10.7.17

Lest og ulest, halvveis i 2017

Det er 10. juli og jeg har nettopp innrømmet overfor meg selv at jeg ikke bare lider av liten TID til å lese, men også av meget laber leseLYST.

I stedet for å putte boken jeg holder på med ned i veska for lesing på buss og tog, skylder jeg på sliten rygg og oppdaterer heller Facebook to ganger hvert minutt. I stedet for å lese på kveldstid ser jeg TV uten å egentlig se på TV. Jeg legger puslespill på nettbrettet til øynene skrumper inn. Jeg dupper av i sofaen. Jeg tar til og med heller oppvasken enn å lese. Så langt har det altså gått.

- Og slik har det egentlig vært lenge. Mest mangel av tid, altså, men nå også lyst. Halvveis i året ligger jeg derfor dårlig an vedrørende mine lesemål. Jeg begynte 2017 i overkant friskt og optimistisk, men det dabbet kjapt av. Lesemål #3 er stadig på 0. Faktisk ikke bare på 0, men også på 0 og 0. Ikke har jeg lest noe av Skram. Ikke har jeg lest noe av Undset. Ei heller noe av Gabo. – Noe som også påvirker #4: Off the shelf, bokbunken med dårlig samvittighet. Det vil si. Jeg har plukket opp Zadie Smiths’ White teeth og lest første kapittel, mest for syns skyld. Jeg elsker persongalleriet hun skaper i bøkene sine, men det er litt for mye sagmugg og tomrom i hodet mitt for tiden.

For tiden koser meg i sneglefart med Edvard Hoem-bøker. Hans slektsromaner inspirerer meg til å ta opp igjen slektsforskningshobbyen, og vips: dårlig samvittighet også for det.

Hvor tullete er vel ikke slikt.

Veldig.

I alle fall. Siden forrige hjertesukk har jeg vært sykemeldt i to uker og fikk da lest ut svimlende … to bøker. En bok som kommer ut på markedet i høst, og en liten roman som bød på både opp- og nedturer. Førstnevnte gleder jeg meg virkelig til å se om fenger folket, for selv likte jeg den skikkelig, skikkelig, skikkelig godt. Omtale er skrevet og tjo og hei, akkurat hvorfor jeg likte den så godt kan leses 10. august. Om en måned kan jeg altså skilte til et ordentlig innlegg. Det er da enda noe.

Snart er det sommerferie. Ikke at jeg får lest i ferien: Av 19 dager fri vil petanque kreve sitt i minst 16 av dagene. – Men på flyturene, da, DA kan og vil jeg kanskje få lest litt. Som f.eks. i en Undset-bok.


- Om jeg da ikke velger å anta at medbrakte bøker vil bety overvekt på bagasje. Jeg kjenner jeg nødig vil slite ut ryggen til sjauerne på flyplassen.

4 kommentarer:

Kleppanrova.com sa...

Det er sundt å ta et avbrekk, ikke heng med hode av den grunn. Er man ikke opplagt skal man gjøre noe annet slik nesten alle andre gjør, - ser på tv osv...
Stopp opp, bare gi deg selv tid og IKKE FØL NOE LESEPRESS!
uff, nå følte jeg meg som lærern!
Ha en strålende sommer og kos deg med de flotte kulene dine istede og lykke til..

Tine sa...

Ikke stress med lesingen Eli, men tv? facebook? det er vel under din verdighet :) Kos deg med sporten din i sommer, det ser ut som dere har det kjempegøy sammen :)
Takk for koselig hilsen hos meg, nå har vi installert oss i leiligheten i Reykjarvik og skal nyte 10 kalde spennende dager her :)

Ingalill. sa...

God sommer Eli!!
Jeg hører til de som blir glad hver gang andres lese/blogglyst dabber av. Det gjør det så mye lettere å følge med. Leste kun 3 bøker i juni. La oss kalle det sommerferie..

Elida sa...

Eg har slitt med dårleg leselyst i fleire månader, og har konkludert med at det er seinvirkninger etter eit dødsfall i februar som overhode ikkje var verken varsla eller eg var førebudd på. Dei siste dagers sommerferie har bydd på lesestunder, og eg ser lyset i enden av tunnelen. Det skal imidlertid ikkje mykje til for at eg detter av, og må velge mine papirbøker (og legg merke til formatet) med omhu. Lydbøker derimot er min redning for labre leselister, og eg har høyrt meg gjennom 5-6 bøker som eg er usikker på at hadde blitt lest i papir.

Ikkje stress, og heller nyt dei få stundene du får. Lykke til med petanque-turneringen :-)