24.8.10

Oscar og den rosa damen / Noas barn, Eric-Emmanuel Schmidt

I sommerferien leste jeg bøker. Mange bøker. Noen tidsfordriv, noen viktige, noen lettglemmelige, og noen som forsvant rett inn i hjertegropa og aldri vil forsvinne. La meg fortelle om en bok som gjorde uutslettelig inntrykk på meg.

Denne boken er to historier i en og er skrevet av Eric-Emmanuel Schmidt. Jeg ble så glad i boken at jeg spurte niåringen min om han kunne tenke seg å lese litt i den. På en lang busstur fra Gibraltar tok han opp boken og begynte å bla. Han ble sittende i timesvis. Leste og leste. Oppslukt og tankefull.
Oscar og den rosa damen

Her er brevene Oscar skriver til Gud, de siste dagene i sitt liv. Oscar er 10 år, og har kreft. Han vet at han skal dø, men trenger noen å dele tankene sine med. Marie-Rose, eller Rose-bestemor som Oscar kaller henne, er en dame som frivillig kommer på besøk til barnesykehuset. Hun oppfordrer Oscar til å skrive ett brev til Gud hver dag.

En dag er som ti år. Hver dag som går lever Oscar ti år med de gleder, sorger og utfordringer som det medfører i de ulike stadiene av menneskelivet. Som tenåring gjør han opprør mot foreldrene. Som tjueåring forelsker han seg. Som trettiåring opplever han at forelskelsen blir til kjærlighet og han gifter seg. Som søttiåring merker han alderen tyngre, og han blir sykere og svakere. Som nittiåring er han så trett, så trett av dage. Som hundreåring…

Denne lille romanen er en av de vakreste, fineste, tristeste, varmeste og beste historiene jeg noen gang har lest. Boken er så full av LIV tross det uunngåelige triste. Helt nydelig. Og best av alt: Denne romanen kan like gjerne leses av barn som voksne.

En perle!

Noas barn

I 1942 forsvinner Josephs far og mor, men Joseph får bli hos Fader Pons på den katolske kostskolen hans. Det vokser fram et vennskap mellom de to, men Joseph må lære å være jøde og å føre tradisjonene videre, samtidig som han blir påvirket av det katolske miljøet han oppholder seg i.

Denne historien er ikke lang, tvert om. Knapt to hundre sider, men så mye den likevel rommer! Slik som Oscar og den rosa damen er historien enkel, lettlest og passer både for barn og voksne. Dette er likevel og like fullt en viktig bok. Viktig, fordi den formidler verdier. Viktig, fordi den får leseren til å reflektere over sine egne valg, holdninger og verdier. Viktig.

1 kommentar:

Beathe sa...

Jeg så at du var sitert på boken jeg hadde og derfor har jeg leitet litt her etter omtale av boken om Oscar så tusen takk for link, da legger jeg den inn i omtalen min. Jeg skal teste og se om 14 åringen min vil lese den få ham litt vekk fra spillenes verden en stakket stund. Jeg har to andre bøker av forfatteren liggende så jeg skal få lest dem også om litt. Ha en riktig god påske:-)