20.6.12

Besatt av bøker?


Da jeg satt i sekretariatet under årets Norgesmesterskap i Petanque, kom en av dommerne inn i teltet og viste fornøyd frem en petanque-veske hun hadde kjøpt.
Hun: ”Typisk damer, vi må shoppe litt når vi har gjort noe som fortjener belønning…  Ja, du har det sikkert slik med bøker!”
Jeg: ”Øh… Ja.”

Da jeg oppdaget en spørsmålsgreie florere blant bokbloggerne innså jeg at tiden var inne for å utdype mitt forhold til bokshopping.

Er du helt besatt av å kjøpe bøker?

Min samboer ville svart ”JAAA!”. Selv ville jeg sagt ”Næææhsj… Nei, deeet... Næææh…” Aldri undervurder menneskets evne til fornektelse. Det kribler i hver eneste celle i kroppen bare jeg ser en bokhandel. Jeg får åndenød og en uimotståelig trang til å løpe hvis jeg hører om loppemarked. Løpe i den forstand at jeg gidder å gå hakket raskere enn min sedvanlige sneglefart, og dette i retning loppemarkedet.

- Men jeg niholder på mitt Næææhsj-svar. Jeg mener det. Jeg er ikke besatt av å kjøpe bøker. Nei, for all del. Jeg er for gnien til at dette svaret fortjener noe ja. Derimot er jeg besatt av bøker. Ja, for all del. Jeg er sjanseløs mot posesalg, det skal sies, men det skal også sies at sprengfulle poser gir ca. 5 kroner pr. bok. Og fem kroner per bok er jammen meg nærmest gratis. Det kan knapt nok kalles betaling.

Når, hvor og hvor ofte kjøper du bøker, og pleier du å handle sammen med noen eller alene?

Hvis jeg er sammen med venner i en bokhandel har jeg en lei (?) tendens til å anbefale bøker såpass varmt at venner kjøper en eller flere bøker. Ok da, så tar jeg trolig med meg en bok jeg også. – Men bare om det er salg.  Og da er jeg ikke spesielt kresen, må jeg vel nevne.

Det er ikke slik at jeg på død og liv må shoppe bøker hver måned, men med vårens loppiser blir det hyppigere enn ellers. Og Mammut da, selv om Mammutsalget i seg selv ikke er spesielt billig. – Men det fører med seg andre billige bøker, og da går Ellikken helt bananas. Jeg takker ellers gudene for min iboende skeptisk til nettbutikker, slik at jeg ytterst sjeldent legger inn virituelle bestillinger.

Jeg har blitt flinkere. Punktum. Mer nøktern. Punktum. Kryss i taket, ingen troll i ord.

Hva er det som gjør at du blir tiltrukket av en bok?

Det er lettere å si hva som ikke tiltrekker meg. Jeg tiltrekkes definitivt ikke av filmcover, ei heller kvinneansikter. Lange finurlige titler gjør meg nysgjerrig, og betatte bokbloggere gjør min motstandsvilje til en slikk og ingenting. Store reklameplakater derimot, virker motsatt på meg.

Er det en spesiell sjanger du foretrekker?

Alt til sin tid. Jeg leser krim i perioder, klissete kjærlighetsromaner i perioder, ungdomsromaner i perioder, historiske romaner i perioder… Sånn omtrent. Jeg leser alt for få biografier og har ikke helt sansen for fantasy, men det er alltids rom for endringer i leservanene. Come what may.

Foretrekker du å kjøpe nye eller brukte bøker?

Jeg foretrekker brukte bøker, og elsker å tusle rundt på loppemarkeder etter bokskatter. Ikke bare fordi det er langt billigere enn overprisete nye bøker. Jeg syns brukte, ikke fillete bøker, er vakre. – Ja, også kan jeg la de stå i bokhylla uleste av meg uten at jeg vil føle trang til å bortforklare hvorfor jeg faktisk ikke har fått lest dem enda.

Hvor mange penger synes du det er greit å bruke på bøker i måneden?

