31.12.16

Leseåret 2016

I det jeg nå avslutter mitt sjuende år som ren bokblogger ser jeg tilbake på et år med...

... usedvanlig lite lesing. Sånn er det, fasitlisten er kort som et godt år. Det er derfor med et visst ubehag at jeg nå skal skrive en oppsummering over bøker jeg har lest. Kanskje mest av alt de bøkene jeg ikke har lest.

I alle år har jeg hatt som overordnet mål å lese minst like mange bøker som uker i et år. I 2013 greide jeg det akkurat. I fjor ble det 60. I 2011 hadde jeg mitt rekordår med 72 leste bøker. I det herrens år 2016, derimot, er det forsmedelige antall 44.

Førtifire, dere. Førtifire. Jeg grøsser.

Ikke fordi det er ekstremt elendig, men fordi all iboende konkurranseinstinkt gremmes. Unnskyldninger har det blitt mange av, skjønt jeg har ant utfallet og har forlengst kuttet ut månedlige oppsummeringer. Jeg har bare ikke hatt tid. Det har vært petanque og jobb og andre prioriteringer. En del drama som jeg ikke akter utbrodere, men som har stjålet mye oppmerksomhet og krefter. Sånn er det, nå er jeg blitt av de som sier A men ikke B. Jeg gremmes over det også.

Men altså. For et år! Herligheten, 2016 var året da jeg med mine fantastiske makkere vant NM og fikk kongepokal. Hvor glad jeg enn er i litteratur, det er lite som kan måle seg med en glitrende pokal. Og alle reisene, alle fine nye bekjentskaper, gode familie, tonnevis av erfaringer og minner. Plussiden er definitivt på min side.

Bare ikke antall bøker. Og helt ærlig, om det er det det står på skal jeg ikke klage. Nå har jeg fått leselamper til jul, hyllene er fulle av uleste bøker (...) og jeg vurderer sterkt å investere i Storytel igjen. Om ikke jeg skal lese masse i 2017...? Joho!

Lesemål må til, jeg må bare pønske ut noen gode. Gi meg gjerne overkommelige mål i kommentarfeltet. Jeg påbeholder meg retten til å fortrenge tips som gir meg vondt i magen, så vær varsom. Jeg er en sår lesesjel, husk, det er fremdeles 2016.

Men noe har jeg altså lest. 44 bøker av ymse kvalitet. Fire bøker har utmerket seg, hvorav tre er splitter nye av året. For første gang i bokbloggerprisens liv har jeg også funnet en skjønnlitterær bok jeg gleder meg til å nominere. En lyrikkbok som gjorde meg mo i knærne og ga meg klump i halsen. En ungdomsbok som innfridde alle forventninger og mer enn det. En bok om fiske som er bedre enn selv forfatteren av den. Her er de alle, de fantastiske fire:


Og når det er sagt kan jeg like gjerne ramse opp alle de andre også:
Har jeg gjort alt riktig skal også lenker til mine bokomtaler med dette komme frem. - For det skal jeg ha, det er fint få av bøkene jeg ikke har skrevet om. 77 innlegg er jeg stolt av, for når jeg skriver, da skriver jeg. Som nå. (EDIT 02/01/17: Et samleinnlegg på årets andre dag reddet meg inn til fullkommenhet!)

Riktignok er en stor andel av disse historier om min slekt, en annen interesse som tok mye av min tid i første halvdel av året. Skjønt, også her har det blitt liten tid til overs, så tanken om egen slektsblogg får vente litt til. 

Jeg skulle kanskje ha ønsket meg mer tid til julegave. 

Eller så kan jeg TA meg tid. Det burde funke det også. Helst allerede neste uke. Helt i begynnelsen av januar. Lesemål og bokomtaler og greier. Ja, også skal jeg prøve å kommentere mer hos dere andre bokbloggere. Dere er fine å være en del av.

DET er det viktigste målet. Å fortsette å være en del av OSS. Godt nytt år!

