22.1.11

Mnem, av Simon Stranger

Fanfare og konfetti, for en bok! Jeg kan like gjerne bare gi opp mitt mål om minst 50 leste bøker dette året, for toppen av kransekaka er allerede spist opp. Rosinen i pølsa ligeså. Prikken over i'en er skrevet. Spikern i kista er slått ned. Kort sagt: Jeg har lest årets beste bok allerede i januar.Mnem, av Simon StrangerMnem er historien om den fiktive byen Nem. En vanlig nordeuropeisk by, med en uvanlig historie. På midten av femtitallet ble det nemlig forsøkt å skape et perfekt samfunn i byen. Men hva gikk galt?

Drømmen ble et mareritt
Romanen er selv bygget opp som en by. Hver gate har sitt eget kapittel, og hvert kapittel sine mennesker, historier og skjebner. Her er mannen som mister hukommelsen, komponisten som forsøker å fange stillheten, og familien som selger alt de eier for en tulipanløk. Samtidig fortelles historien om Peter, en forfatter som kommer til Nem, og gradvis avdekker hendelsene ingen lenger ønsker å snakke om.


Mnem er en storslått og ambisiøs fortelling om hukommelse og glemsel, om en drøm som blir til et mareritt.

Grenseløs sjangerblanding
Det sies at det ikke finnes grenser for hva en roman kan gjøre, og Simon Stranger tar dette utsagnet på alvor. I Mnem finnes fotografier, formler og tegneserier, essays, dikt og kortprosa. Resultatet er en bok uten sammenligning i norsk samtidslitteratur. 
(kopiert fra forlagets egen bokomtale: tiden.no)Jeg ber herved om tilgivelse for at jeg ikke makter å finne ord selv for å skrive noen omtale av boken. Jeg ble rett og slett altfor begeistret, altfor glad i, alt for .... Jeg ble alt for glad i boken.

Noen ganger skjer det, noen ganger leser man en bok som man bare VET er en bok man aldri vil glemme. Som helt uventet kommer til å invadere favorittlista med storm. Mnem er en slik bok.

Bare... Bare gjør deg selv en tjeneste: Les den!

For dere som har lest boken, kan Mnems egen hjemmeside kanskje være morsom å besøke :o)

15 kommentarer:

fjord sa...

Det høres unektelig spennende ut! Er den nylig kommet på norsk eller?

ellikken sa...

Det er det som er så snålt! Fyren er norsk :D Boken kom ut i 2008, mener jeg å huske. Lånte den på biblioteket, ellers skulle jeg sendt den oppover til deg asap :)

fjord sa...

Hjelpes, det er sannelig mye jeg ikke får med meg! Har ikke hørt om denne før, tror jeg. Er det lov å skylde på sammenhengende ammetåke i årene 2008 og 2009?!

ellikken sa...

I så fall har jeg sust rundt i en evigvarende generell tåke siden tidenes morgen... Jeg hadde heller ikke hørt om boka eller forfatteren siden jeg tilfeldigvis kom over en anbefaling fra et par bokbloggere. - Og for en åpenbaring!!

Ingalill. sa...

Jeg har sett denne på biblioteket uten at jeg lot meg friste. Nå ble jeg litt i tvil. Synes prosjektet høres litt for pleasentville/trumanshow ut - men siden du anbefaler så varmt, er den notert!

ellikken sa...

"På en av jernbaneskinnene utenfor sentrum av byen løper en sort bille fra side til side, skremt av den tiltagende skjelvingen i skinnegangen som forplanter seg fra toget som nærmer seg, og opp gjennom de tynne beina. Toget kommer til syne rundt svingen. Skjelvingen blir sterkere og gjør at bllen mster fotfestet og faller på ryggen, med beina tett mot kroppen. Like før hjulene runller over den, ristes det lille duret utfor skinnekanten og ned på grussen, mens mørket og den apolalyptiske støyen fra lokomotivet velter over den.

Bare en meter over billen sitter mannen fra åpnngscenen, han som ble født for bare noen sider siden, men som nå er blitt en voksen mann, nylig femti år gammel; der sitter han, i stillheten i kupeen, og drikker av et vannglass, mens billen løftes opp av dragsuget, og kastes bortover, like under føttene hans. For også slik er verden. Forskjellige liv som leves side om side. Slik en kvinne i en leilighet inne i byen akkurat nå sitter på gulvet og gråter, lydløst, mens et par like ved henne, rett på den andre siden av veggen, fletter hendene inni hverandre i et overrumplende øyeblikk av ren lykke, også slik er verden. Slik som de forskjellige bøkene i en bokhylle, som står like inntil hverandre, fulle av fortelliinger av alle slag, om romanser, svik og ekspedisjoner til forskjellige planeter, eller slik som denne boken, om en by som strebet etter det perfekte, og om en mann på vei inn til denne byen med tog."

(s. 18 og 19)

ellikken sa...

Vennligst se bort i fra alle skriveleifene...

annkolaas sa...

denne har jeg aldri hørt om. takk for tipset!

labben sa...

På grunn av denne anmeldelsen letet jeg frantisk etter det ene eksemplaret vi skulle ha av denne boken på jobben. Jeg fant den verken i hyllene eller i haugene på gulvet eller på noen av bordene. Hvor den befinner seg er et mysterium. Tror nok jeg må vurdere å bestille den. Vanskelig å ignorere en såpass entusiastisk anmeldelse.

Anonym sa...

Denne høres herlig ut! Har skrevet den opp, og notert meg debuten hans også i samme slengen (hørtes også veldig spesiell ut!). Takk for tips:-)

Anonym sa...

Denne tok jeg med meg hjem. (Fant den gjennom din årskavalkade og stappet den rett i sekken etter å ha lest dette :-))

labben sa...

Det tok sin tid, men da jeg helt tilfeldig fant Mnem på et bord til 79 kroner hos Ark tidligere i dag husket jeg at den var en Ellikken-favoritt som jeg var nødt til å lese. Nå ligger den klar til meg, jeg må bare lese den siste 90 sidene av en annen bok først.

ellikken sa...

Nå fikk jeg nesten pustebesvær av glede! Håper inderlig du vil like den minst like godt som meg, om det i det hele tatt er mulig... Super-super-superelsker Mnem! Nemlig! :-D

labben sa...

Kan ikke si noe annet enn at du hadde rett. En av de beste norske bøkene jeg har lest noensinne. Skal bruke de neste dagene på å prøve å skrible ned noe vetig om boken. Tusen takk for anbefalingen!

Tine sa...

Flott omtale som inspirerte meg til å lese boken. Tok det med i omtalen min i dag :)