31.10.14

Lest og ulest i 2014: Oktober

Heia Bloggen,

I denne månedsoppsummeringen har jeg faktisk noe å fortelle! Oppramsingen av bøker lest blir som en bagatell å regne. Best å få det overstått: 

Bøker lest:
  • Hellemyrsfolket III | S G Myre, av Amalie Skram
  • Hellemyrsfolket II | To venner, av Amalie Skram
  • Hellemyrsfolket I | Sjur Gabriel, av Amalie Skram
  • Kaoshjerte, av Lise Forfang Grimnes (les min omtale)
  • Frå Asker til Eden, av Alfred Fidjestøl (les min omtale)
  • Emo-Elliken og jakten på Johnny Dean, av Tiger Garte (les min omtale)

Seks bøker lest, hvorav to er ungdomsbøker, en er biografi/sakprosa og tre er blant de fremste i norsk litteraturhistorie. Fjerde i rekken er så smått påbegynt.

Med disse seks er jeg oppe i 48 leste bøker så langt i år. Jeg ligger i den berømmelige ruten, selv om jeg ikke helt har markert hvor på kartet endestasjonen er. Minst like mange som det er uker i året er en grei målestokk. Ikke at jeg har sagt det høyt. Ei heller skrevet det. 


Høydepunktet


Det er nesten ikke til å fatte, men i denne måneden har jeg vært kulturkjerringsosial. Igjen, får jeg nesten si, med forrige måneds Bokbloggertreff friskt i minne. Anledningen var medblogger Knirk sin boklansering av debutromanen Kaoshjerte. Helt topp ungdomsroman med kombinasjonen norrøn mytologi, persiske fortellinger og storbyrealisme. Vennskap, kjærlighet og jakten etter sine egne røtter. Morsom, spennende og fin. Virkelig fin. 


Loppemarked

Et av livets gleder er loppemarkeder og dens posesalg av bøker. Loppemarkedets siste dag, aller siste time, fløyta går og Ellikken løper febrilsk rundt i bokavdelingen og gjør alt annet enn å beherske seg. 

Denne høsten har jeg vært på kun ett eneste loppemarked. Det funket det også. Jeg har jo ikke godt av det. Sånn egentlig. (Bare ikke fortell det til samboeren min, vi later som om jeg har kontroll, gjør vi ikke? Jo, hjelp meg med det) (Takk)

For en gangs skyld sprengte ikke plastposen. Jeg behersket meg. Litt i alle fall. Ok, så kapret jeg den største posen jeg kunne finne. Ok, så holdt jeg, klok av erfaring. posen som en baby. Altså under, ikke i hankene. Ikke at babyer har hanker, men du skjønner. Ja.

Og. Poden hamstret krimpocketer og samboeren hamstret skrekkfilmer på dvd. Det ble knapt nok plass til mine bøker. Kvaliteten, derimot. Herrefred så fornøyd jeg er med fangsten!

- Sa hun med hvinete stemme, oppsperrede øyne og fårete smil.


Jo da. Kan hende jeg har et par-tre utgaver av Enke for et år fra før. Uansett, Doris Lessing er endelig i mitt hus! Velkommen, velkommen. Og Esme har jeg kikket etter i evigheter. Ta-raaaaaaaaa, godt utlest, smått møkkete utgave får så være. Jeg kan alltids gi den bort etter at jeg selv har lest den. Yeah right.


Unnskyld Sigrid Undset, men i år har det vært Amalie Skram-lidenskap al maz. Hellemyrsfolket i veskevennlige utgaver ga meg hjerteklapp. Og biografien gleder jeg meg stort til å lese. Amalie rocker fletta av de fleste. Kanskje alle. Kanskje til og med av Sigrid. 


Jeg mistet nesten pusten da jeg kom over Arne Garborgs biografi. En av bøkene jeg leste denne måneden omhandlet blant annet ham, og boken ga meg virkelig lyst til å lese mer om Garborgene og deres liv og virke. Kanskje jeg ikke lover noe dato for lesing av denne, men glad, det ble jeg. 


Jeg elsker illustrasjonene til Max Estes. Lykken var derfor stor da jeg kom over en bok av ham i barnebokavdelingen. Mulig jeg dyttet bort en unge eller to i min ekstase, men målet helliger som kjent midlene. Neida. Tulla. Dytta bort mødrene deres, derimot, det kan jeg nok ha gjort.

Leseeksemplarer

Som om ikke det var nok. - Det kommer neppe som en overraskelse enn at bokhøsten unektelig drypper litt ned på meg også. Mengden bøker, bedt om eller overraskende, som har havnet i postkassen til undertegnede de siste månedene, er oppsiktsvekkende.

Oppsiktsvekkende i den forstand at jeg liksomskulle begrense meg. Du vet. Lese gamle godbiter, ikke bare nye. Men så er det jo Bokbloggerprisen og dens nominasjonsprosess, og og og. 

I alle fall, disse gleder jeg meg ekstra til å lese:

Og jo da. Jeg venter fem nye bøker i løpet av de neste dagene. Det er nesten, men bare nesten, at jeg blir flau.

Heldigvis er det alltids noen som tar enda mer av enn meg. Noen innreder et helt loft til sine bøker, for eksempel. 

(Skullesågjernehatt!Noenmåkjøpeetgigahustilmeg!Værsåsnillværsåsnillværsåsnill!)

