14.1.17

Lesemål 2017

2016 var et krisedårlig leseår for meg. Ikke leste jeg mange nok bøker, og ikke leste jeg god nok litteratur. Dette må få konsekvenser, jeg må lære noe av det. Jeg må - gisp - lage meg lesemål for 2017.
Og jeg har tenkt. Tenkt og tenkt og tenkt litt til. Ikke bare har jeg tenkt. Jeg har også vært snill med meg selv. Presset ned skuldrene. Vært ytterst varsom. Dette burde definitivt være overkommelig:

Lesemål # 1 | Antall
Jeg har hatt samme mål hvert år, men jeg har alltid forsøkt å la være å si (skrive) det høyt (tydelig og ufravikelig). En bok pr. uke er overkommelig. Riktignok greide jeg det ikke i fjor, men det var også første gang i min noe tvilsomme bokbloggerkarriere. Altså: 52 leste bøker i 2017.
Sånn, der var det jammen meg sagt (skrevet). Og apropos skrevet: Bøkene skal også blogges om. Alle.

Pr. 31. august 2017: 37/52 leste, 33/52 omtalte

Lesemål # 2 | Norsk på norsk
Norsk litteratur ligger mitt hjerte nær, og det er ikke blitt mindre viktig for meg etter etableringen av Bokbloggerprisen. Som kjent hedrer vi norske utgivelser fra fjoråret i to klasser: Roman og Åpen klasse. 
Langlisten ble offentliggjort denne uken og snart kommer også kortlisten. I forbindelse med sistnevnte arrangeres samlesing, og mitt mål er å være aktiv i denne. I skrivende stund er det uvisst hvilke bøker dette vil medføre, men sjansen er overveldende for at jeg tidligere ikke har lest disse. - Med forbehold om at bøkene vil være vanskelige å få fatt i. Jeg har vanskeligheter med å betale nærmere 400 kroner for en enkel utgave.
Og ikke før vi har nominert favorittene fra 2016, så må fremtidige favoritter fra 2017 leses. Erfaringsmessig blir de fleste lest om høsten, med fare for å glemme vårbøkene. Mål: Lese minimum 10 norske utgivelser fra 2017.

Pr. 31. august 2017: 8,5/10

Lesemål # 3 | Prosjekt
Jeg må ikke finne på å lage meg nytt prosjekt for i år. Tidligere prosjekter har vist seg mislykkede, i alle fall to av disse: Jeg har knapt nok rørt en eneste bok av verken Sigrid Undset eller Knut Hamsun. Det vil si, jeg har lest en del av de begge, men ikke som bokblogger. Amalie Skram-prosjektet har vært mer vellykket, men jeg mangler disse to:
 • Julehelg, av Amalie Skram
 • Den unge Amalie Skram, av Liv Kølzow

Og apropos Sigrid Undset, her må det leses mer. Full skjerpings. Jeg klinker til og bedyrer lesing av fire Undset-romaner. Heldigvis har jeg vært snill nok mot meg selv til å føre et par av de opp på OTS-listen, se lenger ned. Der står også Skram-biografien oppført. Jeg har lyst til å rette en stor takk til meg selv for den (bjørne)tjenesten.
Prosjekt Gabriel Garcia Marquez er jeg litt stolt over. Her har jeg jo prestert litt. Tør jeg satse på 2 Gabo-bøker?

Pr. 31. august 2017: 0

Lesemål # 4 | Off The Shelf 
Alle disse bøker som kom inn i mitt hjem, lite visste jeg at de skulle forbli uleste... Men i år, dere. I år skal jeg komme meg igjennom en liten brøkdel. Derav mitt livs første OTS-liste: 16 bøker.
Ingen umulighet, langt i fra, samtlige bøker ØNSKER jeg å lese. Det er et bra utgangspunkt!
- Vel. Utenom Silmarillion. Den gir meg akutt angst.
Men altså, denne listen er befriende fri for russiske mursteiner og andre umuligheter. Mange er rett og slett korte, men har blitt stående i bokhylla som dårlig samvittighet over alt for lang tid. Og jo lenger tid, jo større bøyg.

