27.2.13

Vårskyer, av Sigrid Undset

Sigrid Undsets Vårskyer er en liten novellesamling først gang publisert i Forfatterforeningens julehefte Julehelg 1920. Få sider til tross, novellene i Vårskyer gir et godt eksempel på det essensielle i Sigrid Undsets forfatterskap.

Vårskyer, av Sigrid Undset

Vårskyer (tittelnovelle)

Leseren plasseres midt i stuen, tvunget til å suge til oss den intense stemningen. Her sitter en tydelig sliten mor med tre små barn. Ute skinner vårsolen, men solstrålene makter ikke helt å slippe inn. Stemningen er fullstendig mettet av fortvilelse, sorg og vemod, frykt og anger. Moren betrakter sine barn med frykt og uro for fremtiden, det uvisse og tidens gang. Hun sørger over ungdomstiden som glapp ut av hendene sine, sorgen over å eldes og ikke kunne gjenoppdage livets vår. Midt i gleden og stoltheten over barna sine, føler hun vemodighet over at barna våkner opp med stadig sterkere selvbevissthet. De blir eldre, har egne meninger og går sine egne veier.

Vanfør

Kanskje er dette den eneste av de tre novellene hvor vi virkelig føler noe mer enn fortvilelse og stille resignasjon. Vi møter en ung kvinne lenket til sin rullestol. Fortvilelsen over sin situasjon har gått over til sinne. Denne vårdagen kjenner hun på et opprør over å være et offer. Hun er sint over sin rolle som noen å synes synd i, noen å ofre seg for. Sinnet kanaliserer hun til sin egen mor. Sinne over moren som har viet sitt liv til henne, den invalide.

Et barn

Novellesamlingens eneste mann i persongalleriet er prest. Han ser seg satt i skyggen av de mer karismatiske predikantene, og er usikker på sitt kall og virke. Som ansvarlig for en liten flokk konfirmanter, kjenner han på en avmaktsfølelse. Ungdommer hvis erfaring gjør dem eldre enn de er i alder, ungdommer som ikke har tid eller ønske om å leve etter Guds ord. En av pikene betror seg til presten. Hun har begått en stor synd, forteller hun desperat i fortvilelse. Bekjennelsen viser presten hvem hun egentlig er og hva hun står for. Bekjennelsen gjenopptar hans tro på det gode i mennesket. Det rene, uskyldige og barnlige.

Det er stor grad av personlighet i Sigrid Undsets forfatterskap, så også i Vårskyer. I 1920 var samlivsbruddet med hennes livs kjærlighet, Anders Castus Svarstad, fremdeles ubearbeidet. Tross mange og lange utenlandsopphold, tross manglende interesse for et tradisjonelt familieliv, var Undset enda i sterk tvil om ekteskapet. I denne perioden vekslet hun mellom å godta situasjonen som alenemor på Bjerkebæk, og et ønske om å flytte tilbake til hovedstaden for å bøte på et ruinert samliv med Svarstad.

Barna tok det meste av hennes tid og oppmerksomhet om dagen. Eldstesønnen Anders var alvorlig syk som nyfødt, og selv godt opp i ungdomsårene var hun stadig bekymret for ham. Datteren Maren Charlotte (Mossa) var annerledes enn barn flest, og i tiden rundt Vårskyer fikk hun diagnosen psykisk utviklingshemmet. Ikke minst vakte Mossas stadige epilepsianfall stor bekymring. Tredjemann i barneflokken, lille Hans, var i 1920 rundt året og krevde fokus på sitt vis. I tillegg bekymret hun seg over Svarstads barn, Ebba og Gunhild, som Undset tok seg av så godt hun kunne.

Mor om dagen, forfatter om natten.

Første bok i den planlagte triologien om Kristin Lavransdatter var på dette tidspunkt utgitt og oppfølgeren var underveis. Lang tid med studier og skriving hadde generert et økende press om å produsere tekster i påvente av en ny roman.

Sigrid Undset var sliten. Hun og samfunnet ventet så mye av henne, hun strakk aldri helt til, ville så mye mer.

Det er nettopp denne fortvilelsen og uroen hun skildrer så virkningsfullt og realistisk i sine bøker. Vårskyer inkludert. Undset hadde en helt spesiell evne til å skildre følelser, følelseskaos og sinnsstemning.

