12.4.18

Litterære reisemål: Norge

Jeg reiser mye og leser enda mer. Disse to lidenskapene kan selvsagt enkelt kombineres, og jeg sørger som regel for å besøke noe bokrelatert når jeg er i utlandet. Innad i Norge, derimot, er jeg skremmende lite litterært bereist. 

Jeg er riktignok født og oppvokst i Anne Karin Elstad-land og har i tillegg bodd både i Tante Ulrikkes vei-området og vis a vis Olav Duuns hjem, men ellers ...? Kort oppsummert: Lite. Det betyr jo ikke at jeg ikke VIL. For viljen er til stede og ønskelisten er for lengst satt opp. Om du skulle få lyst til å arrangere et opplegg og overraske meg, her er 6 sikre kort:


1) I Amalie Skrams fotspor

En av forfatterne, eller kanskje den forfatteren, jeg setter høyest er Amalie Skram. Som de fleste vet vokste hun opp i Bergen, og selv om jeg har vært i Vestlandets hovedstad flere ganger, har jeg aldri hatt tid eller anledning til å gå i hennes fotspor. 

To do: Se Hellemyrsfolket på Den Nationale Scene i Bergen. foto: ba.no  (direktelenke)
Dersom noen hadde tilbudt meg en trasketur gjennom smauene, fortrinnsvis ledet av Gunnar Staalesen, hadde jeg priset mig lykkelig. Og om det i det hele tatt er mulig å ro i en liten trejolle over til Hellemyren, skulle jeg vurdert det også. Bytur med belest guide og Hellemyrsfolket på Den Nationale Scene? Gi meg en dato slik at jeg kan bestille billett!
Boktips: Hele hennes fantastiske forfatterskap

2) Bjerkebæk

Der hvor Amalie Skram mangler et museum, tar en annen av mine favoritter, Sigrid Undset igjen med brask og bram, bjørketre og bekk. På Lillehammer ligger Bjerkebæk, hennes hjem og skrivestue fra 1919 til hun døde i 1949. I tretti samfulle år, altså, utenom hennes landflyktighet under 2. verdenskrig. Hennes svigerdatter sørger senere for å få hus og hage fredet som minne over en av Norgeshistoriens viktigste forfattere. I 2007 innlemmes Bjerkebæk som del av Maihaugen.

Jeg har vært to ganger i Roma, og begge gangene sørget jeg for å gå innom hennes tilholdssted.
- Men i Norge? Nei... Ikke enda.

For noen år siden satte jeg meg fore å lese meg opp på Undsets forfatterskap. Status Quo er mildt sagt mangelfull, men et besøk på Bjerkebæk vil kanskje gi meg en real dytt i riktig retning?
Boktips: Alt av Sigrid Undset, selvsagt!

3) Jørundgard

Det er mye jeg ikke forstår meg på, og en ubegripelig greie er hvorfor jeg ikke skrev et ordentlig innlegg om min Kristin Lavransdatter-lesing. De tre bøkene og min kamp for å komme meg igjennom mursteinen ble avskrevet med et svada-samleinnlegg. Dette var attpåtil min andre lesing, og jeg hadde her en kjærkommen anledning til å sammenligne en 15-årings og en (relativt) voksens lesing. Den gang ei.

Det jeg derimot har veldig klart for meg er at jeg drømmer om å besøke Jørundgård Middelaldersenter i Nord-Sel, hvor filmatiseringen av boken ble lagt. - Og det ble litt av et prosjekt. Planer om rene kulisser ble avskrevet og bygg ble satt opp, et realt bygdetun akkurat som på 1300-tallet. Totalt 16 hus er satt opp og i tillegg en stavkirke. Intet mindre, altså. I tenårene gråt jeg meg gjennom Liv Ullmanns film, mens jeg sukket henført over drittsekkdrømmemannen Erlend. Tenk å selv kunne flagre gjennom tunet i ullkjole og utsøkte brosjer?

Vel, jeg regner meg å måtte nøye meg med å se Kristinspelet som hver sommer fremføres på Jørundgård. I år krasjer det med NM i Petanque, men kanskje neste år?


4) Holocaustsenteret

Et utall romaner og sakprosabøker med holocaust-tematikk er gjennom årene blitt skrevet, både her til lands og selvfølgelig ikke minst utenlands. Jeg har lest min del av disse, og kommer til å fortsette å lese. Denne organiserte forfølgelsen og systematiserte henrettelsen av folkeslag eller –grupper, jødene især, er stadig like skremmende, kvalmende og advarende. 

Det er knapt et eneste tidsvitne igjen, men historiene lever videre.

For to år siden gikk jeg under Arbeid Macht frei-porten. Tuslet utenfor dødsbrakkene i Birkenau. Ble merket for livet inne i gasskammeret. Tidligere har jeg gått opp en trapp etter å ha passert en døråpning kamuflert med en bokhylle. Halvveis opp til annekset knakk jeg sammen. Flere museer og minnesmerker er besøkt i ulike land. Hoteller i tidligere getto-områder er blitt valgt. Utallige filmer med handling fra 2. verdenskrig er sett, like mange bøker er lest.

