30.4.15

Lest og ulest i 2015: April

I april måned har jeg gjort skam på de tre foregående eksepsjonelt gode – til meg å være – lesemåneder så langt i 2015. Jeg har lest den unette sum av fire (4) bøker.

Ikkje bra, ikkje bra.

Derimot er jeg veldig fornøyd med min opplevelse av disse. Det store høydepunktet må sies å være Gabo-boken Om Amor og andre demoner. Dels fordi det oppfyller mitt kjære prosjekt, dels fordi den var knakende god. Jeg elsker den mannen. Science Fiction-romanen Marsboeren var høyst fornøyelig, og jeg koste meg rett og slett inderlig mens jeg leste. Også den norske romanen Karikaturen fra i fjor, likte jeg overraskende godt.

Lest i april

Jeg har i tillegg kommet halvveis i Snø fra Brasil av Adriana Lisboa. Jeg har enda ikke kommet helt under huden på den, men leter fremdeles etter grunnene til at andre bloggere har tatt i bruk superlativer. Jeg forsøker å ikke avbryte boken, men jeg er nær ved å gi opp. Enn så lenge er omslaget og papirskjæringen de beste grunnene til å fortsette.

Flittig og samvittighetsfull som jeg er har jeg selvsagt blogget i det lange og det brede om bøkene:

Like samvittighetsren er jeg ikke overfor Med bok og palett som er utlovet en liten pakke i posten. Til mitt forsvar kan jeg bare hoste frem noe sånt som at det er hyggelig med overraskelser i posten, og med såpass lang ventetid blir man i hvert fall gledelig overrasket når det først kommer.

Kulekasting og torturkamre

Siden jeg har lest så lite, har jeg gjort andre ting. Mye tid og energi har gått med til petanque. Rankingsesongen startet 2. påskedag, og det er et kappløp med tiden om å komme i form. Apropos påske ble denne tilbrakt på mitt kjære Nordmøre, sammen med en horde nær familie. Nydelige dager stappfulle av verdifull tid. En ukes tid senere dro jeg og han-som-knapt-får-plass-på-grunn-av-alle-bøkene til Vilnius for å feire 40 års dagen hans. Med oss tok vi et vennepar, og vi fikk en strålende fin langweekend sammen. Byen anbefales!

En nokså talende stemningsrapport. Ellikken er særdeles happy og euforisk. De andre noe hoderystende skremt.

Og er du der kan du ikke gå glipp av to ting: bokkafeen Mint Vinetu (i min desperasjon etter litt ekstra tid der inne var jeg så toskete å spørre gutten bak disken, selvsagt med nesa i en bok, bless him, om de serverte øl der inne) og museet i KGBs hovedkvarter. Førstnevnte var fantastisk inspirerende, sistnevnte var uforglemmelig.

Slektshistorie

Men den egentlige, egentlige, egentlige grunnen til at jeg har lest såpass lite bøker, er at jeg etter årelang fascinasjon for deler av min slekt, har bestemt meg for å skrive ned alle historiene. I første rekke konsentrerer jeg meg om min bestefars søskenflokk. Jeg har lest bygdeboka i filler, spurt og gravd, lett i digitaliserte kirkebøker og boltret meg i slektgranskningsforum. Mye visste jeg fra før, men enkelte andre ting har nærmest slått pusten ut av meg. Jeg koser meg veldig i denne skriveprosessen, og håper å klare å vinkle det slik at også andre har glede av historiene og tankesprangene.

Noe håndfast, mer inngående, enn dagboksider jeg i forsøk på selvsensur har brent eller scrapbookalbum med mer vekt på pene mønsterark enn tekst. Jeg håper jeg kommer i mål.


Skriv ditt liv, av Kjersti Wold
Inspirasjonsbok om skriving. Utgitt i 2015.

