21.6.17

I skumringen synger svarttrosten, av Linda Olsson


Jeg har på ingen måte gitt opp verken lesing eller blogging, men av og til biter realitetene. I min to-ukers time out fikk jeg lest litt, i det minste mer enn jeg har gjort siden april. En av bøkene jeg leste er skrevet av forfatteren bak La meg synge deg stille sanger, og den vil jeg gjerne skrive noen få ord om. - Den hadde noe ekstra ved seg, til tross for en skuffende siste halvdel.


I skumringen synger svarttrosten, av Linda Olsson
Svensk. Utgitt på norsk i 2015.

La meg synge deg stille sanger tok meg med hud og hår. "Jeg klarte ikke stoppe. Jeg stoppet ikke før siste ord var blitt lest og boken for lengst hadde lirket seg inn i hjertet mitt. For meg er boken vidunderlig. Vidunderlig trist. Vidunderlig sår. Vidunderlig fin." skrev jeg i min omtale. Det var noe ved hennes beskrivelser av ensomhet og sorg som virkelig krøp inn under huden min. 


Også i Olssons I skumringen... møter vi mennesker i sorg. Persongalleriet er lite, i all hovedsak begrenset til tre personer, en kvinne og to menn, bosatt i samme boligkompleks. Elisabeth flytter inn etter et samlivsbrudd - og sammenbrudd. Enkemannen Otto lever et rolig liv hvis eneste sosiale lyspunkt er naboen Elias sitt ukentlige middagsbesøk. Elias selv holder seg også mye for seg selv, inne i sin egen leilighet hvor han skaper tegneserier, i mangel av skrevne ord. Snart har han laget en egen roman av tegninger, en historie om hun som gjemmer seg bort. Hun som setter fra seg bøker utenfor døren hans, Hun som er som en skygge av seg selv. For Elias ser Elisabeth, nærmer seg forsiktig, lokker henne ut av skallet. Akkurat som Otto gjør. Forsiktig, forsiktig.

Det er nettopp denne umake forsamlingens samhørighet og felles trøst som gjør romanen vel verdt å lese. Olsson har en uvanlig god evne til å skape en vemodig stemning man øyeblikkelig glir inn i. Elisabeths depresjon er troverdig. Behovet for å være der for henne, lytte, stryke henne over kinnet, gjør at du ikke klarer å legge fra deg boken.

- Så når Otto lokker med seg Elisabeth på daglige svømmeturer og de etterhvert blir et par, forsvinner stemningen som holder leseren i ånde. Til og med Elias finner kjærligheten. Og det hele toppes med en felles sommerferie i sus og dus. Der første halvdel nærmest lokker leseren inn i mørket, fremstår andre del som lettvint og usannsynlig. 

Den åpne avslutningen redder heldigvis inn helhetsinntrykket. Det hindrer likevel ikke å stemple romanen som en av de få man med god samvittighet kan legge fra seg halvlest. Om du greier å stoppe i tide vil til gjengjeld den første halvdelen være riktig fin - og verdifull - å lese.
Kilde: Lånt av kollega.

Andre bloggere: I skumringen synger svarttrosten ble behørig omtalt i mange bokblogger for et par år siden. Om du ønsker å lese andres syn på boken anbefaler jeg spesielt innlegget til Rose-Marie.

4 kommentarer:

astridterese sa...

Å, men den er da fin! :-)
Jeg likte de første bøkene hennes bedre, men det var noe i denne og jeg falt for, uten at jeg er istand til å sette ord på det nå. Det var noe med den uendelige tålmodigheten og evnen til å møte noen på en så forsiktig måt :-)
Ha en fin kveld!

aariho sa...

Vi har akkurat lest denne i Bokleserklubben vår, og der kom det fram delte meninger. Sjøl las jeg den for et par år siden, og da jeg gikk tilbake og las omtalen, hadde jeg stort sett positiv omtale, men reagerte på slutten. Jeg likte også de første bøkene hennes bedre.

Siri sa...

Jeg har boken "La meg synge deg stille sanger", men ikke fått muligheten til å lese den enda. Tror jeg prioriterer å lese den først :)
- Siri

Ellikken sa...

Astrid Terese: Joda, men neida. Altså, jeg skulle så gjerne ønske midtpartiet holdt meg naglet på samme måte som første del og avslutningen. For de første hundre sidene var virkelig bra stemningsmessig. Når barrieren først ble brutt gikk ting FOR fort, syns jeg.

Aariho: Veldig bra på sitt beste, men skuffende kjedelig på sitt dårligste - slike bøker får man ikke så fort ut av systemet.

Siri: Så hyggelig å høre fra deg! Håper du liker "La meg...". Dykk ned i vemodet og gråt en skvett :)