Birkenau. Gjensyn med bilder fra turen setter meg fortsatt ut. Det var så enorm stort. Ubegripelig stort.
Kanskje har jeg hatt behov for å holde det nærmeste litt på avstand. Kanskje det er derfor jeg aldri har besøkt Jødisk museum i Oslo. Kanskje derfor foretrekker jeg å lese om skipet Donau i min egen stue heller enn å minnes skampletten i Norgeshistorien mens jeg nyter sommersolen på Vippetangen. Kanskje derfor vegrer jeg meg for å lese navnene og årstallene på minnesplakettene nedfelt i asfalten rundt omkring i byens gater.

- Jeg ville jo vært mer bevisst disse severdighetene og minnesmerkene i andre lands byer.

Det er på tide å gjøre noe med dette. Senter for studier av Holocaust og livssynsminorieter holder til på Bygdøy, faktisk i Villa Grande, mest kjent som Vidkun Quislings hjem under 2. verdenskrig. Forhåpentligvis tar jeg turen innom allerede førstkommende søndag, under arrangementet Turist i egen by. Da får jeg også besøkt utstillingen Ruth Maiers korte liv. Det vil være feil å si at jeg gleder meg.
Boktips: Den største forbrytelsen, av Marte Michelet
For flere innlegg om bøker med handling fra 2. verdenskrig, klikk på emnetaggen krig.


5) Lepramuseet

Lepramuseets nettsider står følgende:
Den norske leprahistorien er en del av en global historie, om en sykdom som gjennom sitt sterke stigma har ført til utstøtelse og fornedrelse for mange millioner mennesker. Fra omkring 1850 til 1900 var Bergen en internasjonal leprahovedstad, med tre leprasykehus og den største konsentrasjonen av pasienter i Europa.
Et av sykehusene het St. Jørgens hospital, og det er nettopp her Lepramuseet holder hus. Min interesse for spedalskhet ble vekket til live etter at jeg, som alle andre i 2005, leste Victoria Hislops smått legendariske roman Øya. Da det viste seg at min egen tippoldefar også var spedalsk, kastet jeg meg over sakprosaboken Tusen levende skygger. Flere generasjoner etter har jeg latt meg fortvile over de sykes skjebne, men mest av alt latt meg kraftig berøre av min oldefars bortsatte søster. Også Martha, jenta vi tidligere ikke ante hadde eksistert, døde som spedalsk.

Min tippoldefars gravminne er fredet, og han er stedt til evig hvile rett ved inngangspartiet til kirken jeg er døpt og konfirmert i. Senere ble også min sønn døpt her. Slekt skal følge slekters gang. 
Gjennom søk i arkivet har det vist seg at min tippoldefar var pasient ved St. Jørgens hospital, skjønt han døde i sitt eget hjem. Jeg skulle gjerne visst litt mer rundt dette, og hadde satt pris på noen timer i lesesalen. 
Boktips: Ti tusen skygger, av Bjørn Godøy

6) Garborgsenteret

Jeg avslutter der jeg begynte: Med forfatterhjem. Før vi flyttet til Asker var jeg temmelig uvitende om Hulda Garborg. Egentlig begrenset det seg til at jeg bare kjente til navnet hennes. Mannen hennes, derimot, vet de fleste nordmenn med en viss litteraturinteresse, godt hvem er. Som nabo til Labråten, det garborgske hjem fra 1897 til 1934, ønsket jeg å lese mer om forfatteren og hans frue, og forstod at jeg til da hadde gått glipp av stor bauta. Sent, men godt, har jeg fått en veldig respekt for Hulda Garborg. 

Fjorårets sommeridyll: Labråten på sitt beste.
For øvrig er en del av Asker Museum, et stort bygdetun med en helt spesiell hage. Jeg elsker å vandre rundt her og anbefaler stedet gladelig videre til de av dere som måtte være i nærheten.

Livet i Asker kjenner jeg relativt godt til, og nå har jeg også lyst til å se Arne Garborgs tilfluktssted i syd, Knudaheia, hvor Arne gjemte seg bort og skrev. Følgelig også hans barndomshjem, og ikke minst besøke Garborgsenteret som fokuserer på selve forfatterskapet.
Boktips: Frå Asker til Eden, av Alfred Fidjestøl

________________________________________________________

Tips til andre litterære reisemål i Norge? Kommenter gjerne! 


12 kommentarer:

Kleppanrova.com sa...

Du er inne på noe veldig sentralt her. Det som er for nært oss, bruker eller oppsøker vi ikke, men vi må bare innom steder når vi er langt nok hjemmefra.
Jeg kjenner problemet. Jeg starter året i januar med å dra til Oslo på museer jeg skjelden oppsøker, det var spennende og god opplevelse.
Tror du at jeg har vært på Kirsten Flagstad museet som ligger ca en kilometer fra meg, nei!
Det er flaut!
Det skal jeg gjøre noe med til sommeren!
Ha en flott dag, videre!