En bok jeg har høstet tiltakslyst og inspirasjon fra, er 2015-utgivelsen Skriv ditt liv, av Kjersti Wold. Jeg har alltid likt å skrive, også om meg selv, og denne boken pusher på tanken om å faktisk skrive til noen. Gi fremtidige generasjoner muligheten til et unikt innblikk, et riktig tidsbilde, bli kjent med deg som person. 

Boken inneholder også en rekke skriveoppgaver jeg har stor sans for. I tillegg inneholder boken en rekke tips til hvordan du kan skrive ned din familiehistorie, med alt fra konkrete opplysninger til intervjuer av eldre slektninger. Trykk (her) om du vil lese utdrag fra boken. Midt i blinken for meg personlig, altså. Spennende, spennende!

Leser i mai

Jeg må nødvendigvis lese ferdig boken jeg holder på med, så får tiden vise om min standhaftighet er verdt det. Mer lysten er jeg på å kaste meg over Gabos selvbiografi, som jeg kom over på et loppemarked denne måneden. Om en måned kommer fasiten.

10 kommentarer:

aariho sa...

Fantastisk flott og grundig oppsummering av måneden. Og for all del, ikke tenk på at du ikke har sendt noe til meg. Jeg elsker overraskelser! Ønsker deg en fin lesemåned i mai. Sjøl skal jeg være litt på hytta, noen dager i Berlin og resten barnepasser, så bøkene kommer innimellom når det passer seg sånn.

Beathe sa...

Åh, "Skriv ditt liv" har jeg lyst på så tusen takk for påminnelsen! Jeg drev litt med slektsgransking for mange år siden, og kom tilbake til 1600-tallet, utrolig spennende! Jeg kom over noen slektsbøker som het "De fire store sunnhordlandske" slekter hvor blant annet stamfaren min er en uektefødt sønn av baronen i Rosendal. Ja,så er jo oldemoren min fra Mogstad, Surnadal så litt slekt har jeg nok der oppe en plass. Ønsker deg en fin langhelg, Eli og en fin lesemåned i mai.

beroene sa...

Petanque er sikkert morosamt, når ein skjønnar det - noko eg ikkje gjer. Slektsgransking har aldri interessert meg, men eg hadde ein far som var umåteleg opptatt av slekt, familie, anar, formødre og forfedre. Så kan hende ligg interessa latent i meg óg. Du har to tidkrevjande hobbyar i alle fall - og fullt forståeleg at det går utover lesinga.
God helg!

Anita Ness sa...

Jeg har faktisk gått et kurs i slektsgransking og biorgafisk skriving, med Liv MArit (?)- hun som har skrevet et par slekstgranskinsgbøker, og Merethe Morken Andersen. Veldig bra. Vet bare ikke når jeg skal få jobbet mer med det.. en dag. Onkel min forsket en del på den siden av slekta, så der finnes det alllerde en del..
Selv om du ikke har rukket å lese så mye har du jo gjort masse annet. Kan ikke rekke alt heller.. pen tpå hvordan du liker selvbion tile Gabo. Ha en fin helg.:)

Tine sa...

Skal si du har det travelt, ikke rart at lesingen må vike. Slektsgransking høres veldig spennende ut, og har du "historier" i slekta, er det ikke rart du vil vite mer. Blir det bok av det kanskje? Lykke til med kulekasting i helgen, er vi i parken kommer vi definitivt bortom :)

Kleppanrova.com sa...

Da er vi to som ikke har lest mye i april, men slik er det noen ganger. Man skal bruke livet til litt av hvert og kose seg med det.
Det er spennende med slektshistorie, det var egentlig slik jeg begynte å blogge fordi at vi fant så mye spennende dagbøker og tegninger som pappa og broren hadde laget under krigen. Dette fant vi når vi tømmte barndomshjemmet vårt i Asker og det var litt av et funn. Går du på bloggen min under Kleppan Historie ligger det pent og ryddig der etter årstall. Jeg har mye mer, men gikk lei.
Det som er morsomt er at siden det ligger på nettet har jeg fått kjempegode tilbakemeldinger fra folk som kjente de og fra slekt og fam. jeg har skrevet om, men aldri sett eller møtt. Ha en flott helg!

