2.1.19

Leseåret 2018 | Lesemål 2019

Det herrens år 2018 gikk uhorvelig fort. Knapt nok en helg ble tilbrakt i det ellikkenske hjem, det var alltid petanque å spille og andre land å reise til. Jeg mosjonerte knapt og fikk dermed heller ikke lyttet til lydbøker. Dessuten begynte jeg året med en stor, stor tabbe:

Jeg formulerte ingen lesemål. 

Jeg nøyer meg med å GLEDE meg til nye leseopplevelser. Lese gode bøker og spre leseglede. Det er mitt eneste mål, skrev jeg så kjekt og akk så naivt i januar måneds første blogginnlegg. Grunnen var enkel nok: 2017-målsetningene gikk nemlig til helvete.

Vel, heller det enn å ikke ha noen mål overhodet. Fasit ble 42 leste bøker, hvorav kun 8 var av utenlandske forfattere. Ingen forfatter har mer enn en bok på lista. Av 34 norske bøker var hele 26 fra 2018. - Og da skjønner man jo hva som skjedde:

Ellikken havnet så til de grader på leseeksemplar-kjøret.

Uleste nyere bøker, mange av disse er leseeksemplarer. 
Jordmor på jorda og William Shaw-boka skal leses. Men er det flere jeg burde lese?

I og for seg bra med hensyn til Bokbloggerprisen, men særlig givende rent personlig kan det ikke sies å ha vært. Ikke riktig alt som blir utgitt kvalifiseres som fremtidige klassikere, noen har ærlig talt vært helt elendige. Faktisk har jeg i følge bokelskere.no gitt bare en bok 6'er på terningen. 11 har fått 5'ere, mens øvrige har jeg forsøkt å ikke slakte. 

Uansett, de fleste har beveget meg på en eller annen måte, og leseåret 2018 kan sammenfattes på en enkel måte som dette:

Årets

  • ... mest sjarmerende: Da He-man kom til Norge, av Ole-Martin Ihle. Jeg dukket rett ned til 80-tallet og min egen barndom, alt jeg opplevde og alt jeg opplevde kun gjennom blader, søskenbarn og TV.
  • ... største skuffelse: En bønn fra havet, av Khaled Hosseini. Årets veldedighetsbok ble en stor skuffelse grunnet dårlig oversettelse. Her tenker jeg forlaget tenkte kjappe penger - stikk i strid med forfatterens intensjoner.
  • ... mest betydningsfulle: Tante Ulrikkes vei, av Zeshan Shakar. 2018 ble det store TUV-året. Ett år etter utgivelsen og gammelt nytt for mange bokbloggere, men for meg ble det en stor åpenbaring. 
  • ... ukjente perle: Du bestemmer deg for at dette er et minne, av Marianne Teie. En solid dose slektshistorie ikledd lyrisk slør, akkurat slik jeg egentlig drømmer om å gjøre det.
  • ... lyriske favoritt: Klør, av Ida Frisch. Kunne like gjerne vært årets beste debut eller beste bok i det hele tatt, jeg er rett og slett så begeistret at jeg knapt kan styre meg.
  • ... beste roman: Jeg skal beskytte deg, av Birger Emanuelsen. Ok, bare les den.
  • ... største overraskelse: Sjøen om vinteren, av Sivert Nesbø. Forventet ingenting, men ble premiert med vesaask hjertesmerte og stillhet.
  • ... beste debut: Svartstilla, av Susanne Skogstad. En ung kvinne skriver om en eldre kvinne - slik at jeg tror på henne. Det er særdeles godt gjort.
  • ... prestasjon: Jeg kvittet meg med ca. halvparten av min litterære beholdning. I et anfall av støv-noia og vi-kommer-vel-aldri-til-å-kunne-flytte-angst la jeg ut mer enn jeg klarer å tenke på til salgs. Det endte selvsagt med at jeg ga bort gratis. Nu vel. Det ble i alle fall lettere å puste i leiligheten.

