2.11.11

Lest i 2011 - Oktober

Plutselig var det på tide med et nytt månedsinnlegg, to dager uti november. Følgende var status på oktobers siste dag:

Usynlig, av Paul Auster - Gjenferd, av Jo Nesbø - En helt annen historie, av Håkan Nesser - Minus meg, av Ingelin Røssland - Kim Novak badet aldri i Genesaretsjøen, av Håkan Nesser

Jeg ble litt overrasket over at jeg har lest såpass denne måneden. Dagene har flydd av gårde, jeg har vært ute på tur og forsøkt ikke å være sur, stressnivået har vært høyere enn skuldrene mine og jeg har knapt nok hatt tid til å puste. Seriøst. Eller serr, som jeg fikk med meg at Big Brother-deltakerne pleier å si, da jeg ved en grusom tilfeldighet zappet innom en episode. I alle fall. Det har vært travelt.

Når jeg ser denne listen blir jeg likevel ganske så stolt over at jeg har latt meg ha tid til å lese innimellom slagene, både som rekreasjon, hygge og nødvendighet. Det har ikke vært tid til å skrive om de fine leseopplevelsene, men hatt det fint med lesingen – det har jeg definitivt hatt.

Usynlig ga meg stjerner i øynene. For en bok, for en forfatter! Jeg elsker Paul Auster. Edit: Jeg nielsker Paul Auster. Jeg kunne grått av tanken på at jeg ikke skrev ned mine tanker umiddelbart etter siste side, for omtalen jeg etter hvert vil komme til å skrive kan ikke yte boken rettferdighet. Gjenferd hadde jeg gru-gledet meg lenge til å lese. Gruet meg i redsel for å bli skuffet. Gledet meg fordi jeg visste at jeg hadde noe å glede meg til. En helt annen historie skuffet meg først, for deretter å glede meg stort. Om jeg ikke elsker Håkan Nesser, så digger jeg ham i alle fall stort. Minus meg ble for meg en nydelig leseopplevelse, selv om ikke alle nødvendigvis har lik oppfatning som meg. Avslutningen, Kim Novak badet aldri i Genesaretsjøen, var knakende god den også. Digge-Håkan overbeviste nok en gang.

Så heldig jeg har vært med bøkene denne måneden!

Ja, også har jeg jo tradisjonen tro også fått shoppet en smule. Et helt brød, vil kanskje noen si, for mange smuler gjør av og til et stort brød. Jeg orker ikke lenger skrive om sprengte bokhyller. That goes without saying, altså. I september tok jeg fullstendig av, mens jeg var en smule mer nøysom i oktober:

Mansfield Park, av Jane Austen
Mesteren og Margarita, av Michail Bulgakov
Elskeren, av Marguerite Duras
De gjorde et barn fortred, av Tove Ditlevsen
Enke for et år, av John Irving
Engelen på det sjuende trinn, av Frank McCourt
Kim Novak badet aldri i Genesaretsjøen, av Håkan Nesser

Det ble kanskje en del likevel. Kjøpt for en slikk og ingenting på bruktboksalg. Jeg tror kun to av bøkene var bladd i av opprinnelig eier. I den ene lå et forseggjort bokmerke med tørkede høstblader og «Kjære tante. Jeg er glad i deg!». Slikt blir jeg kraftig rørt av, og i tillegg enda mer overbevist om at jeg virkelig ikke kan kvitte meg med en eneste bok jeg har anskaffet meg. Mon tro om jeg detter innom et bruktboksalg også i november? Min bedre, men mindre leseglade, halvdel får åndenød bare jeg tenker på det.

Helt på tampen tillater jeg meg å juble over at tiåringen min har gjenopptatt lesegleden sin. Det måtte selvsagt en konkurranse til: Les femti bøker i løpet av et år og få rabatt hos Peppes Pizza. For de som lurer: jeg er for gammel til å delta. For de som lurer mer: jeg kjøper min egen pizza for mine egne penger, og har alle intensjoner om å lese minst like mange bøker i november som i oktober.

Dette kunne vært en fin avrunding av blogginnlegget, men jeg velger å strekke strikken litt til. Oktober var nemlig måneden da klubben i mitt hjerte vant sitt aller første gull. 100 år, Solskjær og gull. Stort større blir det ikke!

10 kommentarer:

Groskro sa...

Enig Ellikken!! Gratulerer til Molde, Solskjær og Daniel Berg Hestad og alle de andre :-)

labben sa...

Jeg gleder meg til søndag når det blir min tur til å si Dææææææsken, så deiliiiiiiiiiiiiig!, bare på bergensk. Krysser fingrene for medalje i serien også!

Ellers skjønner jeg at jeg virkelig må ta meg tid til å lese mer av Paul Auster. Den første jeg leste elsket jeg minst like høyt som jeg tror du elsket Usynlig, og den andre var også meget god. Hvorfor jeg ikke vier mer tid til den mannen aner jeg ikke.

En Helt Annen Historie har jeg planer om å lese. Treg i starten, eller?

Solgunn sa...

Jeg hørte Usynlig ferdig nå på lørdag og den var bare helt utrolig god! Og så har du jo en skikkelig gråtebok i vente. Engelen på det sjuende trinn er en bok som må leses mens kleenexen er innenfor rekkevidde.

Karin sa...

Gratulerer med gull:-) Yeah!

linesbibliotek sa...

Mesteren og Margarita er en vidunderlig roman! Jeg likte også Enke for et år. Elskeren syntes jeg var fryktelig, så jeg håper du liker den bedre enn meg.

Og gratulerer så mye med gull! :-)

ellikken sa...

Tusen <3 elig takk for kommentarer, det var ekstra stas denne gangen :o) - Også må jeg bare si beklager at jeg er så elendig til å kommentere selv, egentlig alltid, men nå for tiden i særdeleshet.

Grosko: Iiiiiiiiiih! Berg Hestad, ikke minst! *stjerner i øynene*

Labben: Ja, hjelpes. Av to onder heier jeg (nesten) på Brann jeg også. Aafk er tross alt hakket verre :D - Og etter Rosenborgknusingen er jeg pliktet til å være Brannskapfan ;) Ang En helt annen historie var det rett og slett litt uvant å vie så mye tid til Barbarotti. Det kom seg etterhvert, jeg måtte bare bruke litt energi på å omstille meg.

Solgunn: Det gleder mitt hjerte at du også elsker Usynlig! Fy fabian, så god den boken er!

Karin: JAAAAAAAAAAAA!!!!

Line: Jeg liker å kalle meg John Irving-elsker, men Enke for et år har jeg ikke lest. Dette var den mest (eneste) slitte av bøkene jeg kjøpte, men jeg måtte jo... Sant? :) Spørsmålet er når jeg skal få lest disse lekkerbiskene!

Haruhi sa...

Oioioi! Gled deg til Enke for et år! Jeg er ikke Irving-fan, men Enke for et år syntes jeg var knall. Uansett om du liker den eller ikke så gleder jeg meg til å høre hva du synes om den.

Groskro sa...

Helt enig Elikken, jeg får også stjerner i øynene av Daniel Berg Hestad :-D

Synne sa...

Om kommentaren din på Dødsengler, http://synne77.blogspot.com: Det må vel forfatteren tåle, men kanskje han vil vite hvorfor?:)

Anonym sa...

Jeg har "luktet litt" på Paul Auster i det siste og lurt på om jeg skule lese en bok av han. Du overbeviste meg hvert fall om at det skal jeg. Så nå tar jeg med hjem Usynlig :-)