8.2.15

Mammutsalget 2015: Tips

16. – 25. februar vil det være mulig å gå i Mammutsalg-fella! Tidligere bestselgerstemplede bøker og alskens rask med harde omslag blir lempet inn på paller med påklistrede salgsetiketter:

- Før (uhorvelig mange) kroner! Nå kun (fortsatt altfor mange) kroner!

Jeg er skeptisk. Meget skeptisk. Rett og slett gretten, grinete, olm og hva alt ondt er. La der ei være tvil.

Jeg mener, det er bare ikke så billig som man forsøker å få deg til å tro det er. Ikke så bra heller. Verken priser eller bøker. Jeg har sluttet å bli skuffet.

I et hav full av bøker med harde omslag er det likevel noen gullfisker. Noen man faktisk kan velge å bruke pengene sine på. Ikke for det, pocketbøkene er billigere, mange av bøkene har allerede lenge vært på salg, og flere er typiske bestselgere man finner 20 av på hvilket som helst loppemarked.

Men likevel, dersom du ønsker pent innbundne bøker som attpåtil fullstendig ulest er dette gangbare tips:


Mine favoritter


Tørk aldri tårer uten hansker 1. Kjærligheten, av Jonas Gardell (Pris: 129 kr)


Tørk aldri tårer uten hansker 2. Sykdommen, av Jonas Gardell (Pris: 129 kr)

Aberet: Den tredje og avsluttende romanen i trilogien er ikke på salg, da denne ble utgitt i fjor. Med litt hell kommer den på Mammutsalget 2016. Ikke for det. Etter å ha lest disse vil du kjøpe 3. Døden til fullpris uten å rynke på nesa. Du kommer til å være såpass forgrått og øynene gjenklistret at du ikke vil være i stand til å se prislappen i det hele tatt. Les mine omtaler av (1.Kjærligheten) og (2.Sykdommen).

Omtalte underholdningsromaner


Den fortrolige, av Helene Gremillon (Pris: 129 kr) – (Les min omtale)


Lys mellom to hav, av M. L. Stedman (Pris: 99 kr) – (Les min omtale)


Og fjellene ga gjenlyd, av Khaled Hosseini (Pris: 129 kr) – (Les min omtale)


Snøbarnet, av Eowyn Ivey (Pris: 49 kr) – (Les min omtale)

En del av bøkene på Mammutsalg er lest av undertegnede, og noen av disse kan med glede anbefales videre. Felles for alle er høy snufsefaktor, forsvinnende få lattersalver og påfølgende søvnløse netter med grubling og tankespinn. Gode underholdningsromaner med godt språk, troverdig persongalleri og temmelig fritt for klisjeer og herregårder. Dessverre er ikke dette noen selvfølge.


Repetisjonen

I en og samme person, av John Irving (Pris: 149 kr)

Romanen er de evige gjengangerne i Mammutsalgsammenheng. Jeg forguder forfatteren, men nå begynner jeg å tvile på bokens fantastiske kvaliteter. Riktignok er den tretti kroner billigere enn i fjor, men likevel. Kanskje jeg griper muligheten om et par år.


Bloggernes favoritt


Fugletribunalet, av Agnes Ravatn (Pris: 129 kr)

Denne boken vant Bokbloggerprisen 2014 i kategorien Årets roman, og burde være grunn nok alene til å sikre seg et eksemplar. Les (bokbloggernes egne begrunnelser).


Ungdomsperlene


Hvem er du Alaska, av John Green (Pris: 129 kr)

John Green er blant universets mest ypperlige ungdomsromanforfattere. Han tar ungdommen for det de er, både på godt og vondt. Denne har jeg enda ikke leset, men Jeg har tidligere omtalt hans romaner (Faen ta skjebnen), (Papirbyer) og (Will Grayson, Will Grayson).


Odinsbarn, av Siri Pettersen (Pris: 129 kr)

Bokbloggerne elsker Siri Pettersen, og selv om oppfølgeren til denne ikke falt helt i smak hos meg, digget jeg Odinsbarn. Norrøn fantasy på sitt beste! Les (min omtale) eller les hva Bokblogglandia synes i (samlesingsinnlegget).

Aberet: Dette er første bok i en triologi. Andre bok ble utgitt i fjor, og tredje er in the making. Boken kan i ytterste nødsfall leses alene, men nysgjerrigheten vil ta overhånd. Tro du meg. Men igjen, å investere i resterende bøker er ikke det dummeste du kan gjøre.