Ellikken sa...

Vet du, i helgen var jeg innom kulturhuset. Så det var en utstilling der, og håpet jeg fant "deg" der. I mangelen så jeg uansett flotte verker jeg gjerne skulle hatt på stueveggen:-)

Elida sa...

Du er inne på noko interessant her! Eg har vore både i Garborgheimen og i Knudaheio, eg har gått på jakt i Bergen etter kor barndomsheimen til Edvard Grieg låg (den brant dog ner) og har besøkt Trollhaugen og Gamlehaugen. Litterære reisemål er det litt smått med :-/ Einaste eg kan tenke meg å besøke ein dag (sånn utan å tenke for mykje på dette akkurat nå) er heimen til Knut Hamsun. God kveld, Eli!

Kleppanrova.com sa...

Jeg har med to bilder på Innlandsutstillingen på kulturhuset. Disse: https://kleppanrova.blogspot.no/2018/04/innlandsutstillingen-galleri-hamar.html

De hang sammen med alle de andre fotoene, ååååå som jeg angret at jeg ikke printa dem ut i A3 format istede for A4 som ble litt knuslete. Særlig når de hang sammen med mange som var store.
Første gang jeg har sendt inn bilder , så moro lell!

Tine sa...

For et herlig innlegg, dette var kos å lese. Til Hellemyrsfolket på DnS er du nok for sent ute, men Staalesen har stadig vekk noen byvandringer i Amalies ånd, siden han er primus motor for Amalie Skramselskapet. 22 august er en het dato i så henseende. (Du liker jo Sigrid Undset også, og Kristin Lavransdatter, som går på DnS er vel verdt en bergenstur)

Jeg har lest masse om lepra og St. Jørgen, har du lyst å ta en titt kan du se lenkene nederst på dette innlegget: http://tinesundal.blogspot.no/2014/11/dagen-om-natta-av-berit-vatne-vik.html#comment-form
Det er en spennende tematikk og en nifs del av vår historie, spesielt for deg som har det så nært på.

Anita Ness sa...

Reiser og litterære steder er artig. Jeg prøver også å besøke litterære steder når jeg reiser, også her i landet. Har vært på Bjerkebæk et par ganger- med omvisning- anbefales.
!
Har også besøkt flere Hamsun-stder, der han har bodd i Valdres, ved Vågå og i Hamarøy, samt Hamsunsenteret. Prøver å besøke det jeg oppdager rundt omkring..

Roma, Yes. Dublin, Yes. Buenos Aires , Yes. (Jorge Borges) med mer..
Berlin neste..

Bra at du deler de steder du har vært, så skal jeg huske det når jeg kanskje en gang farter i de områdene.:)

ellikken sa...

Elida: Som i Hamarøy? Min favorittlærer på VGS var både engasjert og involvert i senterdriften og aktiviteten der. Jeg har helt siden den gang tenkt at jeg må komme meg opp dit en gang, men da jeg satte igang mitt totalt mislykkede Hamsun-prosjekt skrinla jeg alle planer. Hehe.

Ingun: La igjen kommentar til deg på selve innlegget. Tenk at jeg faktisk så "deg" :-)))

Tine: Staalesen eller deg, ett fett, eller... kanskje jeg holder en knapp på deg, tross alt! Og vettuka, DNS setter vel opp en ny forestilling om 10-ish år, tenker jeg. Jeg er nemlig ikke SÅ rask i avtrekker'n.

Anita: Du er et reiselitteraturidol for meg! Visste forresten ikke at Hamsun hadde bodd i Vågå :-O Nå kom jeg til å tenke på at jeg helt har unngått Bjørnstjerne Bjørnson i Molde-traktene (mine hjemtrakter) og Alf Prøysen-huset (samboers hjemtrakter) også. Mon tro om det finnes en ordentlig liste over den type severdigheter i Norge? Det må jo være utrolig mange steder vi ikke tenker over?

Tine sa...

Jeg stiller som guide any time Eli :) Og jeg skulle gjerne hatt den listen over litterære severdigheter i Norge.

Anita Ness sa...

Så koselig.:) Takker ærbødigst..:)
Ja, Hamsun bodde også i Vågå-- Når man kjører fra Vågå, og tar av til Valdresflya, et stykke oppover bakken- så ligger det. Huset der han bodde en stund, og en skulptur av ham er satt opp der. Man ser det fra veien..

Det hadde vært artig med en slik liste. Kanskje en en eller annen kulturforening har noe sånt?


Synne sa...

Hva med Jens Bjørneboes dikterloft i Leveld, Ål kommune? I den bygningen (som nå er flyttet til et tun) skrev han "Jonas". Der er det flott:) Se http://kunstnartun.no/ (Må reklamere litt for bygda jeg bor i, må vite!)

Synne sa...

... og i den samme bygda er det flotte sitater av Bjørneboe på låveveggene.

ellikken sa...

Synne: Se der, noe som var fullstendig nytt for meg! :)