20.10.18

En liten bok om kjærlighet, av Ulf Stark

Lite er en hyggeligere tradisjon enn å bli lest for, eller selv å lese for barn eller barnebarn i adventstiden. Denne vesle boka vil gjøre både voksne og barn ømme om hjertet. 


En liten bok om kjærlighet, av Ulf Stark og Ida Björs (ill.) 
Illustrert roman for store barn. Utgitt på norsk i 2018. 

Elsa er ikke like pen som de andre jentene i klassen, men hun er likevel verdens vakreste. Fred kan ikke se seg mett på henne. Hun er kraftig bygd med Skippern-armer og hodet er en eneste stor krøll av krusete hår. Dessuten er hun så tøff at han nesten ikke tør snakke med henne. Eller, han tør, men det er ikke alltid det som kommer ut av munnen hans er det han egentlig prøver å si. 

Andre verdenskrig ligger som et bakteppe gjennom hele historien. Pappa er borte, han er vakt ett eller annet sted langt borte, og mamma savner ham så fælt at hun gråter. Også gråter hun over at det er vanskelig å få tak i alt de gjerne skulle hatt tak i. Og gråter litt til bare fordi hun er så sliten. Så Fred hjelper til det han kan, slik som unger på den tiden måtte. Han selger juletrær om ettermiddagene, og forsøker å få med seg alt læreren snakker om på dagtid. Det er ikke så vanskelig, for læreren er den beste han noen sinne har hatt, og det sier ganske mye, selv om han bare har hatt to fra før. 

Ulf Stark har med denne lille boken om kjærlighet skrevet en gammeldags fortelling i spedd lun og god julestemning. Alle er snille, selv de som kan virke litt bøllete. Den eneste som er slem er en liten mann med rar bart, men han er så langt borte at man ikke trenger å bry seg om ham. Her er ingen store ord om krigen, ingen brutaliteter. Bare helt dagligdags om utfordringene i en vanskelig tid, med matvarerasjonering, familiesplittelser, savn og bekymringer. Godheten menneskene imellom og den kriblende barnlige forelskelsen skjuler de tunge realiteter, og pakker det hele inn til en riktig søt fortelling. 

Bare pappa snart kunne komme hjem! 

Kilde: Leseeksemplar. 

2 kommentarer:

Tine sa...

Denne har jeg liggende i ulesthaugen min, skal sannelig legge den litt lengre opp :) Takk for fin omtale, og ha en riktig deilig helg!

ellikken sa...

Kanskje den kan fungere i barnehagen også? :)