Listen med stor L, i tilfeldig rekkefølge:

(Uthevet skrift = Lest)
1. Billie, av Anna Gavalda
2. Det dyrebare, av Linn Ullmann (LEST MARS 2017)
3. En jente og en gutt, av Morten Brask (LEST FEBRUAR 2017
4. Silmarillion, av JRR Tolkien
5. Elskede, av Toni Morrison
6. Looking for Alaska, av John Green (LEST JANUAR 2017)
7. Den unge Amalie Skram, av Liv Køltzow
8. Blodmeridianen, av Cormac McCarthy (LEST JANUAR 2017)
9. Det synger i gresset, av Doris Lessing (LEST FEBRUAR 2017)
10. Musikantenes uttog, av Per Olov Enquist
11. Skammen, av Bergljot Hobæk Haff
12. Hendelser ved vann, av Kerstin Ekman
13. Ida Elisabeth, av Sigrid Undset
14. Den lykkelige alder, av Sigrid Undset
15. Hvite tenner, av Zadie Smith
16. Egalias døtre, av Gerd Brantenberg

5 down, 11 to go...

Bilder og motivasjon sakset fra Bokelskere.no:
 • 1.   "Billie - roman" av Anna Gavalda

  Billie

  roman

  av Anna Gavalda

  Min utgave er på engelsk, så det er bøyg nok i lange baner. Drivkraften er hvor den er kjøpt: Shakespeare & Company i Paris.

 • 2  "Det dyrebare - roman" av Linn Ullmann
  Den dama der liker jeg! Skikkelig også! - Men siden den ikke er noen flis er det alltids fare for at den blir liggende ulest.

 • 3  "En jente og en gutt" av Morten Brask
  Tematikk som ligger mitt hjerte nært. Må leses til riktig tid på riktig sted.

 • 4  "Silmarillion" av John Ronald Reuel Tolkien
  Denne boken har gitt meg mageknip i hvor mange år som helst. Påbegynt unektelig mange ganger.

 • 5  "Elskede" av Toni Morrison
  Jeg er trolig den eneste ene i bokverden som ikke har lest denne. Det føles i alle fall slik. Huff. Rett og slett huff.

 • 6  "Looking for Alaska" av John Green
  Jeg nikoser meg med YA-romaner, og er slettes ikke lite begeistret for John Green... men av uforståelige grunner kaster jeg meg aldri i gang med denne. Mon tro om det skyldes en redsel for skuffelse?

 • 7  "Den unge Amalie Skram - et portrett fra det nittende århundre" av Liv Køltzow

  Den unge Amalie Skram

  et portrett fra det nittende århundre

  av Liv Køltzow

  Jeg har lest stort sett alt av Amalie Skram. - Og mye om henne. Nå er det på tide å pløye seg gjennom den uleste biografien jeg faktisk har stående i umiddelbar nærhet.

 • 8  "Blodmeridianen, eller Aftenrøden i vest" av Cormac McCarthy
  Både The Roar og No Country For Old Men ble slukt med hud og hår. Elsket sønder og sammen. Gudene skal vite hva som har stoppet meg fra å lese hans øvrige romaner. Jeg har flere, men starter med denne.

 • 9  "Det synger i gresset" av Doris Lessing
  Litt flau over å ikke ha lest denne. Det verste er at jeg har dobbelt opp. - Så intensjonen om lesing av Lessing (sic) er ingenting jeg bare later som.

 • 10  "Musikantenes uttog" av Per Olov Enquist
  Blanche og Marie gledet mitt lesehjerte, og selv om jeg har forsøkt meg på Lignelsesboken, har det ikke blitt fler. Min unnskyldning er sistnevntes utgave på originalspråket. Det hindrer meg ikke fra å lese Musikantenes uttog, sånn strengt tatt.

 • 11  "Skammen - roman" av Bergljot Hobæk Haff
  Passende tittel til stabelen uleste bøker.

 • 12  "Hendelser ved vann" av Kerstin Ekman
  Denne har jeg ingen unnskyldning for å ikke ha lest. Det har bare kommet så mange andre i mellom.

 • 13  "Ida Elisabeth" av Sigrid Undset
  For en del år siden hadde jeg som mål å lese samtlige av Undsets verker. Massive fail. - Det ekstra triste er at jeg har hele forfatterskapet hennes i mitt hjem.

 • 14  "Den lykkelige alder" av Sigrid Undset
 • 15  "Hvite tenner" av Zadie Smith
  On Beauty er virkelig vakker. Autografmannen en sabla kalkun. Jeg leste de i nettopp den rekkefølge, derav sinnsyk sterk aversjon. Til tross for at "alle" syns Hvite tenner er god. Nå er det på tide å kvitte seg med Zadiefobien min.

 • 16  "Egalias døtre - en roman" av Gerd Brantenberg
  Egalias døtre er en bok jeg i lengre tid har hatt som (hemmelig) mål å lese. Jeg vegrer meg såpass ikke har turt å føre den opp på årets – og mitt livs første – OTS-liste. Hvor teit er vel ikke det. Jeg burde kanskje bare hoppe ut i det. Ja, jaggu. Jeg gjør det nå!
  – Fører den opp på listen altså. Haha.

