18.11.15

Om ikke fotballgutter leser...?

Man kan si mye om tenåringer og turbulent alder. Enda mer om oppdragelse og alle feilskjær man unektelig går igjennom som tenåringsforeldre. Men her, her kommer en solskinnshistorie: 


Min sønn går i niende klasse og har nynorsk tentamen i morgen. I går ga jeg ham velmente råd om at den beste måten han kan forberede seg på, er ved å lese - og tenke - på nynorsk. Ikke ved å dra på trening. Ikke ved å spille dataspill. Jeg tok en av mine favoritter frem fra bokhylla.

Jeg sa god natt og spurte om jeg skulle slå av lampa eller om han ville lese.

Han ville lese. Og han leste.

Da jeg vekket ham neste morgen oppdaget jeg at boken lå på gulvet nedenfor senga hans. Jeg lot meg forbløffe over at det bare var noen få sider igjen. Da jeg var ferdig på badet og sjekket hvor langt han var kommet, fant jeg ham sittende og lese.

Da jeg hadde kommandert ham ut i gangen for å ta på sko og yttertøy fant jeg ham minutter senere med en sko på, fortsatt lesende.

Jeg jaget ham ut døra, vel vitende om at vi var sent ute både til skole og jobb. Da jeg svingte ut på veien, småløpende til toget, oppdaget jeg at han gikk og leste samtidig.Hvilken bok han ikke klarte å rive seg løs fra? (Les mer...)

9 kommentarer:

Tine sa...

Jeg må både lokke og true for å få min 14 åring til å lese, men noen ganger blir også han hekta. Nå ble jeg veldig nysgjerrig på hva det er som har holdt din sønn fengslet så til de grader, men fant ikke ut av det. Enlighten me?

Ellikken sa...

Ehm... trykke på lenken? 8-)

Synne sa...

Det var to nynorske bøker i lenka, var det den første?

Ellikken sa...

Synne: Se en gang til :)

Kleppanrova,- Ingun Kleppan sa...

Ja, dette er viktig å få de unge til å lese. Her på skolen leser alle 20minutter hver morgen i en selvvalgt roman eller fra biblioteket. Dette er et prøveprosjekt og det fungerer fantastisk bra på de som går i 1. kl på vg. De får gratis havregrynsgrøt på skolen hver morgen de som vil og den får de spise samtidig som de leser. Jeg må nevne at elevene starter kl 7.50 hver dag og her på Elverum har vi elever som kommer fra både Rena og Trysil, så mange har stått tidlig opp og dette er en kjempestart på dagen.

Lena sa...

High five! On the flip side! Nei, det var vel bare en nynorskbok i lenken? Så vakker du er! Åå, dette var en skikkelig solskinnshistorie ja. Sønnen din både ser og høres ut som en skikkelig fin fyr, altså. Jeg har faktisk ikke lest noen av de fire bøkene du tipser om i lenka, men skal jaggu gjøe det. Minus den siste selvsagt.

astridterese sa...

Så bra!
Det er deilig å høre slike historier og ikke bare "jeg får ikke barnet mitt til å lese". Jeg har jobbet 6 år på et kombnasjonsbibliotek og det er ikke mange barn som ikke leser når noe treffer dem :-)

Ellikken sa...

Lena: Nemlig :) Han likte den ikke så godt som mora, men det var skikkelig, skikkelig, skikkelig fint å se hvordan den faktisk fenget. Gøy! Herligheten, du må lese den. Den er så vond-vakker!

Tine sa...

Klikket jo på lenken, men overså i farten det med nynorsk :) Takk for fint tips, må ta en titt på denne :)