9.11.12

Fuglehotellet, av Tiger Garté

Boken ble gitt i gave fra forfatterens samboer, forfatteren er fra nabobygda og innholdet er av spesiell interesse for meg både kulturelt og språklig. Jeg hadde på forhånd bestemt meg for å ikke skrive noen omtale av boken. Det ville være umulig for meg å være hundre prosent objektiv.

Noen ganger blir derimot et selvpålagt krav om objektivitet og nøkternhet overstyrt av ønsket om å formidle en uventet fin leseopplevelse.


Fuglehotellet, av Tiger Garté

Tor er 17 år og tilbringer sommeren på Sunndalsøra. Her bor han sammen med sin bestemor Lily og jobber på aluminiumsverket, tettstedets hjørnstensbedrift.

- Akkurat som bestefaren Bår gjorde. Det store forbildet, den trygge klippen. For fem år siden valgte han å avslutte sitt eget liv. I en alder av 17 år sliter Tor fortsatt med å forstå bestefarens valg. Han er så stolt og glad i bestefaren, mens hans død er like fullt vanskelig å takle. Det oppleves som et tillitsbrudd, et svik. Denne sommeren bruker han til å komme nærmere en forsoning.

Parallelt med Tors egen vandring gjennom sommeren blir vi kjent med Bår. Historier, minner, gode opplevelser og tunge episoder i livet fortelles gjennom Bårs nære familievenner, venner og bekjente. Alle har på et eller annet vis formet Bår, eller fått sine liv formet av Bår. Alle bidrar til en variert og rikt bilde av ham, og en vei til forståelse for bestefarens valg. Noe er vakkert. Mye er ubehagelig.

Alle de ulike fortellerstemmene blir holdt stramt i sjakk ved en interessant veksling mellom bokmål, nynorsk og dialekt. Tors historier og samtaler holdes konsekvent på bokmål, mens øvrige fortellerstemmer holdes på nynorsk. Det er i tillegg en bred utbredelse av lokale dialektord og uttrykk. Variasjonen er fascinerende og unik, dette er ikke likt noe annet jeg tidligere har lest. – Aller mest fascinerende er hvor godt dette faktisk fungerer.

Forfatteren spiller på strenger som er umulig ikke å la seg berøre av. Fuglehotellet handler om noe vi alle kan relatere oss til. Det handler om veien mot forståelse og forsoning. Det handler om å forstå og tilgi, og det handler om å klare å gå videre.

Forsterket av vissheten om at dette er en vei forfatteren selv har gått, er dette for meg en personlig og uventet sår leseopplevelse. Boken rørte meg dypere enn jeg trodde den ville gjøre. Sårt og vakkert.Andre bokbloggere: Beathes bokhylle er også begeistret
Kilde: Tusen takk til Forfatterfrue Karen for bok

16 kommentarer:

ellikken sa...

Og kjære Beathe, nå skal jeg slutte å le av Jeppers Peppers-kommentaren i din omtale... Det er definitivt en mening med alt :)

Beathe sa...

Ja,he he..det er nok det.. hehe *Flirer* Fin omtale av en veldig fin bok som jeg også ble rørt av,det er ikke til å unngå. Den ene oldemoren min er fra Surnadal så jeg har jo slekt oppi traktene der så dermed var jeg litt ekstra nysgjerrig.

Karen sa...

Nå ble jeg i grunn bare rørt.. :) TAKK for helt nydelig omtale, sender den til Tiger NUH!

aariho sa...

Ja denne boka skal jeg lese. Jeg er bosatt på Nordmøre og føler at jeg må følge forfattere fra distriktet her. Og når boka får så gode kritikker ser jeg fram til det! Ha en fin helg!

Birthe sa...

Jeg har tenkt å lese denne boken, det høres ut som en fin historie. På leselisten er den satt nå :)

Anita Ness sa...

Jeg har vært mye i Surnadal og Sunndalsøra, så denne har jeg lyst til å lese en dag..)

annkolaas sa...

Denne vil jeg også lese. Forresten Ellikken: Jeg jobber sammen med en som er sammen med en du kjenner. Rita Pepita. Jeg har Facebook-snoket.

ellikken sa...

Tusen takk, mennesker :) Selv er jeg fra Halsa.

Lena: Rita er superskjønn så henne kan du med fordel bli kjent med, først som sist :)Hils fra meg og spør hva jeg mener med en sær måte å treffes på... hehe. Og jeg kan alltids åpne opp døra og slippe deg inn, så du slipper å stå utenfor vinduet og fryse.

annkolaas sa...

Jeg kjenner ikke henne, men jobber sammen med typen hennes og kan formidle det videre til ham. Tviler ikke på at hun er superskjønn. Halsa? Vi har en hel Halse-familie boende på øya. Fra Halsa. Eller Haasha, som de kaller det.

Synne sa...

Du har fått en award, eller, som det heter på norsk: utmerkelse! http://synne77.blogspot.no/2012/11/elsker-bloggen-din.html

ellikken sa...

Lena: Oi! Hvem, kainn, kæmm?
Synne: *iler inn og ser*

annkolaas sa...

Toril. Og broren hennes, Bjørn. Kjenner du dem?

ellikken sa...

Ikke sett henne siden skoledagene, mener å huske at hun gikk to trinn over meg. Det som er helt dørgende sikkert er at vi gikk på 4H sammen :)

annkolaas sa...

Haha, jeg tviler ikke på at hun gikk 4H. Hun er en friskus.

ellikken sa...

4H og fysisk aktivitet har ikke nødvendigvis noen sammenheng, take it from me!

Groskro sa...

Jeg har lest Burnout og likte den, dessuten han er jo fra Surnadal da må den jo leses :-)

Og HURRA for MFK og OGS!!! Enn at de faktisk forsvarte gullet fra i fjor?? Suverent!! :-)