13 kommentarer:

Labben sa...

Meg og Silje skal lese Blodmeridianen nå i januar. Kanskje vi klarer å gi deg inspirasjon til å begynne på den? Eventuelt kan du lese den med oss!

Jeg var av en eller annen grunn skeptisk til om jeg kom til å like Det Synger i Gresset, men det var en sterk historie og en godt skrevet roman. Jeg slet med å legge den fra meg til tider.

Silmarillion har vi nok sikkert diskutert før, men det er virkelig ikke så tung som den virker i starten. Bøygen er å komme gjennom første del, skapelsesberetningen. Den er ganske langtekkelig. Etter det blir det bra! Jeg lurte på å forsøke meg på The History of Middle Earth i år, men de tror jeg er tunge å lese.

Jeg vil også lese Marquez!!!

Lykke til med årets lesemål. Liker spesielt målet om å blogge om alle bøkene du leser.

Elida sa...

Lykke til med årets lesemål! Mitt er definitivt ikkje å blogge om alle eg leser, men håper eg greier ein god del :-)

Tine sa...

Det er godt å se at du har tatt grep, og jeg heier på deg så du greier å holde fokus og stø kurs gjennom hele året. Jeg digger at du digger Amalie Skram, og den biografien kunne jeg godt også tenke meg å lese. Billie funker bra på engelsk, en smidig måte å sno seg vekk fra nynorsken på (for de som har øvelse i det...)
Selv er jeg i full gang med å lese de bøkene på langlisten jeg ikke hadde lest, og fryder meg over at andre hadde vett til å stemme frem Houm sin roman, som var fantastisk. Blir spennende å se hvilke bøker som klorer seg fast til kortlisten. Ønsker deg en fin lørdagskveld Ellikken!

Hedda sa...

Så fin leseliste! Jeg anbefaler virkelig biografien om Amalie Skram, den er flott. Jeg leste den i høst og var helt fascinert i lange tider. Og jeg leste "Julehelg" i jula, den var veldig fin. Hvilke andre Undset-romaner tenker du å lese? Ønsker deg lykke til med å nå lesemåla dine:) Og godt nyttår!

Elisabeth sa...

Spennende lesemål, jeg heier på deg! Og liker som andre over her målet om å skrive om alt du leser, selv om jeg er langt unna og ha det som mål selv.

Jeg må innrømme at jeg ikke har lest Amalie Skram, men kanskje 2017 kan bli året? Jeg har hele Alberte-trilogien i hylla, og jeg skal lese 50 fra egne hyller i år så sjansen er der.

siljeblomst sa...

Slutter meg til de andre her, dette var fine lesemål, Eli! Jeg gleder meg til å følge leseprosjektene dine og å høre hva du synes om Skammen (jeg er så glad i Hobæk Haff)og Hvite tenner - egentlig gleder jeg meg til å lese alt du skriver. Og Skram <3

Godt nyttår :-)

Marianne sa...

Godt nyttår! Toni Morrison står også på min liste. Det burde også Zadie Smith også gjort, men hun fikk stå igjen i hylla enn sålenge. Du har gode og oppnåelige lesemål, og når du dem ikke - ja, da når du dem ikke. Verre er det ikke. Lesing skal være gøy, litt tvang(slesekafé) og avslappende. Mye man burdeburde. La det fare. 2017 blir flott, så enkelt :)

annkolaas sa...

Jeg har heller ikke lest "Elskede" og har heller ikke tenkt å lese den. jeg HATET filmen. H A T E T. Men jeg har lest "Den unge Amalie Skram". Skrev oppgave om den da jeg tok nordisk. Gled deg til "Det synger i gresset". Nyyydelig bok. "Silmarilion" gidder jeg ikke å prøve engang.

Ellers: Lykke til! Hilsen den målløse. Bokstavelig talt.

Skal vi ikke få vite hvem du nominerte?

Ellikken sa...

Å hallo, så fine kommentarer! Tusen takk!

Labben: Jeg er litt fan av minste-motstands-vei, så første bok i OTS er John Green-boka. Og den er fin den assa, men lesetiden min er minimert til togtur til og fra jobb (superkort lokaltogstrekning) da jeg sovner med en gang jeg legger meg om kvelden. Ting tar derfor tiiiiiid, og jeg er knapt nok halvveis. Har dere begynt på McCarthyen? Herligheten, lite kan måle seg med den type samlesing. Og jeg elsker jo ham i utgangspunktet, so why not?

Og du? LES MARQUEZ! LES LES LES!

