25.11.15

Guri Fjeldbergs 101 favoritter

Guri Fjeldberg har i løpet av det siste året spurt og lest seg frem til de 101 beste barne- og ungdomsbøkene utgitt i norsk språkdrakt de ti siste årene. Hun inviterte alle litteraturinteresserte til å bli med på utvelgelsen, og alle som har fulgt henne vet at dette har vært en møysommelig prosess. Her gjaldt det å argumentere godt for seg, for å vekke hennes interesse for nettopp dine favoritter! Resultatet av hennes forskningsprosjekt er boken 101. De beste barne- og ungdomsbøkene 2005-2015. Her finnes presentasjoner for samtlige bøker og argumentasjon for hvorfor nettopp disse 101 fortjener plass blant de gjeve, utvalgte.

Jeg foreslo selv en del bøker. Noen er å finne på den endelige listen. Andre ikke. - Slik som en av bøkene som ligger mitt hjerte nærmest: Ingelin Røsslands Minus Meg

Ti av bøkene har jeg selv lest og omtalt her på Ellikkens bokhylle. Åtte av disse har jeg selv rost opp i skyene. De resterende to har jeg ingen problemer med å forstå er kvalitetsmessig gode nok til å fortjene plass på listen. Om du ikke plukker opp Guri Fjeldbergs bok for å lese mer kvalifiserte uttalelser, så kan du kanskje klikke deg inn på mine egne anbefalinger?

Og kanskje, kanskje, kanskje, klarer jeg - eller vi - å overbevise deg om at du selv ønsker å lese disse.5 kommentarer:

astridterese sa...

Jeg så på den listen og så at det var mange barnebøker jeg hadde gått glipp av. Jeg leste mer barnebøker da jeg jobbet på biblioteket og når sønnen min vokste opp, enn jeg gjør nå. Men av og til smyger det seg en barnebok inn på leselisten :-)

Solgunn sa...

Vi har lest mye av det samme, men jeg har ikke omtalt alle. F.eks Darlah: 172 timer på månen likte jeg kjempegodt, hørte den som lydbok ca på den her tiden i fjor. Og Ett sekund av gangen var jo knall, og Faen ta skjebnen er jo bare hulk hulk, og Odnisbarn er jo bare hjerte hjerte, og Sirkelen er jo bare kjedelig!

Tine sa...

De seks første bøkene "dine" har jeg lest, også Odinbarn da, men den avbrøt jeg halvveis. Ser at jeg ikke er enig med Solgunn og deg om Darlah, for den likte jeg ikke så veldig godt, men Faen ta skjebnen er noe av det beste jeg har lest. Skal i gang med METO nå, den har vunnet 13 litteraturpriser i Frankrike uten å komme på denne listen :)

Silje sa...

Jeg har faktisk lest en fjerdedel av listen, så er fornøyd med det. Mange av dem har jeg likt godt, men ikke alle jeg ville tatt med på en sånn liste nødvendigvis. Jeg skulle gjerne hatt med Jandy Nelson og noe av Lisa Aisato, og kanskje Eleanor & Park, og ikke minst Gro Dahle. Av de du har omtalt mangler jeg Proktor og pingle, med de andre likte jeg veldig veldig godt. Er forsåvidt enig med Solgunn i at akkurat Sirkelen kjedet meg litt også. Darlah er en av mine absolutte favoritter. Ellers er Mirakel en helt nydelig bok som jeg gleder meg til mine egne barn skal lese og som jeg anbefaler veldig sterkt til dere som ikke har lest den.

Tine: jeg synes for eks I morgen er alt mørkt som er med på listen er hakket bedre enn Meto, som også er god.

annkolaas sa...

Jeg er enig med deg i at det er mye bra på denne listen hennes, men jeg må også si at jeg er forundret over titler som ikke er med og kanskje aller mest over noen av titlene som ER med...? Jeg forstår ikke hvorfor "Hvis du lyver" er med, og har tatt en surferunde for å finne gode anmeldelser av boka. Jeg finner for det meste folk som er enige med meg. Temaet er bra, ja da, men en bør jo greie å skrive godt om det også. I alle fall om den skal med på en slik liste. En kan da ikke ta med boka bare fordi temaet dekker noe viktig? Eller? Jeg skjønner at bøker fra i år sikkert er for nye til å være med, men bøker som absolutt burde være med, er "Hver dag", "Will Grayson, Will Grayson", "Elanor & Park", "Mitt bankande hjarte" og mange flere jeg ikke kommer på sånn i farten.