24.1.13

Supersuksessen En pingles dagbok

Det startet med tegneserier på internet og endte med en boksuksess nærmest uten sidestykke. Jeff Kinney har begått det store kunststykket: Han har fått kvisete gutter til å løpe til bibliotekene, han har fått de til å ønske seg bøker til jul! 

Takket være En pingles dagbok-serien er det direkte KULT å lese bøker. Bare for å synliggjøre hans popularitet en gang for alle: Kinney har hatt en så sterk innvirkning på unge gutters leseglede at han to år etter sin debut ble kåret til en av de 100 Most Influential People in the world av Times Magazine.


Tegneseriestripene kom allerede i 2003, men det var først i 2007 at den første boken ble en realitet. Kinney oppnådde raskt stor suksess i sitt hjemland USA, og suksessen har til dags dato spredd seg til 43 land. Norge er overhodet intet unntak.

I Norge er følgende bøker utgitt:

  • En pingles dagbok 1 
  • En pingles dagbok 2: Rodrick ruler 
  • En pingles dagbok 3: Siste stikk 
  • En pingles dagbok 4: Hundedager 
  • En pingles dagbok 5: Den brutale sannheten 
  • En pingles dagbok 6: Brakkesyke 
  • En pinlges dagbok 7: Femte hjul på vogna 
  • En pingles dagbok: Gjør-det-selv (aktivitetsbok) 

I tillegg fins det etter sigende en bok bak-filmen. Noe sier meg at det kommer enda flere i en rasende fart. Fansen skal ha sitt, må vite!

Skribenten av disse ord har selv bare lest to og er strålende fornøyd. Eksperten i huset, han som faktisk er i målgruppen, har lest hvert ord og studert hver tegning i samtlige bøker og begynner så smått å bli forsynt. Det er klart morsomhetene gjentar seg oftere jo lenger i serien man kommer. Kinney skal kanskje ikke tøye strikken så mye lenger nå, så forferdelig det enn er å tenke på for en nyfrelst Pingle-fantast.


Kinney tar hverdagens sorger og gleder så inderlig på kornet, alt sett igjennom øynene på en heller egosentrisk guttevalp hvis foreldre er dønn pedagogiske og skrekkelig voksne. Greg er sterkt sjalu på sin ekstremt irriterende lillebror og vettskremt over sin ustyrtelig skumle storebror.

Vår antihelt ofrer liv og lemmer og ikke minst sin bestekompis, den lett måpende Rowley, for å oppnå gode karakterer uten å yte noe, få positiv oppmerksomhet av de søteste jentene og spille voldelige dataspill dagen lang. - Og han soler seg mer enn gjerne i glansen selv om det hele er en meget urettferdig misforståelse.

Hvor ufyselig, frekk, utålelig, egoistisk, løgnaktig og tåpelig en gutt på den alderen enn kan være, alle er gode i bunn. Til og med Gregory. Og han skriver ikke dagbok. Han skriver loggbok. For himmelens skyld!

Bare ikke kall han Bobo. Bare ikke tving han til å spise osten.

Med enkle tegninger lager han kjærkomne pauser fra ren lesing, han legger til og han understreker. Tekst og tegning går hånd i hånd, de utfyller hverandre. Hver bok inneholder drøyt 200 sider med korte kapitler, gjerne dag for dag, hvor man enkelt kan lese alt i en schwuuup eller lese i små etapper. Alt fungerer like godt. Det er enkeltstående sekvenser og samtidig grunnleggende poeng som bærer historien fra begynnelse til slutt. Balansen mellom tegninger og tekst er akkurat perfekt nok til å tilfredsstille både bokormer og de med selverklært lesevegring.

Humoren gjennomsyrer hver side, hver setning, hver illustrasjon. - Men humoren er ytterst intelligent i all sin pubertale tåpelighet. Hverdagens pussigheter, ramsalte ironi og ubarmhjertige satire er så gjenkjennende at barn så vel som voksne dukker rett inn i vår kjære fæle pingles liv. Voksne skjemmer seg. Ungene skjerper seg. - Ikke undervurder alvoret i humoren.

Vi humrer oss fra side til side, nikker flaut, skaper aha-øyeblikk og gapskratter over episoder som er så hysterisk morsomme at alle i nærheten simpelthen er nødt til å få scenen gjenfortalt i hver minste detalj.

Bær over med oss Pingle-elskere.

3 kommentarer:

Marianne sa...

Åh.. Pingla skulle jeg hatt tilgjengelig da eldstemann (nå 19) sleit med lesinga si. Lettere dyslektisk har han fått mer eller mindre aversjon mot bøker, og leser ingenting dessverre (unntatt håndbøker og faglitteratur som han må). Synd, for disse ser skikkelig morsomme ut :-) Takk for tips likevel, så kan jeg videreformidle til andre trengende venninner!

Anja sa...

Jeg jobber i bokhandel, og jeg skal love deg at det ble krise av dimensjoner da vi gikk mer eller mindre tomme rett for jul! Vi solgte ikke i bøtter og spann, vi solgte i trillebårer og badekar!!! Snakk om suksess. Jeg har kjøpt de to første som jeg tenkte å lese selv nå, og forhåpentligvis prakke på jentungen. Hun mener at det er guttebøker (hun er 8 år), men jeg kjenner henne så godt at får jeg henne til å åpne boka, så kommer hun virkelig til å like den...

annkolaas sa...

Femåringen min elsker disse bøkene og forlanger at vi går innom alle bokhandlerne vi kommer over for å se og holde på en av Pinglebøkene vi ikke har. Vi er i gang med nummer tre og jeg ler like mye som ungene. Femåringen fikk "Gjør det selv"-boken i julegave, og mannen min fikk seg en overraskelse da "Stygge Stig"-tegneserien dukket opp under lesestunden en kveld (han heter Stig). Vi holdt selvsagt på å le oss i hjel.