Felles for både Sigrid selv og hennes romanfigurer er det sterke ønske om selvrealisering. Alle er sterke kvinner tynget ned av samfunnets normer og forventninger. Alle føler, skjult eller åpent, et sinne over å ikke kunne være seg selv nok. Ikke fordi de ikke vil, men fordi de ikke kan.

Vårskyer, tre små noveller, sier så mye mer enn antall sider. Mens isen smelter, fuglene vender tilbake og varm vårvind blåser over jordet, vekkes ønsket om å våkne, våkne opp og leve fullt ut.

-------------------Kilde: Boken er en del av den komplette Sigrid Undset-samlingen gitt av mor til kompis. Omstendighetene rundt novelleskrivingen er beskrevet etter beste mening dog utifra min litt sviktende hukommelse, etter å ha lest Tordis Ørjasæters biografi Menneskenes hjerter.   Prosjekt 2013: Totusenogtretten skal jeg leses noen eventuelt mange verker av min kvinnelige forfatterfavoritt. Se progresjonen i dette innlegget.   Illustrasjon: Maleriet er laget av hennes mann Anders Castus Svarstad. Frimerket ble gitt ut i 1982. Lykkelig er jeg som har det i frimerkesamlingen min. (Jeg visste det en vakker dag ville komme til nytte). Jeg har tidligere omtalt Sigrid Undset som Femhundrekronersdronninga. Nå kan jeg veksle mellom det og Frimerkedronninga.

17 kommentarer:

Askeladden sa...

Jeg har vært og sett Sigrid Undset sitt hjem i Lillehammer. Det var en STOR opplevelse!!. Det likte jeg aller best var å se boksamlingen hennes og se skrivepulten hvor skrev Kristin Lavransdatter. Det kjipe var at det var satt opp glassplater foran bokhyllene slik at man ikke kunne ta på de og ta de ut. Har skrevet et blogginnlegg om besøket her.http://www.askeladden-askeladden.blogspot.no/2011/07/sigrid-undset-sitt-hjem-bjerkebk.html

Marianne sa...

Min første Sigrid Undset bok blir lest i år. Jeg kjøpte meg nettopp Kristin Lavransdatter - 3 bind i ei gigantisk pocketbok. Tror den får bo på nattbordet.. Håper den står til forventningene, for det er mange bokbloggere som roser forfatteren opp i skyene :)

aariho sa...

Fin omtale av Sigrid Undsets noveller. Disse har jeg ikke lest, men syns nok at det er noe jeg bør gjøre snart. De gamle klassikerne er fine å ta fram innimellom.Det er så lett å hive seg på nye bøker som blir omtalt, iallefall gjør jeg det. Skal lese en av de "gamle" hver måned, det ble Vesaas i januar, ingen i februar! Da blir det to i mars. Undset var et godt tips.

annkolaas sa...

Dette var en nydelig omtale. Jeg må helt klart skjerpe meg og lese mer Undset.

annkolaas sa...

Men ps. Hun glorifiseres nok en del. Det var vel moren hennes som store deler av tiden passet alle de små, mens Undset selv gav klar beskjed om ikke å bli forstyrret inne i skriveværelset. Så "Mor om dagen, forfatter om natten" er vel så som så (hvis jeg ikke husker helt feil fra Slapgards biografi?).

ellikken sa...

Lena: Hun hadde hushjelp/barnepike, moren bodde der kun i kortere perioder. Hun var nok ingen 100 % dedikert mor, hun skrev selvsagt tidvis om dagene også, og beskrev hele tiden i brev sin dårlige samvittighet over å ikke være god nok. -Ikke vanskelig å kjenne seg igjen der. Så å glorifisere henne vet jeg ikke om jeg er med på å gjøre.

Karen sa...

FINT! Nå vil jeg lese disse:)

annkolaas sa...

Jeg mente mest at hun generelt glorifiseres - av folk flest. Men gjør ikke de fleste forfattere/kunstnersjeler egentlig det? Jeg skal ikke krangle på det, det er leenge siden leste biografien. Husker bare at jeg hengte meg opp i dette, og at hun kunne være svært frekk mot folk osv. Fantastisk var hun jo uansett.

ellikken sa...

Jeg syns kommentaren din var fabelaktig, jeg ble bare grådig bekymret over å ikke ordlegge meg bra nok. En ting er synsing, noe helt annet er å skrive etter minnet men fremne det som fakta. Derav mitt lille forbehold i bunn av innlegget.