Bøker ulest

Mange. Ingen nevnt, ingen glemt. I helgen skal jeg avslutte mitt opphold i Hellemyren, og jeg gråter litt allerede. Lørdagskvelden skal jeg underholde meg selv ved å heie på Linnea og bli inspirert til å kaste meg over hennes Kjære. Etter det kommer jeg til å bli perpleks i villrede over hvilken bok som blir neste. Det er litt vondt og litt deilig på samme tid. Du vet. Gondt.

Jeg gleder meg til å ikke klare å bestemme meg. Det ordner seg jo, det gjør jo det. 30. november-ish får vi svaret. Hurra!

11 kommentarer:

Silje sa...

Kjennr så godt igjen det med å begrense inntaket av nye bøker fremfor da man allerede har ulest i bokhyllen. Leseeksemplarene har rast inn, og må innrømme at jeg har bedt om de aller fleste eller sent ja, takk på en forespørsel, det er jo enda enklere å falle for den. Noen har jeg til og med fått to av! Og så begynte jeg såvidt på jobb igjen på skolebiblioteket etter permisjon der jeg kjøper inn nye bøker jeg også vil lese. For ikke å snakke om Kindlen, der du kan kjøpe bøker og få dem ved et trykk, Et trykk altså.

Kjære har jeg ønsket meg til bursdagen eller jul, noe må jo spares til ønskelisten også. Amalie Skram har jeg hatt som mål å lese i flere år nå. Leste Sjur Gabriel på ungdomsskolen, men har ikke lest de andre. 2015 får bli året! Sigrid Undset må også leses snarest og loppemarkeder skal jeg holde meg unna.. Takk for nok et fint og underholdende innlegg!

Tine sa...

Så kjekt å høre at du er på lag med Amalie Skram. Hadde det ikke vært for at det er utsolgt, skulle jeg lokket deg til Bergen for å se stykket, det er knallbra. Skjønner godt at du fryder deg over Kaoshjerte, det gjør jeg også, er så stolt over å nesten kjenne forfatteren :)

Anita Ness sa...

Mange fine bøker lest, kjøpt og fått. Spent på kaoshjerte jeg også.God helg til deg.:)

aariho sa...

Flott oversikt fra oktober! Og mye god litteratur. Tror jeg må lese flere av de gamle klassikerne, når jeg får tid til overs.(???) Jeg har ikke laget ferdig min oversikt enda, men den blir nok noe enklere enn din flotte!

Groskro sa...

Jeg skal lese Kaoshjerte denne uken, for da er jeg på ferie, den gleder jeg meg til å lese altså etter alle de fine omtalene.

Den boken "Kjære" kunne jeg også ha tenkte meg til å lese.

Ha en fin helg Elliken! :)

Lena sa...

Jeg elsker Amalie Skram, og har fremdeles til gode å lese Hellemyrsfolket. Nå rykker den absolutt fram i køen. Lesingen går trått for tiden, det er så mye annet som stjeler tid - og jeg får nesten pusteproblemer av å se hvor lite bøker jeg har lest i år og hvor lite tid det er igjen. Ææ! Må skjerpe meg! Jeg vil også lese "Kjære", og "Kaoshjerte" og John Green og og og... Jeg koser meg med Vigdis Hjorth så lenge.

Elin sa...

Jeg burde egentlig lest mer av Amalie skram, har kjøpt meg flere av bøkene hennes på brukt marked :)

Ellikken sa...

Silje: Jeg er så glad jeg ikke har forvirret meg inn i den virituelle bokverden. Det ville tatt helt av for meg. Nå har jeg tross alt en viss kontroll ;-) (samme hva visse andre mennesker i min husstand måtte si om den saken)

Tine: Gjett om jeg gjerne skulle vært på det stykket...!

Anita: Ingen grunn til å vente! Og kos deg massivt i Sydenland :)

Åshild: Klassikere er nettopp klassikere for en grunn. Det er bare dette med tiden, da. De er jo evige, så de kan vente, men er de andre bøkene egentlig verdt det?

Gro: Gleder meg til å lese hva du syns! Og hurra, Linnea gikk videre!

Lena: Eneste Vigdisbok jeg har lest er gode gamle Jørgen+Anne=Sant. Jeg liker å tro at jeg ga meg på topp. Hellemyrsfolket er så dyster og vond og deprimerende at den MÅ leses. Temmelig forskjellige bøker også. Rakk ikke lese stort i helgen, men Avkom brenner i veska mi. Kan nesten ikke vente med å lese videre.

Elin: Når du skriver sånn får jeg akutt behov for å dra på loppemarked igjen!

Haruhi sa...

Tanken på at noen (kanskje) kan være i stand til å rocke fletta av Sigrid... Innser at jeg MÅ lese Skram (tror jeg har innsett det før også, via deg, men...du vet, teskje og lange lister).

Ingalill. sa...

Jeg leser telleinnlegg for harde livet i håp om å vekke tellelysten hos meg selv. Ingen dokumentering siden juli. Krise.
, men - jeg skal også lese Lise
, og lete fram Hellemyrsfolket på storytel, hvis de har dem. Hvis ikke skal jeg avreagere med Constance Ring, for den har jeg ennå ikke lest.

Ellikken sa...

Ingalill: Har ikke lest Constance Ring jeg heller. Melder det med synd og skam. On the other hand: Da har jeg noe å glede meg til!