31.12.15

Leseåret 2015

Jeg startet med et pang og endte pladask. Dessverre ikke for så mange bøker. I begynnelsen så jeg lyset i form av lydbøker, men sparsommeligheten overtok og leselysten avtok. Så kom også mangelen på tid.

Dobling av arbeidsoppgaver etter sommeren var utslagsgivende, en kranglete hjemme-pc ligeså. Men mest av alt skyldtes det hele to ting. Petanque og slektsforskning.

Jeg leste og søkte og skrev til øynene ble såre og drømmene voldsomme. Resultatet ble tre slektshefter forært på julaften til foreldre og brødre. Uendelig fornøyd, men likevel livende redd for feil og mangler, personlige minner og urettferdig fokus. Jeg har grått og fnist, blitt overrasket og skuffet. Det har vært utrolig givende og lysten til å finne ut mer og luke ut feilslutninger er ikke blitt mindre. Så også søken etter fotografier.

Jeg er langt fra ferdig.

Langt fra ferdig med mine uskrevne lesemål ble jeg heller ikke. Status når vi ender året 2015 er 60 leste bøker. Det er litt for lite med tanke på hvor mye jeg fikk lest de første månedene.

Faktisk er hele 44 av bøkene av norske forfattere. 17 av disse er 2015-utgivelser og dermed kandidater til neste Bokbloggerpris. Seks av bøkene er rene skjønnlitterære romaner for voksne. Fire er for ungdom. To er novellesamlinger, ytterligere to er diktsamlinger. En bok er ren biografi.

- Men om noen virkelig kommer til å bli nominert av meg? Ikke mange. Skuffende få. Ikke flere enn to, tror jeg. Vi tar akkurat den delen litt mer grundig når fristen for å nominere er gått ut.

Og skuffelsen er talende for hele leseåret, egentlig. Høydepunktet er at jeg er kun en roman unna utlest Amalie Skram-bibliografi. Jeg fikk videre krysset av nok en novellesamling av Gabriel Garcia Marques, en samling jeg attpåtil likte veldig, veldig godt. Min intensjon om å lese meg opp på Hamsuns verker gir meg en lei flau smak i munnen, skjønt ikke så ille som det totale fraværet av flere Undset-romaner.

Den største overraskelsen ble for meg å lytte til David Levithans The Lover’s Dictionary. Den slo meg overende. Faktisk. Johan Harstad Darlah var videre umulig å legge fra seg, og Marsboeren i samme sjanger var likedan. Astrid Lindgrens brevkorrespondanse med ungjenta Sara gjorde hjertet mitt stort og bløtt. Jo visst, enkelte bøker blir med meg videre.

- Og ellers? Ikke all verdens. Måtte kommende år bli langt bedre. Og blir det ikke det, ja, så har jeg alltids andre ting å bedrive. Smilefjes.

Godt nytt år!


Leselisten 2015

Novellesamlinger
Biografier/Memoarer/Diverse
Lyrikk
Skjønnlitteratur, ungdom
Skjønnlitteratur, voksne

7 kommentarer:

Elida sa...

Slektsforskning er veldig spennande, eg driver litt med det sjølv og det er ganske altoppslukande når du først setter deg ned med det.

Fin oppsummering!

Kleppanrova.com sa...

Det er viktig å drive med litt av hver. Slektforskning er morsom og det tar tid. Det er ikke hvor mange bøker man har lest som er viktig, men at man hygger seg med dem eller blir helt oppslukte av dem. Slik jeg ble av lydboka til Henning Mankell. Den tok det flere dager å komme over for den var så inspirerende for meg.

Godt nyttår!

Tine sa...

Du har no fått lest en del da, selv om dette året har vært preget av andre aktiviteter. Du må ikke glemme at du skriver fantastisk bra, og fanskaren din håper på mer i året som kommer!! Riktig godt nyttår til deg og dine, og tusen takk for herlig kommentar hos meg, det varmet!

Ingalill. sa...

Slektsforskning er en besettelse, har sett flere som har falt i den gryta. En spaghetti av fortid, framtid og genetikk. Og fryktelig moro for de involverte -).
Godt Nyttår Eloise!

annkolaas sa...

Dette er jo slett ikke verst! Jeg har også hatt mitt travleste år på lenge, men likevel lest mer enn ever (?). Det er ene og alene på grunn av eBokBib-appen (og en hel del lettere underholdning) - som er utrolig mye mer tidsbesparende enn Storytel. Har ikke tålmodighet til sånt.

Julegaven fra deg høres helt fantastisk ut! Tipper bøkene falt i smak.

Godt nytt år!

Elisabeth sa...

Jeg har bare lest 6 av dine 60, men synes det er mye spennende på lista di. Vurderer om 2016 endelig skal bli året jeg får lest noe av Amalie Skram også. Det eneste jeg har lest er det bittelille vi leste på skolen - en enkelt novelle om jeg ikke husker feil.

Godt nytt leseår! :)

monika sa...

Vi får begynne å telle med kirkebøker så skal du se at statistikken blir rosenrød. Jeg har blitt mer enn en gang sjokkert over funn jeg har gjort (det beste/verste: at mora til en eller annen tipp+oldefar fikk barn med bestefaren til kona til nevnte tipp+oldefar.)

2016 blir det beste leseåret noensinne!