Hun var nok ikke nødvendigvis den enkleste i verden å omgås, meget selektiv og krass. Tror jeg. Hennes turbulente vennskap med Ninni Roll Anker får være eksempel på dette. Hennes forsonende holdning til Svarstad som det motsatte. Jeg hadde sikkert vært livredd over å forholde meg til henne annet enn i bokform ;-)

annkolaas sa...

Hehe, du kan sikkert mye mer om henne enn meg. Jeg har det med å fokusere på detaljer, og det er alltid sånne merkelige ting som fester seg. Husker bla godt at det sto at en venninne av henne mistet sønnen sin, og Undset hadde sagt noe sånt som: Det var bra det var han som døde, og ikke han andre sønnen din - som er flink - et eller annet. Og en annen ting: Du ordlegger deg alltid mer enn bra nok.

Anita Ness sa...

Hun hadde jo en funskjosnhemmet datter, hadde hun ikke? Har forstått det slik at det krevde mye av henne--Men det er lenge siden jeg leste biografien (Menneskenes hjerter), og minnet er jo skjørt.
Museet/hjemmet hennes på Lillehammer besøkte jeg for tre år siden---det var utrolig spesielt å være der.:)

Flott omtale. Skal lese mer av Undset selv--Har vel lest mer om henne enn av henne.

ellikken sa...

Lena: Hjelpes, jeg er glad dette ikke stod i Ørjasæters biografi.

Anita: Psykisk utviklingshemmet (nærmere diagnose ble vel ikke gitt) og epilepsi, Mossa ble bare 23 år gammel. Eldstesønnen døde i krigen, så av tre barn var det bare Hans som fikk oppleve å bli voksen.

Anonym sa...

Next tіme I read a blog, Hopеfully it dоes
not ԁiѕappoіnt me just aѕ much aѕ this onе.
After all, Yеѕ, it was mу choіce to reаd thrοugh, however I genuinely belieѵeԁ yоu'd have something interesting to say. All I hear is a bunch of complaining about something you could possibly fix if you weren't tοo busy
seеking attention.

Ϻy wеbpage: ephedra legal status

Birthe sa...

Sigrid Undset er en av mine yndlingsforfattere! Denne novellesamlingen har jeg ikke lest, så den skal jeg notere meg. Jeg kunne forresten godt tenke meg å lese en biografi om livet hennes.

Anonym sa...

Tyya's dad won't accept anything middling at the hold - no ice cream, no bon-bons, no cookies. But when the saleslady puts a assay sticker on Tyya's nose, Daddy is conclusively laboured to gain something uncorrupted

http://www.webhunter.pl/?p=1


http://zohar.pl/tag/pies
http://caffevergnano.pl/czy-hodowac-wlasne-przyprawy
http://xn--dobrze-gotowa-ntb.net.pl/author/admin/page/4
http://szwedekfashion.pl/modne-dodatki-do-wlosow
http://foodandfunlodz.pl/opiekun-dla-dzieci-w-restauracji/imprezy-okolicznosciowe-w-restauracji-dla-dzieci

Anonym sa...

Tyya's dad won't bribe mad anything qualified at the depend on - no ice cream, no sweetmeats, no cookies. But when the saleslady puts a valuation sticker on Tyya's nose, Daddy is conclusively aloof to gain something virtuous

http://www.webhunter.pl/?p=1


http://3-art.pl/kupujemy-nowy-komputer
http://zzbp.pl/tag/szczegol
http://wingtsunwarszawa.pl/tag/wzglad
http://dragon-ball.pl/?2019,127
http://internetmister.pl/jak-zalozyc-budke-z-kebabem

Anonym sa...

Two major manufacturers of pet premium products are pulling specific ordinary brands from the superstore because they may contain traces of poultry antibiotics that are not approved in the U.S.

http://www.biznesdlafirm.com/katalog/phu-jawis-jacek-wojtolewicz
http://www.biznesdlafirm.com/katalog/pokaz/1693
http://promowanefirmy.pl/katalog/pokaz/5481
http://promowanefirmy.pl/katalog/zpuh-wileminka-ii-
http://centrum-firm.com/katalog/stobstol-sc--k-brzeziski--r-podzdny--p-porzdny

http://www.centrum-firm.com/katalog/pokaz/1066
http://centrum-firm.com/katalog/sensuelle-hair-beauty-design-sylwia-dulska-wawrzyniak
http://biznesdlafirm.com/katalog/pokaz/8053
http://biznesdlafirm.com/katalog/pokaz/5275
http://www.biznesdlafirm.com/katalog/zut-alter-sp-z-oo