27.10.18

Det jenter er lagd av, av Elana K. Arnold

Målet helliger midlene: Det fins mange ungdomsbøker jeg syns er bedre skrevet, men få er like viktige som denne. For spør deg seg: Hvor mange ungpikeromaner har du vel ikke lest, hvor hovedpersonens mål er å kapre drømmeprinsen? I «Det jenter er lagd av» har hun allerede fått ham. Så starter fortellingen. 


Det jenter er lagd av, av Elena K. Arnold
Ungdomsroman. USA. Utgitt på norsk i 2018

Og selvsagt er drømmeprinsen en frosk, en tosk. Foret av samfunnets forventninger, morens formaninger og medias fokusering på det ytre, har seksten år unge Nina gjort alt hun kan for å tiltrekke seg denne gutten. Når hun først har fått ham starter en ny kamp: Beholde ham. 
Les også: (Utdrag fra boken)
Nina lærte tidlig, som jenter før henne til alle tider har gjort, at hun må være slik og gjøre sånn for å holde på guttens interesse. Kle deg på den måten, vær attraktiv, vær glad, aldri si nei. «Det finnes ingen ubetinget kjærlighet» sier moren. «Når som helst kan han slutte å elske deg. Du må hele tiden gjøre deg fortjent til kjærligheten». 

Et sted på veien gjør hun en feil. Han vil ikke mer. Nina står på bak bakke. Bestevenninnen som ble glemt i forelskelsens rus er borte. Moren er fraværende. Hun er ensom og mangler retning, full av feil og mangler. Venninnene som solte seg i glansen av det en gang så populære paret, forsvant sammen med ham. Ninas vakre ytre falmet like raskt som bruddet. 

Ikke rart han ikke lenger vil ha henne. Hun jobbet ikke godt nok med seg selv. Hun var ikke bra nok, ikke flink nok, ikke pen nok. De hadde ikke nok sex, og hun klarte aldri komme, hun var alltid for opptatt av at han skulle ha det godt. 

Nemlig. Så brutalt ærlig er denne ungdomsromanen. Det er tenåringssex, orgasme, mens, til og med abort. Alt det vi helst forsøker å lukke øynene for, det delvis eller absolutte tabubelagte, som knapt nok en eneste forfatter våger å skrive om. I alle fall ikke i en ungdomsroman, på ungdommers premisser. 

Disse tabuene er alle sammen kroppsrelaterte. Samfunnets konstante fokus på det perfekte disharmonerer kraftig med realitetene. All streben etter idealkroppen, toppkarakterene, likes og følgere resulterer bare i evinnelig dårlig samvittighet og skamfølelse. Vi mister oss selv, den vi egentlig er. 

For vi er aldri bare en kjæreste. En søster. En venninne. En datter. Vi kan ikke eies av noen, vi er først og fremst bare oss selv. 

Og det er mer enn godt nok. 

Kampen for det ideelle er ikke noe nytt fenomen. Slik har det vært til alle tider. Forfatteren synliggjør problematikken ved å flette inn egne kapitler i form av Ninas skoleoppgaver. Alle er de inspirerte av hennes drømmer eller religiøse legendefortellinger om unge piker, en historie over mange, mange århundre om dyrkelse, utnyttelse og misbruk. 

Joda, det fins helt klart mer velskrevne ungdomsromaner der ute. Og kanskje er det litt vel satt på spissen. Kanskje er fortellerstilen også i overkant tell and show. Samtidig er det troverdig, igjenkjennbart, unektelig fengende og samtidig ubehagelig. 

Om du skulle være i tvil om intensjonen, les etterordet og din skepsis vil forsvinne som dugg for solen. Avslutningen er gull verdt. Boken er rett og slett altfor viktig til å ikke fremsnakkes. 

Trolig kvier du deg, alt det ubehagelige tatt i betraktning, for å gi boken som gave til en tenåringsjente du er glad i. Nettopp derfor bør du gjøre det.
Kilde: Leseeksemplar.


4 kommentarer:

Tine sa...

Der lokket du meg rett i fella. Jeg har prioritert boken langt ned i kjelleren, etter først å ha vurdert å gi den til niesen min på 15. Når du skriver om alt det kroppslige den inneholder tenkte jeg, yess jeg valgte riktig, men så sier du også at jeg kom til å gjøre akkurat det. Skal jeg våge å hente boken og gi den til henne? Det er litt skummelt, det har du rett i, men så har jeg gjennom årene lært meg å stole på deg :)

Beathe sa...

Der hadde du skrevet om boken! Helt enig med deg her, det er kanskje ikke den mest velskrevne ungdomsboken men samtidig er det mye lærdom for ungdommen her og det skal man ikke kimse av! Jeg hadde glatt gitt denne til en ungdom!

Ina sa...

Det er ikke mange ungdomsbøker jeg har likt, men noen,selv om jeg har lest en del av dem. Skal sjekke ut denne. =)

ellikken sa...

Tine: Ungdommen blir pepret med langt verre, så det er neppe noe som er nytt i boken - bare satt på spissen til ettertanke og motivasjon til å ta bedre vare på seg selv. Fordi man fortjener det.

Beathe: Ja, husker omtalen din for lenge (?) siden og allerede da hadde jeg kladden klar... Kjekt med bøker som modnes underveis og som blir værende :)

Ina: Befriende lite kliss, i alle fall lite av det romantiske klisset!