Det er mye man kan bruke penger på som er langt mer bortkastet enn bøker. Det er som med alt annet her i livet, måtehold er en dyd. Har man lyst har man lov, har man vett lar man vær’.  Bruker jeg tre-fire hundre kroner på bøker en måned, får jeg ravnsvart samvittighet, men på en annen side… Vi kunne helt sikkert droppet Pizzabaker’n også. Det handler om prioriteringer, hvor mye man faktisk får inn og hvor mye som må gå ut igjen. Glem assosiasjoner til pizzaeting, forresten.

Har du noen sinne hatt bokkjøpstopp eller bokkjøpbegrensning?

Etter de verste lopperaidene mine har jeg innsett mine bokhyllers begrensninger, og i det minste tenkt meg om både en, to og tre ganger før jeg har hamstret inn flere. Både i frykt for å la bokhyllene rase i gulvet og for å beholde husfreden.

Når du har kjøpt en bok – hvor lang tid tar det før du leser den?

Noen bøker jeg kjøper har jeg tidligere lånt og elsket. De leser jeg nødig igjen i frykt for at den skal falle i verdi. Andre ganger hamstrer jeg bøker fordi jeg har fått for meg at jeg vil ha flere bøker av samme forfatter.

Billige eller dyre – innbundet eller paperback?

Jeg har slettes ingenting i mot paperback, så lenge de er av en slik kvalitet at de ikke blir fillete bare man tenker på å bla i dem. Utseendemessig har jeg mine estetiske krav, og velger bevisst bort for eksempel filmcoverversjoner hvis jeg kan unngå det. Nå juger jeg. Så lenge det er posesalg tar jeg alt jeg kommer over. Ja takk, begge deler. JAAA!

Se også svarene til (Silje), (Bokelskerinnen), (Beathe) og (KindleJoy)

7 kommentarer:

Beathe sa...

Du har vært langt flinkere enn det jeg har vært de siste månedene når det gjelder bokkjøp. Jeg kjøper vel 99% av bøkene mine på nettbokhandel, det er altfor lett å bestille og "dra"kortet, ha visst litt å lære av deg der. Ikke det har vært flink denne måneden her. Tusen takk for herlig innlegg:-)

Siljeblomst sa...

Herlige svar, Ellikken :-)

Gråbekka`s Blogger sa...

Flott lesning:) Flink du er som greier å beherske deg på bokkjøp fronten:) Imponerende:) Ønsker deg en fin kveld:)

Haruhi sa...

Ugh. Filmcovere. Jeg fikk The Road i overraskelsegave fra min far en gang - og ga den i retur, bare fordi den hadde filmcover.

Forresten: jo mer jeg leser om dine bokkjøpsvaner, jo mer lysten blir jeg på å få se resten av bokhyllene dine også!

Bokelskerinnen sa...

Er enig i definisjonen din under "besatt av å kjøpe". Jeg er nok heller ikke besatt av å kjøpe, mer besatt av selve bøkene i seg selv ;)

linesbibliotek sa...

Jeg er ikke noe glad i filmcovere jeg heller, og unngår dem hvis jeg kan. Bortsett fra hvis Johnny Depp er på forsiden. Jeg kan lese hva som helst som har bilde av Johnny Depp på forsiden. Bortsett fra en bok som faktisk handler om Johnny Depp.

Men nok om meg og mine bisarre hang ups. Du er så flink, Ellikken! Loppis og posesalg er ikke bare billig, det er også veldedig. Jo flere bøker du klarer å stappe i posen, desto bedre samvittighet kan du ha.

For du vet vel at alle bøker som ikke kjøpes på loppis blir brent etterpå? I helvete?

Mari sa...

Jeg er besatt av å ikke gå glipp av den gode historien og jeg MÅ jo kjøpe bøkene. Tenker om jeg glemmer akkurat DEN boka, du vet akkurat den med den fantastiske historien mellom permene! Litt sånn er jeg da.

Bok-o-holikers unite :)