8.2.16

Mammutsalget 2016: Tips

Årets Mammutsalg er rett rundt hjørnet, faktisk bare en uke unna. Tradisjonen tro 1 anser jeg meg selv som en ypperlig hjelper i mammutjungelen, selv om jeg tradisjonen tro 2 heller ikke i år er nevneverdig imponert, verken av utvalg eller prisnivå.

Som alltid er det en mengde krimbøker, livsstil/hobbybøker a la 350 typer ølsorter du ikke visste fantes, Cupcakes-i-rosa-innpakking og gårsdagens forhåndsutnevnte bestselgere. Prisnivået er skuffende høyt, da de fleste av disse bøkene gjerne har vært nedpriset i lengre tid i forsøk på å frigjøre plass på lageret. Ja, og mange av romanene får du for en femmer på loppemarked. Ikke trenger du å lete lenge heller, dette er bøker alle fikk til jul for tre år siden. Noen er gode, til og med veldig gode. Slik som Faen ta skjebnen og Blomstrenes hemmelige språk. Men ærlig talt, prislappen på disse under dette salget er ikke godt nok til å løpe til butikkene.

Nok negativitiet. Enkelte gullfunn finnes. Slik som Ruth Lillegravens Manilahallen. I sakprosaavdelingen er jeg tilnærmet imponert over utvalget. 


Selvsagt er jeg farget av mine egne interesser når jeg velger ut nettopp disse, samtidig som samtlige er viktige bidrag til å øke vår kunnskap og forståelse av tidligere tider og hvor dette har ført oss. Særlig vil jeg anbefale Skammens historie, til tross for at dette var en bok som jeg oppfattet som litt for feilfordelt til å få full pott. Dessverre kan forfatterne føye til nok et kapittel i boken, om ikke folk snart kommer til fornuft.

Ellers: Jaklins De dødsdømte ble tilbudt på Mammutsalget også for tre år siden. Den er god nok til at lageret bør bli tømt i år. Den største forbrytelsen ble nominert til Bokbloggerprisen i fjor. Svartedauden er selvforklarende, og Ti tusen skygger omhandler de spedalskes historie i Norge. 

I den skjønnlitterære avdeling fant jeg lite av interesse. En del har jeg lest og likt, men leter man etter gull og diamanter er ikke dette stedet over alle steder. Da vil jeg heller slå et par slag for den yngre garde. 


Lisa Aisato har trollbundet hele Bokblogglandia med sine ytterst nydelige bøker. Så også En fisk til Luna. Også Stian Hole sine illustrasjoner er i en klasse for seg. Nattevakt er en vakker bok å gi videre til de unge, håpefulle. Lier Horsts sine Clue-romaner for de yngste ungdommene, samt Sortlands Mysterie-bøker er personlige favoritter jeg med glede anbefaler videre. Også Brune da, som jeg enda ikke har lest, men er like fullt overbevist om at er virkelig god. 

Når alt dette er sagt, eventuelt altfor lite er sagt, må jeg komme med noen personlige favoritter også. 


Jonas Gardells trilogi Tørk aldri tårer uten hansker slo pusten ut av meg. Mammutsalget kan tilby den tredje og avsluttende romanen, og sikret du deg de to første i fjor, må du benytte deg av muligheten nå. - Selv om jeg mistenker at du kjøpte den til fullpris for ett år siden. Eventuelt at man satser på at du kjøper de to første til fullpris i år. Denne salgstaktikken er nok til å unngå Mammutsalget, selvsagt. Men tro meg, disse bøkene er gode NOK til å gå på limpinnen. 

Machiavellis Fyrsten er ingen bok man leser uten å ha kjennskap til dens historie, men for en halvglemsk ex-idehistoriestudent som meg er dette snadder. Særlig denne praktutgaven. 

Anne fra Bjørkely er nærmest selvforklarende av sentimentale grunner. Et visst dødsfall får meg fremdeles ut av fatning 20-30 år siden jeg faktisk leste bøkene om den rødhårede jentungen. Og når vi er inne på jentunger kan jeg heller ikke overse det faktum at mitt livs heltinne Marikken er å finne på Mammutsalget. Det er nesten så man kan mistenke at boken er der bare for å tekke undertegnede og hennes uimotståelige trang til å rakke ned på konseptet, år etter år. 

Og så, til sist. Olav H. Hauge. Om det er en lyrikksamling du må sikre deg, er det denne. Jeg får klump i halsen bare ved tanken. Vakre, vakre diktene. 
Det er den draumen me ber på
at noko vedunderleg skal skje,
at det må skje –
at tidi skal opna seg
at hjarta skal opna seg
at dører skal opna seg
at berget skal opna seg
at kjeldor skal springa –
at draumen skal opna seg,
at me ein morgonstund skal glida inn
på ein våg me ikkje har visst um.
Akkurat derfor.

Det finnes gull der ute. God fornøyelse!
Tidligere anbefalinger: (Mammutsalget 2015) (Mammutsalget 2014) (Mammutsalget 2013) (Mammutsalget 2012)


4 kommentarer:

Berit sa...

Mhmmmm... I teorien holder jeg meg fortsatt strengt til bokhyllelesing. Forsettet var opprinnelig å holde meg til den smale vei ut februar, så får vi sjå hvor langt det rekker. Man finner alltids noe som frister, men akkurat I ÅR, skal jeg holde meg i skinnet!

Trur eg..

Tine sa...

Jeg blir nesten litt lei meg når jeg ser noen av mine favoritter på Mammutsalg. Det betyr jo at boken ikke er utsolgt, og det er jo synd. Tre av de fem sakprosabøkene du har løftet frem har jeg lest, og kan signere for dem alle. Tror jeg har lest alle barnebøkene, og Brune er en stooooor favoritt. Jeg leste den som langlesing for 4 og 5-åringene i barnehagen, og de elsket den. Kos deg med salget, det er ikke lett å velge :)

Beathe sa...

Hei

Jeg skulle også være flink å lese mye fra bokhyllen i år men jeg kjøpte likevel mange bøker i januar, dog ikke nye titler, så jeg skal prøve å holde meg unna. Var ikke så veldig imponert over prisnivået jeg heller skal jeg være ærlig, men Marikken har jeg ikke fått med meg er på salg og siden jeg har planer om et lite Lindgren-prosjekt så bør jeg jo få tak i den. Kos deg med salget, Eli :-)

Kleppanrova.com sa...

Jeg har smugtittet, for jeg skal ikke ha noe... flotte intensjoner!!!
Men, du kan være sikker på at jeg kommer ut fra butikken med en bærepose....slik er livet.