Den unike


Hugo Cabret, av Brian Selznick (Pris: 79 kr)

Ikke la deg bli skremt av størrelsen! 500 sider barnebok er en utfordring, men om jeg sier at over halvparten er nydelige blyanttegninger hjelper det betraktelig. Dette er en evig bla-i-og-beundre-bok for voksne så vel som barn. Les (min omtale).


Gavebøkene


Atlas over fjerne øyer, av Judith Schalansky (Pris: 149 kr)

Dette er intet atlas du vil nødvendigvis vil ha så mye nytte av, men gleden ved å bla i den vil være stor. Estetisk er den vakker, konseptet er vidunderlig, og du vil lære nok til å underholde med små anekdoter når det passer seg slik. Om enn bare til deg selv. Les gjerne (Julies godeinnlegg om boken).


Samlede dikt, av Inger Hagerup (Pris: 129 kr)

Hvem kan vel motstå Inger Hagerup? Med forbehold om at boken er like vakker som katalogen vil ha det til, kan dette være en fin gave til noen du er glad i. Et eksempel på hennes dikt kan du finne i (dette innlegget).


Personlig fremtidig varp


Langt fra stammen, av Andrew Solomon (Pris: 179 kr)

En gang for lenge siden gjorde bokbloggeren Karin meg oppmerksom på en sakprosa litt utenom det vanlige. Jeg har tatt på boken opptil flere ganger. Bladd i den. Lest i den. Satt den tilbake i hylla. Det er en murkloss av dimensjoner, men er det en bok jeg skal kjøpe fra Mammutsalget 2015 vil det være nettopp denne. Les gjerne (Karins grundige omtale).

6 kommentarer:

Hr. Kreatur sa...

Hei, og takk for omfattende tips! For min del kom det 8 timer for sent siden jeg like godt forhåndsbestilte i natt :) Det har skjedd så mange ganger at bokhandelen ikke har akkurat de to bøkene jeg hadde sett meg ut, og så handler jeg på måfå i stedet.

Jeg har bestilt noen gavebøker, og 3 til meg selv: Fugletribunalet, Roy Jacobsen: De usynlige, og Lars Saabye Christensen: Stedsans.

Lurt å bestille, så blir det med det :) Flere av titlene jeg kjøpte i fjor er ennå ikke lest.

God søndag!

Tine sa...

En bør vite hva en har lyst på, og holde seg selv hardt i skinnet når Mammut nærmer seg. Jeg har bestemt meg for at jeg har nok bøker for en god stund, og velger å stikke fingrene i ørene og si blablabla, hver gang noen sier noe om dette (herlige) salget. Lykke til med å holde fast på lommeboken, som du selv har vist her, så er det mange godbiter der ute :)

Anita Ness sa...

Jge la inn en litt for stor bestilling hos Haugenbok i går kveld, siden jeg opdaget at flere kokebøker jeg har vært på jakt etter var på salg, og da fikk jeg jo lyst på et par biografier også. Men holdt meg kun til en roman, en krim av italienske Constantio. En forfatter jeg lenge har øsnket å bli kjent med..:) Pluss at jeg måtte kjøpe en til vanlig pris av Sara Stridsberg når jeg først var i gang; darling river. Lykke til med kjøpet.:)

Ellikken sa...

Kreatur: Lurt å forhåndsbestille slik at man kan bli lurt til å kjøpe ENDA mer når man tropper opp i butikken for å hente, i alle fall 😆 Sann mine ord, du hørte det fra meg først... Eller jah... Kanskje du klarer å beherske deg mot alle odds. Meld fra!

Tine: Jeg har ikke kjøpt mammuter på flere år nå. Blir så gal av alle bestselgerne at jeg marsjerer ut hver gang jeg prøver meg 😀

Anita: Vet du hva, vet du hva ? Jeg har begynt på Innsirkling 3!! Og, haha, jeg kom meg forbi forfatterpresentasjonen på indre omslagsark...

Bjørg, mellom linjene sa...

Godt å høyre at det ikkje bare er eg som reagerer og tenker at alt (inkludert mammutsalget) var betre før. For i år synest eg ikkje det er så veldig stas, for å vere heilt ærleg. Eg blei riktignok nysgjerrig på Andrew Solomon, så nysgjerrig at eg trykka på lenka, men det var eit villspor. Heldigvis har eg ganske fulle bøker og lågare terskel for å kjøpe nye bøker nå enn før, så eg trur ikkje eg kjem til å gå heilt av hengslene.

Ellikken sa...

Bjørg: Men nåååå kommer du riktig sted om du orker gjøre et nytt forsøk :)