For samtlige leste bøker, se nederst i dette innlegget. Der er også lenker til disse, faktisk til samtlige!



Der jeg failet hardt mht antall bøker gjorde jeg det ganske bra mht mitt andre u-uttalte mål: Å skrive om samtlige leste bøker. I 2018 forble kun fem bøker ikke-omtalt. Jeg jobber i disse dager med miniomtaler som publiseres litt i det skjulte i løpet av måneden. 

Fasit: 50 innlegg og 38 bøker

Skjønt, jeg er altfor glad i å skrive til å begrense det til kun rene bokomtaler. Dessverre har jeg hatt for dårlig tid til å la fingrene løpe vilt over tastaturet, men noen innlegg er jeg såpass fornøyd med at jeg syns de fortjener en ekstra lenke: 

I sistnevnte innlegg ramset jeg opp seks personlige reisemål, hvorav et av stedene ble huket av i løpet av året: St. Jørgens hospital (Lepramuseet) i Bergen. Når sant skal sies var det stengt da jeg var der, men jeg fikk i alle fall tuslet rundt og forsøkt å sanse hvordan det en gang var, og hvordan det kan ha vært for min tippoldefar å være der. Et annet mål i innlegget er Holocaust-senteret på Bygdøy. Dit kom jeg ikke, men jeg besøkte derimot Jødisk Museum i Oslo sentrum. Det fortjener egentlig en semi-check. Forøvrig en sterk seanse jeg gjerne anbefaler videre. Vi får se hva det nye året bringer.

De fleste ikke-rene-bokomtalene skyldes derimot noe helt spesielt. Jeg snakker selvsagt om...

TUV, kæææææbe!

Ja da, den eminente Beathe sa atter en gang JA til å samarbeide med meg, og sammen la vi en real arbeidsinnsats i å fremsnakke Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar til Bokbloggerprisen 2017. Og hva skjedde? Jo, boka vant! Det eneste som ødelegger litt av gleden (euforien) er at ingen av oss var til stede under prisutdelingen. Plaster på såret er egenkjøpte billetter til teaterfremføringen på Rommen sånn cirka halvveis i 2019. Shakaaaaaaaaaaar, watch out for fangirling på fremste rad! 

Siden den gang er enkelte endringer i Bokbloggerprisen innført. Begrepet "bokblogger" er utvidet fra den opprinnelige rene bokbloggeren, og frist for nominering er satt til medio februar. Jeg ser frem til dette, så får jeg se om jeg får utdelt noe ansvar for samlesing også i år. Jeg har definitivt kandidater som fortjener massiv fremsnakking, men mer om det i et annet innlegg.

Det var det viktigste i 2018. Og la oss ikke dvele mer med det som var, men heller gå over til det som kommer:



Lesemål 2019

# 1 | Antall bøker
2018-antallet på 42 er skammelig. En bok pr. uke burde være overkommelig. 

Mål: 52/52

# 2 | Bokomtaler
Jeg har alltid hatt intensjon å skrive om samtlige bøker jeg leser. Slik husker jeg de bedre, samt at jeg leser bøkene mer kritisk.

Mål: 52/52

# 3 | Bokbloggerprisen
Utenom å nominere og senere stemme har jeg som målsetting å lese alle bøker på kortlisten, samt lese tilstrekkelig norske 2019-utgivelser til nominering neste år.

Mål: 7/7

# 4 | Off the shelf: Klassikere
Da jeg ryddet som verst i mine bokhyller forsøkte jeg å ta vare på eldre litteratur. Håpet er at Elidas 1001-utfordring kan være et reelt spark i rompa, første utfordring burde i alle fall være grei skuring. - Men jeg må være litt forsiktig:

Mål: 5/X
Her må det da finnes 1001-kandidater? Forslag?

# 5 | Norsk på norsk
Eller egentlig motsatt: Jeg ønsker at maksimalt halvparten av antall leste bøker skal være av norske forfattere. Jeg leser for mye norsk, det blir for snevert i lengden. Jeg tror at mer fokus på utenlandsk litteratur kan berike lesegleden min etter mange år med for snevert fokus.

