa...

Artig at en så kort bok kan føles fullverdig som roman. Flott omtale Eli :)

Beathe sa...

Leste diktboken hans i fjor og ble begeistert for måten han skrev på. Jeg har bestilt boken og ser frem til å lese den og kommer tilbake å finleser omtalen din når jeg har lest.

ellikken sa...

Aariho: Takk for at du gjorde meg oppmerksom på boken. Jeg er enig med deg - i alt! https://medbokogpalett.blogspot.com/2019/03/per-helge-genberg-bera-nakne-nyklar.html

Tine: Ja, virkelig. Dette er en bok jeg kommer til å ta med meg i årene fremover og lese flere ganger.

Beathe: Ordene kryper inn i huden og jeg leser gjerne mer av ham :-)

astridterese sa...

Jeg hadde egentlig tenkt at jeg ikke behøvde lese denne. Litt fordi jeg tenkte det ikke ble en god roman på så få sider. Men du har fått meg til å endre mening. Flott omtale, Eli!