1.8.13

Kjærlighetens historie, av Nicole Krauss

Tross en lunken oppfattelse underveis gjorde denne romanen et sterkt inntrykk. Boken er vanskelig å skrive om: hjernen klarer ikke helt å finne ord for hva hjertet bruser over med. Noen ganger må det være legitimt å uttrykke seg på denne måten.Kjærlighetens historie, av Nicole Krauss

Kjærlighetens historie er ikke skrevet av Nicole Krauss, men av Leo Gursky. Leo som en gang var ti år og forelsket seg i landsbyens skjønneste jente. Leo som en gang var tjue år og glemte seg i skogen, skogene i flertall. Leo som resten av sitt liv lengtet etter sitt livs kjærlighet. Alma for alltid. En kjærlighet som resulterte i en bok, skrevet til Alma, for Alma og på sett og vis om Alma.

Nicole Krauss skriver om Kjærlighetens historie og hvordan boken via omveier og tilfeldigheter gjorde inntrykk på så mange. For boken forsvant og dukket opp igjen. Et helt annet sted, en helt annen tid, og i helt andres liv.

14 år gamle Almas mor sitter ved skrivebordet og oversetter kapittel for kapittel av Kjærlighetens historie, denne usedvanlige boken Almas pappa var så glad i. I rommet ved siden av sitter lillebroren Bird og tror han er frelserens utvalgte.

Et helt annet sted sitter åtti år gamle Leo og banker i rørene for å signalisere til sin nabo og eneste venn Bruno at han fremdeles er i live. Et slag betyr liv, to slag betyr død.

Disse parallelle historiene smelter følgelig sammen til en vidunderlig avslutning og alt faller på plass. Dette er ingen slukebok. Forfatteren krever at leseren følger med. Mange detaljer skal settes sammen og erindres til senere. Passasjer man tror man kan skumme over viser seg å være de viktigste.

Her er ingen klisjeer eller oppbrukte floskler. Her er ingen gods, romantiske middager, ringforlovelser eller blomsteroppsatser. Her fortelles historien til fjorten år gamle Alma, og her fortelles historien om åtti år gamle Leo. Begge med den ytterste respekt, innlevelse, troverdighet og emosjonelle diskresjon.

Jeg gir opp. Forsøk på formidling oppleses som fånyttig. Bare les den.

Kilde: Kjøpt på loppemarked for en slikk og ingenting.
Andre bloggere:

Ingen kommentarer: