2.6.15

Lest og ulest i 2015: Mai måned

Ho-hoooooi! Det er juni måned allerede, og jeg har begått en personlig kardinalsynd ved å ikke skrive månedsrapport. Tingen er, det er virkelig ikke stort å melde. Virkelig, virkelig ikke.

Jeg har lest lite.

LITE.

Attpåtil har jeg skrevet om bare to av disse. Ikkje bra. Derimot har jeg vært veldig fornøyd med bøkene. - Ja, alle utenom en. Stort mer er ikke å skrive. Tiden løper aldeles fra meg.

Lest i mai måned:


Ord på S, 
av Guro Hoftun Gjestad

Norsk, flunkende ny ungdomsroman. Min omtale kan leses (i dette blogginnlegget), men jeg gremmes over fullstendig mangel på alt av kritisk analysering. Tingen er, boken er knakende god. 
Ord på S er en av de fineste ungdomsromanene jeg har lest i den nyere tid. Guro Hoftun Gjestad skriver treffende og virkningsfullt om følelsekaos og tomrom. Om sjokk, savn og sorg. Om behovet for å være noen nær, og samtidig behovet for å være alene. Om dårlig samvittighet, redsel og angst. Og om en forelskelse som får tiden til å stå stille. En forelskelse som lar Sun bare være kropp, lyster og glede.

Brevene dine legger jeg under madrassen, 
av Astrid Lindgren og Sara Schwardt

De fleste i bokblogglandia har vel fått med seg denne boken. En ren gjengivelse av en helt spesiell brevveksling mellom en 12 år gammel jente og en godt voksen, kjent forfatter. Det unike vennskapet varte over mange år, og vi blir gjennom brevene kjent med den personlige Astrid, samtidig som vi også blir kjent med en svært sårbar, ung jente som famler seg frem mot voksenlivet. Omtale kommer.

Bøen, 
av Joakim Hunnes

Like norsk og funklende ny som Ord på S, bare i form av novellesamling. Les gjerne (min omtale).
Alle fortellerne bor i samme bygd og samtlige opplever livet som problemfylt. Det være seg rus og kriminalitet, ensomhet og kjedsomhet. Kanskje aller mest det siste. Det er lite som skjer i bygda, og hendelsene må i første rekke skje gjennom møter mellom mennesker og deres relasjoner. Det er få innbyggere på den lille plassen og alle kjenner alle. I det minste vet alle hvem de andre er. Slik flettes også historiene inn i hverandre.
Kort oppsummert: En novellesamling jeg virkelig hadde sansen for, og som jeg håper vil få oppmerksomheten den fortjener. 

Snø fra Brasil, 
av Adriana Lisboa

Kanskje har jeg lest for mye av Gabriel Garcia Marquez til å yte denne romanen rettferdighet, men brazilianske Lisboa hadde jeg liten sans for. Det som andre omtaler som fargerikt språk oppfattet jeg som barnlig og uengasjerende. Jeg fullførte romanen på ren trass, håpet om at boken skulle ta seg opp brast ikke før jeg leste siste side. Fint omslag, da. For all del. Omtale kommer definitivt ikke. - Jeg har brukt for mye tid på den allerede. Les heller begeistrede innlegg av mine medbloggere.


- Jeg kommer sterkere tilbake.

7 kommentarer:

Tine sa...

Endelig!! Det er vel slektsforskning og kulespill det går i mens du venter på sommeren? Her i Bergen regner det sånn at det ikke er annet enn lesing som duger. Artig at vi kan være så samstemt når det gjelder lesing da. Ord på S er bestilt etter jeg leste din omtale, så også Bøen. Lindgren og Snø fra Brasil har jeg lest, jeg er nok av de som var begeistret for sistnevnte. Jeg er hjemme og har lesedag i dag, skal ha eksamen på torsdag og begynner å kjenne kribling i magen - har blitt mest skjønnlitteratur til nå, men jeg må få fingeren ut. Håper du har en fin dag :)

Ellikken sa...

Jeg leste din omtale av Snø-boka, vet du, og kastet meg med iver over den. Tror nesten denne må være unntaket som bekrefter regelen for vår nærmest identiske lesepreferanse!

Og du har rett: Slekt og Petanque. For et deilig liv :) Hektisk på jobb også. Puh.

Skal tenke massivt på deg på torsdag! Krysser alt jeg har, inkludert hvert eneste bidige hårstrå det være seg bust, dun eller hodehår!

astridterese sa...

Jeg har vært helt borte fra blogg og pc i en måned og har ikke fått med meg en eneste bokomtale. Det er tydelig at her er det ting jeg har gått glipp av, så nå må jeg oppdatere meg :-)

Ina sa...

Ligger litt etter i anmeldelseskriverier jeg også, men det blir når det blir. Gjør så godt jeg kan så det er ikke noe stress. Blogging skal være kos, ikke tvang:)

Ellikken sa...

Astrid Terese: Ganske så deilig det også, vil jeg tro...!

Ina: Det er veldig sant. Bra med rutiner, men av og til må disse utgå. Føler bare at jeg ikke helt rekker å puste innimellom slagene. Drømmer om et hotellopphold med eviglange frokoster og resten av dagen som lesetid :D

Groskro sa...

Jeg kommer til å lese "Ord på S" i løpet av sommeren på grunn av deg, ser den ligger på e-bib, så da kan jeg laste den ned når jeg vil - må bli ferdig med lesesirkel bøker først :)

Ina sa...

Hei, det er meg igjen. Vil bare si at du har fått en award og et lite oppdrag. Det er ikke noe farlig. Informasjon finner du på bloggen min. Håper du deltar og sender awarden videre:)