Mål: 25/52

# 6 | Forfatter: Anne Karin Elstad
Sterkt inspirert av nylig leste biografi om Anne Karin Elstad ønsker jeg i år å lese eller gjenlese hennes romaner, for å se om de har tålt tidens tann og oppfattes som like gode som da jeg leste de i min pure ungdom. En ekstra motivasjon til nettopp dette valget er at jeg vokste opp i samme kommune som henne.

Mål: 4/15
I bokhylla til Ellikken: Egne, arvede og loppisinnkjøpte Elstad-bøker.

# 7 | Kapittel
Jeg har aldri vært i Stavanger, er veldig dårlig til å finne på ting på egen hånd, er sjeldent på bokarrangementer og har særdeles godt av å komme meg ut og møte folk jeg (nesten) ikke kjenner. Kapittel ER i Stavanger, ER bokfestival og samtidig arrangeres bokbloggertreff og prisutdeling. Så da så. Jeg misunnet alle som var der i fjor, og målet i år er å selv delta.

Mål: Deltakelse.


Jeg kommer jo ikke til å greie det, men jeg skal gjøre mitt beste for å forsøke. Godt nytt år!




___________________________________________________________




Norsk litteratur 2018

Romaner for voksne
Romaner for barn og unge
Lyrikk
Noveller
Sakprosa/Biografi
Annet
  • Ren poesi (Julehefte), av Ellen Wisløff (red.)

Utenlandsk litteratur 2018

Romaner for voksne
Romaner for barn og unge
Lyrikk
  • Nike, av Caspar Eric
Sakprosa
Annet
  • En bønn fra havet, av Khaled Hosseini




17 kommentarer:

Marianne sa...

Det eneste jeg fikk med meg var - yayh Stavanger!
Neida, bare tulla. Men sååå kos at du kommer til høsten. Når det er sagt er du ikke alene å bomme på måla. Jeg har vært hjemme mer eller mindre hver helg hele 2018, men måtte nedjustere målsetningen min engang i oktober. Pytt, de var nå ikke hogget i stein.. (var trøsten).
Flott leseliste, gode (og mange!) mål. 2019 må komme. Ha en flott start!!

annkolaas sa...

Den He-Manboka hadde jeg glemt. Igjen. Skal også lese flere av de du har dratt frem over, før nomineringsfristen. Jeg har heller ikke vært i Stavanger, og vil også prøve å komme meg dit i høst.

Tine sa...

Godt nyttår Eli! Herlig årsoppsummering, jeg humret meg gjennom den. Selvinnsikt har du i alle fall, og jeg må bare si at leseeksemplarkjør er også et kjør :) Gleder meg til å fortsatt å besøke bloggen din også i 2019.

Elida sa...

Velkommen til Stavanger må eg bare sei først! Sentrum er ikkje stort, og til og med eg som bur ein halv time frå den med toget går meg vilt. Når du først har lokalisert hotellet og Sølvberget er det plankekøyring :-) Håper du får til å komme!

Ser fram til å følge deg i dette nye året!

Ingalill. sa...

Skal ta et tak å få lest Klør. Burde vel. Ser at mange er begeistret, men dette er første gangen jeg ble seriøst fristet. Gleder meg til 1001sirkel. Skal man tro alle oppsummeringsinnleggene blir detlakelsen massiv.

Anita Ness sa...

Artig å lese din oppsummering , og glad for at flere legger ut bilder av sine OTS-2018-bøker, noe jeg også gjorde i går. Skjønt jeg har flere bøker å ta igjen enn deg...gisp!
Klør er en av dem, og jeg kikket på den og så at den er kategorisert som roman. (Ser du har ført den under lyrikk). Emanuelsen er også på min ventesliste, samt Skogstad, og de skal leses, de er nemlig sikkert. Men når det blir vet da fåglarna...
Godt nytt år til deg Eli, og kanskje vi ses i Stavanger da.:)

Og PS: Kan du ikke tenke deg å delta i diktsirkel også? Du er i alle fall hjertelig velkommen.:)

Monika sa...

