2.1.14

84 Charing Cross Road, av Helene Hanff

Første leste bok i 2014 fikk jeg til julegave av Siljeblomst: «Den andre boka – den lille flisa – er en nyere oppdagelse for min del. Dette er en kjempefin bok om bøker, boksamling og et vennskap som strekker seg over flere tiår. Jeg ble veldig glad i både den unge skribenten og bokhhandleren med ansatte, og det håper jeg du også blir.» Det ble jeg. Noe så inderlig.84 Charing Cross Road, av Helene Hanff

Boken er ingen roman i ordets egentlige forstand, heller en samling brev. En høyst reell brevkorrespondanse mellom en Helene Hanff, bokelskende amerikanerinne, manusforfatter og dramatiker, og Frank Doel, innkjøpssjef hos antikvariatet Marks & Co i 84 Charing Cross Road, London. 

En uskyldig etterspørsel av en bok førte til 20 års vennskap via brev, bokpakker og gjenytelser i form av både penger, skinkesteker og eggepulver. Hele antikvariatet adopterer Miss Hanff som venninne, et vennskap som er fullt ut gjensidig. Forent av ekte kjærlighet til bøker og bøkenes verden, trenger de ikke møtes ansikt til ansikt for å oppleve samhørighet.
Jeg syns ærlig talt det er en særdeles skjev fordeling av julepresanger. Dere kommer til å spise opp deres i løpet av en uke og innen første nyttårsdag er alt borte vekk. Jeg vil derimot ha min til min dødsdag – og dø i lykkelig forvissning om at jeg etterlater den til en annen som vil sette stor pris på den. Jeg skal drysse bleke blyantstreker over boken og peke ut de beste partiene for en bokelsker som ennå ikke er født. (s. 62)
Jeg er forundret over hvordan boken traff mitt lesehjerte med en intensitet som inntreffer kun et fåtalls ganger i løpet av et liv. Det hele er så ekte, så genuint og inderlig. Prosessen fra fåmælt, upersonlig korrekthet til uhøytidelig, sprudlende, ertende vennskap er nydelig å følge. Så nydelig at tårene presser på og hjertet nærmest revner. Måten den virkelige og bøkenes verden smelter sammen i denne korrespondansen er dypt vakker i all sin enkelhet. Man vil ikke at historien skal ende.
For mange år siden var det en venn jeg hadde som sa at folk som reiser til England finner nøyaktig det de er ute etter. Jeg sa at jeg var ute etter den engelske litteraturens England, og han nikket og sa: «Det er der». Kanskje er det der, og kanskje ikke. Når jeg ser rundt meg på teppet, er det i hvert fall èn ting som er sikkert: «Det er her». (s. 100)
84 Charing Cross Road kan leses et utalls ganger og er en nødvendighet i alle bokelskeres bokhylle. Anbefales varmt til alle som er glad i bøker. Godt nytt leseår!Kilde: Bok mottatt som julegave.
Les også: Omtalen til (Siljeblomst) og andres formeninger på (Bokelskere.no)

13 kommentarer:

Tine sa...

Jeg vet ikke om det er gaten eller boken som er så kjent. Sikkert gaten, siden jeg har vært i London en trillion ganger. Takk for tips, boken har jeg ikke lest - det vil jeg nå!

Beathe sa...

Åh,som jeg gleder meg til denne boken, håper jeg blir like glad i den som du ble! Bestilte boken i går og i dag fikk jeg epost om at den var på vei,JIPPI!! Så tusen takk til deg og Silje som tipset om denne boken:-)

Hellre barfota än boklös sa...

En av mina favoritböcker genom tiderna.

Groskro sa...

Hm?? Nå fikk jeg lyst til å lese denne altså Ellikken, kanskje jeg skulle se om jeg fant den på Bokklubbens sine sider? :)

Uansett godt nytt år til deg, og hva tror du om Molde MF nå? Litt leit at han forsvant, men jeg har trua på MFK allikvel :)

siljeblomst sa...

Åh, så glad jeg blir av at denne lillestore perlen falt i smak :-). Bonne Annee!

Anonym sa...

Boka er super, men kan også anbefale filmen med samme navn! Med Anne Bancroft og Anthony Hopkins!! https://www.youtube.com/watch?v=vb9CKGpjs90
Hilsen Monica

Anonym sa...

uuups! feil inspiling i lenka! Beklager så mye. Se orginalen!
Monica

Aina sa...

Ei av min favorittbøker - har også filmen med m.a. Anthony Hopkins. Fin den også, men ikkje så fin som boka :-)

ellikken sa...

Jeg må bare innrømme at jeg ikke hadde hørt om boken før jeg fikk den som gave. Eller, sikkert hørt om - uten at det har festet seg. Jeg skal definitivt være på utkikk etter filmen :)

Gro: Jeg tror det går ad dundas. Det bekymrer meg stort at man ikke hører et eneste trenerrykte en gang. United gjør det ikke akkurat fantastisk de heller, så dette er ingen bra start på året!

Berit sa...

Hurra! Boka finnes i e-bokhylla hos Nasjonalbiblioteket, og kan leses gratis av alle med norsk ip-adresse!!
iPad´n er satt på lading, så da er jeg klar til å lese Ellikkens andre bok-tips for i år! Jeg har akkurat lest ferdig "Rebecca" som jeg fikk, og er overbegeistra, spesielt over det frodige språket!!
Jeg takker og bukker og ønsker deg ei fortryllende helg ;o)

Anita Ness sa...

Som du skriver om denne, må jeg jo bare lese den.. (håper den fenger meg bedre en Potetskrell fra Guernsey-;)

Ingalill. sa...

Har alltid tenkt å lese denne jeg, selv om du skrev at hjertet ditt revnet - og selv om du og Silje bare leser bøker jeg er for feig til å prøve meg på.

Siste brevroman jeg leste var Guernsy, muligens den eneste brevroman jeg har lest, kommer ihvertfall ikke på flere ifarta.
Sammenlikning?

ellikken sa...

Ingvar:

Du vet, jeg er det nærmeste den vestlige verden kommer en profesjonell gråtekone. Jeg gråter av alt, og ser det sørgmodige i hva enn det skulle være.

Det er fint mulig å lese denne perlen uten å risikere revnet hjerte, så jeg syns du absolutt burde ta sjansen.

Guernsey-boka har jeg ikke lest, men jeg er rimelig trygg på at 84 er langt bedre. There you go!