Elida: All den tid jeg er håpløs til å skrive om litteratur i all generelhet eller lage utfordringer til andre, MÅ jeg skrive om bøker jeg leser. - Siden jeg ynder å kalle meg bokblogger, mener jeg :)

Tine: Ikke bare leser du uhorvelig mange bøker OG skriver flere omtaler enn jeg rekker å lese, men du tar deg også tid til hyggelige kommentarer. Jeg er definitivt i fanklubben din, så heiaropene dine blir tatt veldig godt i mot :)

Hedda: Takk for Skram-motivasjon! Undset, ja. Hadde lyst til å føre opp noen av middelalderromanene hennes, men mister litt pusten av tanken. Må føle på dagsformen i hennes tilfelle, for jeg får helt prestasjonsangst, både lese- og skrivemessig.

Elisabeth: Alberte er Cora Sandel, men herligheten, du burde lese henne også :) Forhåpentligvis kommer hun på den uskrevne lystleselisten min i løpet av året!

Silje: Skammen liker jeg å innbille meg (eller bille meg inn, som Skram <3 ville sagt det) at jeg har lest fra før, bare så du ikke gleder deg forgjeves. Faren er stor for forsatt fornektelse, selv om jeg med mine slektshistoriebriller burde ha kastet meg over den.

Marianne: Ah, du har så rett så rett. - Men jeg liker konkurranser, om så bare mot meg selv. Edit: Jeg ELSKER konkurranser. Og dette BURDE jeg klare :) Hurra!

Lena: Hvis du sier det, så tror jeg det. Jeg tror deg til og med på filmen, selv om jeg ikke aner om vi deler preferanser der. Vi har vel aldri noensinne sammenlignet filmsmak? :-O Uansett, jeg stoler helt og fullt på din dømmekraft og vil ikke under noen omstendighet, noen sinne, aldri aldri aldri, se Elskede på film!

Men du vet, liker jeg boken må du også lese den. Også Silmarillion.

Mari sa...

Fine lesmål for 2017, ellikken. Selv har jeg blitt for feig til å ha noe særlig med mål. Det ser ut til at jeg føler meg friere og mer inspirert til både blogging og lesing når jeg ikke har noe særlig med mål.

Oi, Silmarillion ja, den har jeg stående ulest her, jeg også :O Det samme gjelder forøvrig for Hobbiten og LOTR. Akk ja, jeg får skryte litt av at jeg snart er gjennom hele HP-serien for første gang da. Litt av en fantasyentusiast jeg er.

Lykke til med målene! Dette blir et godt leseår skal du se :)

Silje sa...

Ser vi har noen av de samme bøkene i bokhyllen. Som Labben skriver skal vi samlese Blodmeridianen og vi har ikke begynt enda, i hvert fall ikke jeg. Skal lese ferdig i hvert fall en av bøkene jeg holder på med som er jokerlesing til BBP, og kjenner meg veldig godt igjen i lite lesetid og sovne etter en side på sengen. Prøver å skvise inn litt lesetid på ettermiddagene, men det går sakte. Lykke til med målene og gleder meg til å følge deg i 2017! Jeg burde ha hatt noen forfatterprosjekter her også, men satser i hvert fall på å komme videre i Hellemyrsfolket og å få lest min første Austen i år. Undset får komme etterpå:-)

Haruhi sa...

Blood Meridian! Den er min McCarthy-favoritt (foreløpig), elsker at halve bloggnorge nå plutselig skal lese den. Ellers har jeg så vidt begitt meg ut på Skrams forfatterskap selv (flaut sent ut, dobbeltflaut med tanke på at dattera mi er oppkalt etter henne (Sigrid og Selma ble nedstemt, hva med Amalie da sa jeg, og sånn ble det..)), startet med Hellemyrsfolket rett og slett fordi det var det som stod i hylla. Må nok bruke deg som guide videre.

Ellikken sa...

Mari: Jeg forstår din aversjon mot Hobitten og Ringenes Herre, men du verden som det faktisk - tro det eller ei, en halv verden kan ikke ta feil - (-- den andre halvparten har ikke lest --) er verdt det :)

Silje: Jeg kan stolt som ei høne proklamere at jeg har begynt på Blodmeridianen! Om du sliter med lysten anbefaler jeg deg å lese første halve siden. Etter det er det umulig å slutte. - Sier hun som bare har kommet tretti sider i boken. (men det skyldes tid og anledning, kun det)

Haruhi: For et vakkert navn! Og for noen vakre alternativ! Fun fact: Sønnen min er oppkalt etter delvis Marquez og fotballspilleren Batistuta. Håper du blir helfrelst på Skram!