Hurra for mål om Stavanger!

Takk for påminning om Emanuelsen og den slektkrøniken. Apropos slekt, jeg digger innleggene dine om egen slekt. De er skikkelig inspirerende.

Anbefaler virkelig Øst for Eden! Selv om den ikke er på 1001-lista (og det får meg litt til å se ned på 1001-lista...) Er det Frøken Smilla nede i et hjørne der? Den anbefaler jeg og!

ellikken sa...

Marianne: Ikke mange, kunne hatt flere og mer spesifikke. Men jeg ser allerede nå at jeg har altfor mange norske klassikere å lese fra egen bokhylle SAMT at Elstad vitterlig er norsk, til at norsk-begrensningen min skal kunne funke. I så fall må jeg lese uhorvelig mange bøker totalt ;-)

Ann-Helen: Ja, du må dit du også! Hurra! Setter cavaen på kjøl allerede nå :-x

Tine: Godt nytt år og tusen takk for at du motiverer meg til bokblogging både gjennom egne tekster og fine kommentarer :-)

Elida: Haha, okay, nå ble jeg nervøs. I verste fall møtes vi kanskje et sted i utkanten?

Ingalill: Som alltid blir jeg k-j-e-m-p-e-r-e-d-d når du skal lese bøker jeg elsker. Lurte litt på bio-sirkelen din i år, forresten, men det ville garantert være å gape over for mye. Har i alle fall sett meg ut Andre Bjerke sin fra i fjor, så får vi se hva det blir til.

Anita: Jeg blir trassig når forlaget betegner LYRIKK som roman, men jeg forsøkte begrense min trass ved å bare kalle boken lyrisk... heh. Diktsirkelen din har jeg alle intensjoner om å delta i, jeg har bare ikke våget å føre det opp som eget punkt. Jeg har fortsatt dårlig samvittighet (mest overfor meg selv) over å bare fullføre første utfordring i fjor. Så elendig til å følge opp KAN jeg da ikke være! Emanuelsen er jeg helt sikker på at du vil like, kast deg over den først som sist :-)

Monika: Ja, sant? Jeg syns 1001 mangler mange gode og har uforholdsvis mange romaner av enkelte forfattere. I mitt neste liv skal jeg ha tid til å lage den ultimate liste. Smilla-boka mener jeg at jeg har lest som 20-åring, men det forundrer meg ikke om jeg juger til meg selv og bare har sett filmen. Takk for gode ord om slektshistoriene mine, jeg elsker å skrive disse :-)

Kleppanrova.com sa...

Flott oppsummering. Det er ikke antall bøker som teller, men at man legger ut noe og ikke forsvinner fra bloggverden. Jeg orker ikke facebook, finner aldri frem til det jeg leter etter. Det som legges ut der er luft for meg, sorry for de som mener noe annet. Jeg vet jeg gikk glipp av et bokbloggermøte i 2017, da Havboka vant. Det ble jeg lei meg, men trodde det var avlyst siden det ikke var noe på bokblogger bloggen om det.

Ellers, mange fine bøker du har lest, mange av de har jeg også lest. Gled deg til den NYE, jordmora på jorda. Den er noe helt annet enn den som kom i 2008.

Jeg skal prøve å komme til Stavanger i år, krysser fingrene for at det skal gå!

Jeg har ikke laget noen leseplan for jeg jobber mot en utstilling i 2020, Kunstbanken på Hamar og da leser jeg etter innfallsmetoden. Hva jeg finner av sterke kvinner jeg vil hedre.

aariho sa...

