28.6.13

Lest og ulest i 2013: Mai + Juni

Jeg skrev ikke noe oppsummering for mai måned. Den kommer nå. Mai var en traurig lesemåned, men juni måned har vært enda verre. Det er ikke til å stikke under en stol, det er ikke stort å fortelle.

Sju bøker lest. Nei, jeg juger. Seks er lest, og en er litt over halvveis. Nesten sju. Til sammen, mind you. Tre i mai og nesten to i juni. Om jeg skal trekke frem formildende omstendigheter bør det nevnes at ingen av bøkene er barnebøker, og at samtlige således består av et godt antall sider.
Lest i mai:
  • Gravstille, av Arnardur Indridason (les omtale)
  • Lavendelhagen, av Lucinda Riley (les omtale)
  • Gutten i kofferten, av Lene Kaaberbøl/Agnete Friis (lesomtale)
Lest i juni:
  • Innsirkling, av Carl Frode Tiller
  • (Innsirkling 2, av Carl Frode Tiller)

- For fører jeg opp den godt-påbegynte også er det kanskje muligens sannsynligvis trolig at jeg makter å lese den ut før juni bikker over til juli. Eller kanskje ikke.
Det skorter i det minste ikke på litterær kvalitet. Jeg digger Innsirkling-bøkene nesten like intenst som Bokblogglandias største Tiller-fan Ingalill. Dobbel betydning, jeg er fan av Ingalill og Ingalill er fan av Tiller. Det har mer med å gjøre at jeg slettes ikke er i slaget.

Ikke leser jeg stort. Ikke skriver jeg stort. Ikke tenker jeg stort. Eller, jeg tenker mye, mer enn nok, men likevel tenker jeg ikke mine tanker ferdig. Halvtenkte tanker, som Roy Jacobsen beskrivende nok snakker om i diktet Kjente jeg deg?

- Et dikt som aldri vil slutte å bringe tårer til mine øyne. Det sier så mye, akkurat nok.  Det har vært mye savn og sorg disse to månedene. Jeg kommer liksom ikke helt i gang igjen. 10 år har vært en større milepæl enn jeg var forberedt på. Mest lyst har jeg til å krølle meg sammen under dyna i fosterstilling og ligge slik i ukesvis. Helt stille. Helt urørlig.

Stille. Urørlig. Ubemerket.

I stedet for reiser man rundt, lar dagene fly av gårde, fyller tiden opp med aktiviteter, venner og bekjente. Orker ikke tenke, orker ikke stillhet, orker ikke ro. Og likevel er det intet annet man vil.

Man blir litt trist av å være trist i juni også. Jeg leser om de samme følelsene i fjorårets juniinnlegg. Her leser jeg også at jeg i fjor på dette tidspunkt hadde lest 36 bøker, noe som stresset meg en smule siden jeg året i forveien hadde lest 39.

Fnys, sier jeg bare.

I år har jeg lest 25. Nei, nå juger jeg igjen. Jeg har lest 24 og er godt i gang med den tjuefemte. Over 50 leste bøker i år? Fnys igjen! Mange Sigrid Undset-bøker? Fnyser jeg en gang til blir jeg diagnostisert med sommerforkjølelse.

- Men i sommerferien! Da...!

Om under en uke fyker man av gårde til Petanqueland. Herreminhattenfnatt, det gledes! Det skal bli usannsynlig godt å komme seg til sol og varme, legge fra seg alle bekymringer, slappe av, stresse rundt med bare morsomme ting, spille ekstremt masse petanque, drikke anstendige mengder rosevin, kjøpe baguetter i lange baner, snuse inn rykende fersk lavendelduft, se foraktelig på luksusyatcher, besøke cella til greven av Monte Cristo... og lese bøker.

Bøker må bli med, jeg vet bare ikke helt hvilke enda. Det er en glede i seg selv.

Kanskje noen av bøkene som har kommet i hus de siste par månedene? Fine Karen skjenket meg to erotiske lekkerbiskener (link), men disse tør jeg jo ikke lese. Aller minst i full offentlighet. For en slikk og ingenting kjøpte jeg Tove Janssons Sommerboken, Hans Falladas Alle dør alene og Merete Lindstrøms Dager i stillhetens historie. Leseeksemplar av Stedmans Lys mellom to hav har jeg også mottatt. Kanskje noen av disse? Eller kanskje Skråningen, om jeg ikke pådrar meg Tiller-overdose? Eller kanskje noen av de andre trillionene uleste bøker i hylla. Kanskje Sigrid Undset?