8 kommentarer:

Anita Ness sa...

Et riktig godt nytt år til deg Elikken!
Livet har alltid mye annet å by på enn lesing, sånn er det bare.
Ønsker deg mange fine leseopplevelser og annet i 2017.:)

Elin sa...

Godt nytt år. Kanskje jeg skulle prøvd å lese noen av disse bøkene på listen din i 2017. Jeg er forferdelig dårlig til å lese bøker på norsk. Må bli bedre til det 😀

Elida sa...

Godt nyttår, Eli! Livet byr på meir enn bøker, og kongepokal i petanque er absolutt verdt alle uleste bøker :-)

labben sa...

Hva har du vunnet NM i?? Nå er jeg veldig nysgjerrig.

Jeg klarte så vidt målet på 50 bøker, så det er ikke så mye mer å skryte av fra denne kanten. Men jeg leser mer og blogger mer enn før, så i 2017 økes målet til 65 bøker og jevnlig blogging.

Forslag til mulige mål for 2017: Blogge oftere, lese mer etter lystleseprinsippet.

Kleppanrova.com sa...

Godt Nyttår til deg!
Det er ikke mengde av bøker som er viktig, men at man liker og finner noe som gir en noe når en leser, det er det viktigste.

Tine sa...

For en fin haug med bøker du har vært gjennom, til tross for at du har det travelt på andre fronter også. Selv har jeg lest 16 av "dine" bøker i år. Bloggen din er som den beste konfekteske, du omtaler ikke bøker annenhver dag, men når en ny omtale dukker opp på bloggrollen min, er det med fryd jeg klikker meg inn til deg.
Det er kjekt å lese at du vil være en del av OSS, og ønsker deg med dette et spennende nytt år!

Marianne sa...

Godt Nyttår Ellikken. La deg ikke stresse av det du ikke får gjort eller lest. Du har da hatt et opplevelsesrikt år så det holder! Og - slektsinnleggene dine blir lest med hud og hår, selv om kommentarfeltet kanskje ikke bobler over av mine besøk. Jeg innrømmer først som sist, jeg er blitt en liten (stor?) sniktitter, og det var godt å komme ut av skapet :) Tips for 2017: gjør som meg i 2016: kjør 100% lystprinsippet! Jeg hadde lesemål i bakhånd, men de sjekket jeg sjelden. Og dem man ikke når? Ja dem når man ikke, og de nulles ut ut for hvert nytt år. Ingen ser bakover, kun framover! Jeg skryter fremdeles hemningsløst over at jeg kjenner en Kongepokalinnehaver fra 2016, og er svært glad for at vi alle er en del av oss :)

Ellikken sa...

Anita: Tøffeste dama nord for Sinsen! Godt nytt år, ser frem mot å følge deg både i bokverden og verden forøvrig i 2017!

Msbookgeek: Niiiice! Du er herved lagret i feeden min!

Elida: M'kay da, jeg godtar den trøsten :)))

Labben: 50 bøker er en trøst, men jeg innehar stadig den definitive sisteplassen i Bokblogglandia ;-) Og takk som spør: PETANQUE. En helt glimrende kulesport som er hakket større i det store utland enn her på berget.

Ingun: Helt sant, men i år har det ikke vært så mange godbiter heller. Litt sånn... labert. Tenkte intenst på deg da jeg passerte den søte bussholdeplassen i Hamar lillejulaften, forresten. Det er nesten så vi får ta en liten tvangslesecafe der en gang :)

Tine: Jeg er i sjokk over dine antall leste bøker, såpass i sjokk at jeg skvatt til ved ordet"konfekteske" - det er jo tross alt fremdeles jul, hurra for det. Neida, eller joda, jeg skjønnerikkehvordandugreierdet! Og enda til tar du deg tid til å skrive gullende gode kommentarer - Tusen takk :)

Marianne: Nåh, skjønne du, tusen takk!