Du verden for en detaljert, grundig og flott oppsummering du har laget! Jeg lager aldri leseplaner, og leser etter lystprinsippet. Og faller ofte for anbefalinger fra andre bloggere. Men jeg leser gjerne mye norsk, særlig med tanke på Bokbloggerprisen. Du må komme deg til Stavanger. Det var fint å få med seg Kapittel. Satser på neste år også, om ikke annet kommer i veien. Kommer til å følge deg i året som akkurat har begynt! Godt nytt år!

ellikken sa...

Ingun: Ja, jeg husker du var skuffet over manglende info om Bokbloggermøtet, veldig, veldig kjedelig. All info om slikt MÅ stå tydelig i en blogg. Facebook etc. er et tillegg, intet substitutt.

Angående Jordmor-boka - Hva tror du, burde jeg lese Liv andre har levd først? Jeg har lest de foregående, men mister jeg noe vesentlig når jeg ikke har lest nevnte bok? Jordmora er vel uansett langt tilbake i tid.

Kleppanrova.com sa...

Jordmora er mora til Slåttekaren. dvs. den første boka i serien.

ellikken sa...

Aariho: Takk, fine du! Jeg MÅ ha noe å hige etter, lage konkurranse med meg selv, hvis ikke ender jeg opp med Tetris og tomt blikk :-O

Ingun: Ja, men mister jeg noe viktig ved å ikke lese Liv andre har levd FØR Jordmora?

Anita Ness sa...

Ser den, altså. Og i form virker den/Klør noe midt i mellom en diktsamling og en kortfattet roman, punktroman kanskje? Men romaner kan jo være lyriske.

Gleder meg over å høre at du forhåpentligvis deltar i diktsirkelen, eller er åpen for det, for å være presis.
Skjønner det med ambisjoner jfr gjennomføring, ikke alltid det går etter planen.

Elida sa...

Nå burde det nemnes at eg har fryktelig dårlig stedsans, men Stavanger er ikkje så galen å finne fram i egentlig. Det er bare litt mange rare måter å lage gater på, ingen system what so ever :-) Men det er ein veldig koselig by, håper bare på betre ver enn me hadde i fjor, og det skal ikkje så mykje til.

astridterese sa...

Godt nyttår Eli! Wow for et innlegg! Her er det bare å bøye seg i støvet. Et så fantastisk oppsummeringsinnlegg klarer ikke jeg å skrive. (Nå har jeg ikke prøvd meg på oppsummering av 2018 i det hele, for hadde jeg noen mål gikk det rett vest med alle sammen). Vi satser på at 2019 blir så meget bedre. Jeg var nesten ikke tilstede på bloggen i 2018, og det er hvertfall et stort mål for 2019.
Jeg var heller ikke i Stavanger i høst, men nå har jeg flyttet til Bryne, 3 mil sør for Stavanger. Så til høsten skal jeg absolutt være med!

Mari sa...

Skal vi oppsummere leseår altså? Skal vi blogge også? Og ha lesemål? Her er det noe jeg har gått glipp av *insert smilende smiley(smør på flesk) med sammenbitte tenner* . Jaja, jeg får ha det som mål i 2019 da :D 38 bøker er ikke å kimse av når du har holdt på med så mye, syns jeg. Kudos for at du faktisk har fått tid til nesten 40 bøker! Hvis du driver med slektsgransking i tillegg så er det den ene tingen jeg har innsikt i hvilket tidssluk er, så legg det til alt annet som skjer i et liv og timene flyr avsted(og det er forøvrig mye lesing i slektsgransking selv om det ikke utgjør noe som kan legges til i antall bøker lest.

Jeg er veldig nysgjerrig på "Årets"-listen din, så nå er Teies diktsamling i min eBokBib-app. 124 sider og dikt, det burde jeg klare. Føler konsentrasjonen min er her, der og overalt i disse dager. Elsker forresten Churchill-sitatet den begynner med, så det er jo en god start.

Håper vi sees på BBP i år, jeg har ikke fått vært med de to siste årene. Er heller ikke god på å finne fram, og er sånn tidlig på rommet typen, men treffet vil jeg gjerne på. Har vært i Stavanger en gang tidligere, og syns det var en flott by.