6.2.14

Malstrøm, av Caterina Cattaneo

Gyldendal Forlag utga i januar ungdomsromanen Malstrøm av norsk-italienske Caterina Cattaneo. – En thriller for eldre ungdom og unge voksne, en historie spekket av heseblesende spenning og stormende forelskelse. Alt fortalt med et voldsomt driv. 17 år gamle Live bærer sitt navn med stolthet og legger ut på en road trip som raskt forvandler himmel til helvete.


Malstrøm, av Caterina Cattaneo

Live er 17 år, ferdig med videregående og klar for endelig å leve. Hjemme er alt tungt og vanskelig. For noen år siden mistet Live sin storesøster og aller beste venn. Hun er ikke mer, og familien vil aldri mer bli den samme. Foreldrene kveler henne. Vennene har trukket seg unna, og på skolen ler de bak hennes rygg. For mange gutter, for feil gutter. Live er sint, usikker og veldig, veldig alene. Hun vil ut, bort, vekk fra alt.

Live insisterer på å reise på interrailtur og får omsider aksept for dette. Det foreldrene ikke vet, er at Live ikke akter å reise hjem igjen. Ingenting holder henne tilbake. Hun vil starte på nytt, et helt nytt sted hvor ingen kjenner henne og hennes historie.

Med en liten sekk med et par klesskift og pass i en veske rundt halsen, setter hun seg på toget til København. Porten til Europa, til hele verden.  - Men så er det gjerne slik med livet, at ikke alt går som man planlegger. Live har satt seg på feil tog, det til Trondheim.

Rett i mot sitter Robert, noen og tjue år, med flat mage og deilige overarmer, tindrende øyne og vakkert smil. Live faller pladask og bestemmer seg for å reise videre med ham. 

Det viser seg at de to deler interesse for dykking. Robert skal holde kurs dagen etter, og Live blir med. I sjefens store bil legger de av gårde, nyforelskede og spente. Det er når de skal pakke ut utstyret at idyllen går i tusen knas. Mellom oksygentanker og våtdrakter finner de en pistol, gullbarrer til uant verdi og vrakfunn fra andre verdenskrig. Livredde kjører de tilbake for å levere bilen, og brått befinner de seg i et sant helvete.

235 sider i beste Thelma & Louise-stil, bare byttet ut med romantikk, kåtskap og ungdommelig overmot. Masse humor og ironi krydrer det hele tilstrekkelig til å godta tidvis litt enkle løsninger. Det går rasende fort å lese, en real sidevender som er vanskelig å legge fra seg. 

Språket er troverdig, både med tanke på alder, sted og tid. Live sender meldinger i stedet for å ringe, og oppdaterer hyppig på Instagram. Det fyres av en tjall i lystig lag og man har seg på togtoalettet. 

Personlig har jeg stor sans for avslutningen, selv om potensialet er større enn resultatet. Jeg skulle ønske hun hadde utdypet det hele, halt ut tiden. Fortalt mer, lagt mer vekt på ordene. Det føles nesten urettferdig, for det hele ender så brått. Pust med magen, sjekk dykkecomputeren en ekstra gang. Skriv mer. - Ikke glem å ta deg tid.

Sinne. Sex. Dop. Faenskap. Det prekes aldri moral. Ingenting pakkes inn; ut med det, stikk fingeren i jorda. Forfatteren greier likevel å formidle et, tematikken til tross, sympatisk persongalleri. Leserne kan bedømme handlinger som gale, selv om vi evner å se årsakene til at de handler som de gjør. Live er ikke sine handlinger.

Mennesker tar av og til gale valg i livet. Det er helt greit. Normalt. Kanskje til og med nødvendig. Man er bare et menneske, på godt og vondt. Av og til reiser man til steder der man ikke liker seg, steder man skulle ønske noen slapp å reise til. Det er som å bestille fly til Italia, men i stedet for ende opp i Finland. Turen blir annerledes, men du bestemmer selv hvordan du vil se på oppholdet. Av og til har man en reisebok i bagasjen. Andre ganger må man skrive den selv.Kilde: Leseeksemplar fra forlaget. No strings attached.
Andre bloggere: Ingen foreløpig, så vidt jeg kan se. Legg gjerne igjen link i kommentarfeltet!

8 kommentarer:

Anita Ness sa...

Så kult! Nå fikk jeg lyst til å lese denne, selv om jeg ikke leser særlig ungdomsbøker. (men denne fikk jeg i posten forleden , så jeg tenkte at med tanke på Bokbloggerprisen neste år så kan jeg godt lese den likevel.)

Marianne sa...

Denne er absolutt noe for trulta mi på 17. Veldig så mang en takk for tips! (så kan jeg lese den først, som Anita med tanke på BBP neste år :) Takk for veldig godt tips og inspirerende omtale!

annkolaas sa...

At du ikke er profesjonell anmelder av yrke altså! Godt skrevet. Kudos, kudos. Var det da noe mer? Jo. Du fikk meg til å tenke på den engelske miniserien Malstrøm, som ble spilt inn i Ålesund.

annkolaas sa...

Jo, en ting til. Ta en titt på den megafestlige kommentaren jeg har fått til omtalen min av Vigdis Hjorths Hjulskift: http://lesmye.blogspot.no/2011/12/hjulskift.html

Anonym sa...

Hm, denne har jeg også snoket på. Takk for en god omtale:-)

Tine sa...

Fengende omtale! Har god erfaring med ungdomsbøker, så denne lar jeg meg gjerne friste til å lese :)

Unknown sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
ellikken sa...

Lena: Phøy, fordi jeg ikke innehar kunsten å være objektiv. Enten er jeg fra meg av bedårende fortryllende fascinasjon, eller så er jeg dypt, dypt skuffet. - Men her er det jo veldig lov :-D

Og alle dere andre: Ypperlig bok om man ønsker lettbeint underholdning uten alt for mye tyngde (utenom det jeg simpelthen er nødt til å tolke sønder og sammen, det er bare slik jeg er skrudd sammen!). Sånn sett var det ganske befriende ungdomsroman å lese, siden jeg er vant til å gråte meg sønder og sammen av alle tragediene. Her fikk vi servert en ung, sint kvinne som med bitende ironi havnet i en situasjon hun ikke hadde forutsett. Fiffig, morsom og beint ut spennende. Ingen bok å analysere ihjel, ei heller sette seg fore å kritisere hver eneste setning eller hver minste lille lettvinte løsning. Hvis DET er målet vil du ikke la deg underholde. For meg, ut fra mine forventninger og min "tilstand" funket det som bare det :)