Ina sa...

Heldig du som har en hobby å fordype deg i. Jeg har bare bøkene. Jeg malte landskapsmalerier før i tiden, men siden jeg er pasient og i dårlig form i det tredje året på rad, er det på vent. Fint innlegg:)

Ingalill. sa...

Grundig som alltid, frøken.
Når det gjelder slektshistorie har jeg familie som gjerne forteller om alle ledd - helt tilbake til Harald Hårfagre, og også kan fortelle når slektslinjene til alle par i familien ble overlapper. Jeg og min utkårede er foreløpig fri fra innavlsmistanker da vi krysset på 500-tallet engang. Søstera min derimot som valgte mann fra samme by - er ute å kjøre med bare noen skarve århundrer imellom.
Jeg skal love deg at det er mye snusk oppigjennom åra -)

annkolaas sa...

Jeg la diskre bort "Snø fra Brasil" og kjente meg litt skamfull ettersom alle andre bruker, som du sier, superlativer. Men nå, NÅ! når du skriver at du sliter litt med den så har jeg ingen dårlig samvittighet og slår meg til ro med det. Svigerbror driver med slektsforskning, kanskje jeg skal kjøpe boken til ham? takk for tipset!

Safa Sadat sa...

Hei alle sammen, jeg heter Aisha Sadat, jeg er gift i 20 år med mannen min, og vi har to sønner, eldste en 16 år og yngre er 11 år. Mannen min elsket meg veldig, men det ble til et punkt da han engasjerte seg i en affære med en kvinne som er hennes kollega. Jeg har aldri forestilt meg det, men på en eller annen måte endret holdningen hans til meg og barn seg, den sene han kom fra jobb fikk meg til å tenke over saken. Selv på mitt 20-års bryllupsdag i mars holder jeg meg borte fra sex da vi lover å gjøre det på bryllupet jubileumsdag, 15 dager før bryllupsdagen, tilsto han at ja, han hadde sex med sin kollega.
Han brakte henne i sengen min da jeg var ute på jobb, det betyr at følelsene mine var helt ubrukelige for ham, min mentale tilstand er full av kvaler, jeg tror jeg ikke kan glemme og gjenopprette smertene, denne kvinnen hadde full kontroll over henne og jeg har aldri ønsket å gjøre det med vold, hun vil vinne over meg når hun er skilt, hun sa at hun var sjalu på forholdet vårt, og hun vil ødelegge meg ved å ta mannen min. Jeg måtte diskutere det med en venn som ba meg finne en god stavebeslag, for det første trodde jeg aldri på denne cast-rettskrivningen, men jeg må prøve den før jeg kom over PROFET NOSA UGO-e-posten på internett om hvordan han har hjulpet så mange mennesker med å få eksen tilbake og hjelpe til med å fikse forholdet og gjøre folk glade i forholdet og noen andre historier om åndelig sykdom og mer.
Jeg forklarte situasjonen min for ham, og han hjalp meg med å utføre noen bønner, noen urter og røtter og et lite offer som jeg gjorde, og i løpet av 7 dager kom han tilbake for å be om unnskyldning, og det var bare et mirakel for meg. Jeg er glad i dag at han hjalp meg, og jeg kan stolt si at mannen min nå er med meg igjen og at han nå er forelsket i meg som aldri før.
Trenger du hjelp i forholdet ditt som å få tilbake mannen din, kona, kjæresten, kjæresten, vinne lotterier, urtemedisin mot sykdom, HIV, kjønnssykdommer, astma, leddgikt, feber, hjerneslag eller noen form for sykdom, åndelig problem , Jobfremmelse, seere som leser innlegget mitt som trenger hjelp til livsutfordringer, bør kontakte PROPHET NOSA UGO, og du vil være glad for at du gjorde det.

E-post: karnataka.temple@gmail.com
WhatsApp: +34631686040