29.5.12

Begynnelsen på et farvel, av Ayad Akhtar

Frister en oppvekstroman med en solid dose religionshistorie er dette boken for deg. Forresten, les den uansett hva svaret ditt er.

Hayats foreldre flyttet tidlig på 80-tallet fra Pakistan til USA. I Begynnelsen på et farvel følger vi Hayat fra han er ni til tolv. Overgangen fra barn til tenåring. Barndommens uskyld får et knekk når han introduseres både til religion og kjærlighet. - Samtidig.


Begynnelsen på et farvel (American Dervish) av Ayad Akhtar

Bildet av morens venninne, Mina, har i åresvis hengt på kjøleskapet. Hver dag, morgen og ettermiddag, har Hayat tittet på vakre Mina og hørt morens fortelle om henne og hennes egenskaper. Etter flere år med psykisk og fysisk mishandling, blir hun kastet ut av ektemannen med rettspapirer på at hun blir fratatt sin sønn straks han fyller sju år. Det begynner å haste, og Hayats mor henter henne og gutten til USA.  Hayat vokser opp med henne som en gudinne, og plutselig en dag står hun der, på kjøkkenet med kofferten sin og sønnen. 

Mina snur opp ned på tilværelsen. Hun kommer inn som et frisk pust og blir en fredsmekler i det stadig mer turbulente forholdet mellom Hayats foreldre. Hayat, som har vokst opp med henne som en fraværende og uoppnåelig gudinne, opplever henne som enda mer fantastisk i virkeligheten. Mina tar ham under sine vinger og gir ham undervisning i islam, samtidig som Hayats fasinasjon for henne går over i prepubertal attrå og forelskelse. Undertrykking av de uvante følelsene forsterker hans iver og vilje til å tilegne seg stadig mer islamsk lærdom. 

Faren Naveed, amerikanisert og ateist, er i harnisk over sønnens religiøse interesse. Mina introduseres for Naveed sin jødiske kollega og venn, og de faller for hverandre ved første blikk. Veien blir ikke uventet for kronglete. Selv om han ønsker å konvertere til islam for Minas skyld, vil ikke det muslimske miljøet tolerere ham. Antisemitismen i det muslimske miljøet drukner spiren til lykke for det umake paret. Nok en gang ofrer Mina seg. Ikke for miljøet i seg selv, men for troen. 

Ateisme og fanatisme

Ayad Akhtar presenterer for leseren mangfoldigheten i islam. Hayads far Naveed forakter religion, også islam. Enkelte krefter i miljøet rundt familien representerer en fundamentalistisk religionsutøvelse. Mina står for en åndelig, romantisk side av islam. Hayad selv forsøker i overgangen fra barn til pubertet å videreutvikle barnetroen med elementer fra alle sider av islam. Han søker tilflukt i Koranen for å tilegne seg mest mulig kunnskap. Sterkt inspirert av Mina ønsker han å bli en dervisj, en slags islamsk munk. Dervisjer søker livets mening i et fattig omflakkende liv fylt med bønn og underkastelse.

Han leser seg opp, lærer utenat, men det er ikke alt som gir mening, og det er ikke alt som er like enkelt å tolerere. For hvorfor har så mange muslimske i mot jødene? Det er så mange likheter mellom islam og jødedommen, så hvorfor skal man hate dem?

Forfatteren forteller selv i et intervju med Dagsavisen:
- Jeg vil vise hvor tette båndene mellom jødedom og islam egentlig er. Koranen er mange ting, blant annet en kommentar til Det gamle testamente. Den er nemlig full av referanser til gammeltestamentlige historier, i fragmentert form, som om det er forventet at leseren skal kjenne Bibelen fra før. Likhetene i doktrine, følelse og spiritualitet er mange mellom de to religionene.
Det er ikke ofte man leser bøker som dette. Samtidig er innpakkingen så allmenn: jakten på drømmekvinnen, oppvekst i en dysfunksjonell familie, pubertet, tvil og søken. Språklig er den enkel og nøysom, særdeles lettlest og dialogene er en drøm i seg selv. Forfatteren er ingen lærd mann litterært sett, men med hans fortellerstil og lett satiriske humor blir leseren virkelig revet med.

Absolutt anbefalt

Denne boken bør alle lese. Menn og kvinner, unge og eldre, uansett religion. Boken stiller spørsmål og provoserer. Tar avstand og forener. Leseren blir opplyst, underholdt og berørt.Les gjerne den litt mer profesjonelle omtalen (og anbefalingen!) publisert i New York Times. Ser frem til norske bokbloggeres syn på boken. Jeg håper og tror flere enn meg vil omfavne Begynnelsen på et farvel. Tusen takk til Cappelen Damm for leseeksemplar.

4 kommentarer:

linesbibliotek sa...

Denne la jeg merke til på forlagets nettside og syntes den virket bra. Med en så overbevisende anbefaling frister den enda mer! Jeg legger den til min stadig voksende ønskeliste, jeg:-)

astridterese sa...

Denne havner på min ønskeliste også. Det var et utrolig flott innlegg du har skrevet om boken og det ga meg virkelig lyst til å lese den. Takk for flott tips!

annkolaas sa...

Denne vil jeg også ha. Jeg er jo religionslærer, for svarte!(Nå setter jeg meg ned og venter ved postkassen. Hører dere, Cappelen Damm?) Og ja, god omtale. What else is new, liksom..?

Ingalill. sa...

Fikk denne overraskende i posten idag, så jeg skummet gjennom og fikk med meg at ALLE burde lese.
Får vel ta deg på ordet da!