Fnys.


P.S. Jeg har det ikke så verst. Slettes ikke verst. Egentlig har jeg det veldig bra. Det går bare litt vel fort i svingene, hodet henger ikke alltid helt med. I juni fikk jeg min første NM-medalje og ble attpåtil tatt ut på det norske VM-laget.

EDIT 1. juli 2013: Jeg greide det, jammen min hatt greide jeg det. 22-ish kvelden før vi bikket over til juli gråt jeg meg gjennom Innsirkling 2s siste sider. Yes!

9 kommentarer:

Anita Ness sa...

Lesing er jo ingen konkurranse . Kos deg med det du får til og ha en gin gin ferie :) pst de erotiske fra juritzen er fine .

ellikken sa...

Nja, nei, jo, vel... Litt konkurranse, så :) Konkurranse med seg selv :)

Gin gin ferie var før i tiden, det. - Men med et glass rose i ny og ne blir det vel bra likevel :D

Tusen takk, fine du!

Ingalill. sa...

(ANITA, PLZ, PLZ IKKE NEVN JURITZEN OG EROTIKK I SAMME SETNING!!)

Elikken, aha 2 sjeler og samme tanke, for jeg leste også så lite og uinspirert i mai at jeg hoppet over tellinga, i påvente av bedre sommertider. For meg ordnet det seg, for jeg leste bare om mord og rockn'roll. YOU, on the other hand....

Tenkte du aldri at Tiller kanskje ikke var den aller beste lektyren til ditt junihumør? Og mens jeg husker på det, du kan ikke ta med deg den boka om død + Stillhetens historie på ferie. Når det er sagt, gleder jeg meg uhemmet over at du nå er blitt en slik Tillerfan at du til og med vurderer Skråninga. Den har jeg aldri turt å lese. For gudsskyld ikke ta den med på ferie.

Har du ikke lest de ennå (kan hende jeg er siste mann her også), beordrer jeg Flavia de Luce til petangueland (gratulerer forresten), de kommer anbefalt fra høyest hold, labben+karin, og vil glatte ut all tristesse (vel der litt triste også, spesielt familieforholdene), og lose deg over i august, og mot de 50.

Jeg har lest ei bok mer enn deg, 26, og planen er 100. Blogger jeg i 4år til er jeg nede på 0.

Hilsen Gunnar
, din største berundrer.

Askeladden sa...

Jeg tror leselena er den største Tiller fanen i bokblogglandia. Jeg glømmer aldri hennes bokomtaler av bøkene.

ellikken sa...

Ah, liebe Ingunnar, takk for høylytt og langvarig fniiiii-hihihihi-s :)

Flavia de Luce? Jeg har virkelig ikke fulgt med i timen i det siste. Googlet og fant det altfor humørfyllt. You know me.

Ingalill og LeseLena i en og samme fanclub?! Sounds perfect to me!

Gråbekka`s Blogger sa...

Til og ikke være i lesemodus synes jeg du har vært veldig flink:) Ønsker deg masse god ferie! Kos deg og håper leselysten og humøret kommer tilbake!:) Stor Klæm!:)

siljeblomst sa...

Har ikke så mye å si, egentlig, så jeg sender noen klemmer. <3

Ingalill. sa...

Hvem er denne leselena som påståes å være norges største tillerfan? Jeg må umiddelbart lese hennes omtaler for å se om dette stemmer. Norges største Tillerhater, bare for å ha sagt det, er selveste Solgunn.

Flavia er akkurat passe humørfylt, og akkurat passe og hemmelig trist, dvs, slik er den når jeg leser, med dine øyne, er jeg sikker på at det blir AKKURAT sørgelig nok til å berge en fin ferietur.

ellikken sa...

Tusen takk Gråbekka og Silje :) - Eller merci beaucoup, Silje!

Ingunnar: Lena fra LesMye, klabert! Solgunn? Stemmer det, stygg ripe i lakken hennes.

Og er det noen som er i stand til å gråte selv av Flavia-bøker så er det nok meg.